Η καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας μπορεί να είναι πολύ απλή και να περιλαμβάνει ένα προϊόν καθαρισμού και μια ενυδατική κρέμα, ή μπορεί να είναι πολύ εξειδικευμένη και να περιλαμβάνει πλήθος προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, όταν τα προϊόντα έχουν μελετημένη σύνθεση και είναι αποτέλεσμα πολυετών ερευνών, η περιποίησή μας θα είναι καλή με το δέρμα μας. Αντίθετα, αν χρησιμοποιούμε προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης και σύνθεσης που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί γι’ αυτήν, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ή να μην έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή να βλάψουμε σοβαρά το δέρμα μας.

Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε το δέρμα μας με καλλυντικά προϊόντα;

Πολλές φορές διαβάζουμε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας χαρίσει λαμπερή και νεανική επιδερμίδα. Ξέρουμε, βέβαια, πως είναι σχεδόν αδύνατον να έχουμε, καθημερινά στο πιάτο μας, όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά. Η επιδερμίδα μας δέχεται έντονη καταπόνηση κάθε ώρα της μέρας και δημιουργούνται πολλές φθορές από τον ήλιο, το τοξικό στρες και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα προϊόντα ομορφιάς μπορούν να αφαιρέσουν με επιτυχία τους ρύπους, να καθαρίσουν βαθιά τους πόρους της επιδερμίδας, να προλάβουν την εμφάνιση της ακμής και να καθυστερήσουν τη δημιουργία λεπτών γραμμών.

Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε, τα κύτταρά μας ανανεώνονται με πιο αργό ρυθμό. Με σωστά προϊόντα, μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, να αφαιρούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα τα κύτταρα και να βοηθάμε τον οργανισμό μας να παράγει νέα. Έτσι, καθυστερούμε τα σημάδια του χρόνου, προλαμβάνουμε τις ρυτίδες και αποτρέπουμε την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Επιπλέον, με σωστή περιποίηση, η επιδερμίδα μας θα είναι λαμπερή και ελαστική.

Χρησιμοποιώντας ακόμη πιο εξιδεικευμένα προϊόντα, επιτυγχάνουμε πιο άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί ο χρόνος να είναι ανίκητος αλλά είναι εφικτό να τον υποδεχτούμε με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Τι μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να έχουμε όμορφο, φωτεινό πρόσωπο;

  1. Να μην τσιγκουνευόμαστε ποτέ το καθαριστικό προϊόν προσώπου και να εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μας εκείνο που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες της. Το σαπούνι χεριών σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφαιρέσει το μακιγιάζ αλλά ούτε και να περιποιηθεί την ευαίσθητη επιδερμίδα της περιοχής των ματιών. Αν έχουμε ξηρή επιδερμίδα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ένα γαλάκτωμα ή ένα απαλό mousse με ενυδατική σύνθεση και αν έχουμε λιπαρότητα, να προτιμούμε τα gel.
  2. Να μην περιφρονούμε το βήμα του toner γιατί μόνο αυτό μπορεί να ολοκληρώσει τον καθαρισμό μας και να προετοιμάσει το δέρμα μας για το επόμενο βήμα της ενυδάτωσης ή αντιγήρανσης.
  3. Να επιλέγουμε την κρέμας με προσοχή, σύμφωνα με τις ανάγκες μας και αναλογιζόμενοι αυστηρά την ηλικία μας. Οι απόψεις «είμαι 50 αλλά φαίνομαι για 30» δεν χωράνε στην επιλογή της κρέμας. Η επιδερμίδα μας μετράει προσθετικά τις φθορές της και κάποια στιγμή εμφανίζει το αποτέλεσμά τους. Γι’ αυτό, διαλέγουμε μια κρέμα με πλούσια σύνθεση και κατάλληλα συστατικά.
  4. Μπορεί να εφαρμόζουμε την καθημερινή κρέμα μας αλλά δεν αμελούμε την αντηλιακή μας προστασία. Ειδικά στην χώρα μας, ο ήλιος είναι επικίνδυνος το μεγαλύτερο μέρος της μέρας και σχεδόν κάθε εποχή. Και σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή αντηλιακής κρέμας είναι σημαντική. Δεν εμπιστευόμαστε τυχαία προϊόντα γιατί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα μας ή να μην μας προσφέρουν την προστασία που χρειαζόμαστε.
  5. Η απολέπιση είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα και κάθε επιδερμίδα έχει ανάγκη από διαφορετικό, απολεπιστικό προϊόν. Αν το δέρμα μας είναι πολύ ευαίσθητο, διαλέγουμε ένα ήπιο απολεπιστικό με ενυδατικούς παράγοντες.
  6. Τα serum και οι μάσκες προσώπου ολοκληρώνουν την φροντίδα μας και ενισχύουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Η μάσκα μπορεί να εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα, ενώ ο ορός καλό θα ήταν να προηγείται της εφαρμογής της κρέμας που έχουμε επιλέξει. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε αν προτιμήσουμε προϊόντα της ίδιας εταιρίας και τους επιτρέψουμε να συνεργαστούν μεταξύ τους προς όφελός μας.

Σε πολλές περιπτώσεις που έγινε χρήση προϊόντων κακής σύνθεσης, παρουσιάστηκαν εξανθήματα, διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, λοιμώξεις του δέρματος, ερυθήματα, ακμή και ξηροδερμία. Έτσι ενώ επιλέχθηκαν για το μικρό κόστος τους, κατέληξαν να δημιουργούν προβλήματα που για αντιμετωπιστούν, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως και στην περίπτωση της φροντίδας του δέρματος ισχύει η λαϊκή ρήση «το φθηνό είναι ακριβό».

Τα καλλυντικά προϊόντα που υπάρχουν στο φαρμακείο είναι πιστοποιημένα και έχουν προκύψει μετά από σοβαρές μελέτες. Η τιμή τους είναι λογική και απόλυτα δικαιολογημένη για όλα εκείνα που προσφέρουν. Ο φαρμακοποιός θα μας εξηγήσει με λεπτομέρεια την σωστή εφαρμογή τους, θα μας αποτρέψει από την αγορά ενός προϊόντος που δεν απευθύνεται στον τύπο της επιδερμίδας μας και θα μας κατευθύνει σωστά στις αγορές μας. Φυσικά, τον πρώτο λόγο τον έχει πάντα ο δερματολόγος μας. Εκείνος, θα αναλύσει το δέρμα μας και θα μας προτείνει τις κατάλληλες συνθέσεις.