Με αφορμή τη μέρα ψυχικής υγείας στις 10 Οκτωβρίου, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε τη σημασία της και την πολύτιμη αρωγή της σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευεξία και επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε. Επηρεάζει, επίσης, τον τρόπο με το οποίο παίρνουμε αποφάσεις, κάνουμε σχέσεις με τους γύρω μας και προχωράμε σε επιλογές που αφορούν τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική μας ζωή. Η ψυχική υγεία είναι αναγκαία και πολύτιμη από τη μέρα που γεννιόμαστε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα να αρχίσουμε όμορφα τη ζωή μας, όπως και να φύγουμε απ’ αυτήν με τον πιο γαλήνιο και ήσυχο τρόπο.

Οι λόγοι που μπορούν να διαταράξουν την ψυχική μας υγεία είναι:

  • Βιολογικοί, καθώς μπορεί να την επηρεάσουν τα γονίδιά μας αλλά και να την ορίσει η χημεία του εγκεφάλου μας
  • Επίκτητοι λόγοι στην πορεία της ζωής, όπως διάφορες έντονες εμπειρίες και τραύματα.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κοινά. Τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα, με την πανδημία και όσα έχει φέρει μαζί της, η ψυχική μας υγεία έχει κλονιστεί σοβαρά και πολλοί από εμάς χάνουν πολύτιμες ώρες και μέρες από τη ζωή τους υποφέροντας. Μερικά συμπτώματα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούμε και να αναλάβουμε δράση είναι τα εξής:

  • Κοιμόμαστε λίγο και ο ύπνος μας δεν είναι ξεκούραστος
  • Δεν έχουμε όρεξη για φαγητό
  • Νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια να κάνουμε τις καθημερινές μας ασχολίες
  • Αισθανόμαστε ανεξήγητους πόνους
  • Παθαίνουμε μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις πανικού
  • Νιώθουμε συχνά φόβο αλλά και θυμό
  • Έχουμε έντονες εναλλαγές στη διάθεσή μας
  • Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας
  • Έχουμε αδυναμία στην εκτέλεση των υποχρεώσεών μας.

Η μη ισορροπημένη ψυχική υγεία δεν είναι κάτι που μπορούμε να αμελήσουμε. Αρχικά, αποδεδειγμένα επηρεάζει συνολικά την υγεία του οργανισμού μας. Ακόμη και αν δεν την βάλλει άμεσα, μας κάνει αναβλητικούς στις εξετάσεις μας και στις επισκέψεις στους γιατρούς μας, κάτι που μας αφήνει εκτεθειμένους σε πιθανές ασθένειες.

Σημαντικό, επίσης, είναι ότι όταν δεν είμαστε ψυχικά υγιείς, δεν μπορούμε να ζήσουμε μια όμορφη ζωή και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας. Δεν μπορούμε να μοιραστούμε στιγμές και συναισθήματα με τους γύρω μας, να έχουμε ήσυχα απογεύματα και γαλήνιο ύπνο, συναίσθηση της ομορφιάς. Η ψυχική υγεία είναι αυτή που μας εξασφαλίζει μια παραγωγική και γόνιμη ζωή γιατί μας βοηθά να έχουμε θετικά συναισθήματα, να εργαζόμαστε, να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας, να είμαστε αυτόνομοι, να φροντίζουμε για το μέλλον. Και όχι μόνο αυτά. Όταν έχουμε ευεξία και νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας, φροντίζουμε και τον διπλανό μας, προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, εργαζόμαστε αρμονικά, δημιουργούμε, εξελισσόμαστε και ευημερούμε.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ψυχική μας υγεία. Να ανακαλύψουμε τρόπους να χαλαρώνουμε, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να μάθουμε να ακούμε τις επιθυμίες του, να τον ευχαριστούμε. Το πιο σημαντικό είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δεχθεί και να απολαύσει βοήθεια από ειδικούς ψυχοθεραπευτές και ψυχιάτρους, αν κρίνεται απαραίτητο. Ήρθε η στιγμή να σπάσουμε τα ταμπού και να αντιμετωπίσουμε την ψυχή και το μυαλό μας με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε και το σώμα μας. Όπως τα σώμα μας χρειάζεται θεραπεία για να ξεπεράσει τα άλγη του, έτσι και η ψυχολογία μας χρειάζεται ειδικές θεραπείες και τακτικές για να ξαναβρεί την ισορροπία της.