Διανύουμε τις μέρες του Πάσχα και το μεγαλύτερο μήνυμα αυτής της γιορτής είναι η συγχώρεση και η αγάπη. Και όσο εύκολο ακούγεται αυτό και όσο απλό και αν φαίνεται για να συμβεί, πολλές φορές μάς είναι δύσκολο να συγχωρέσουμε και να ξεχάσουμε. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να αγαπήσουμε, βαθιά ουσιαστικά και χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Όμως, η συγχώρεση και η αγάπη δεν είναι μόνο βασικές προϋποθέσεις μιας όμορφης ζωής αλλά και ο τρόπος να διατηρούμε πιο εύρωστο και υγιές το σώμα μας. Είναι γνωστό πια σε όλους πως ο ψυχικός πόνος, η θλίψη, ο θυμός και το άγχος είναι λόγοι που προκαλούν ή υποκινούν σοβαρές ασθένειες στο σώμα μας. Εκείνοι που φροντίζουν τη γαλήνη του νου και της ψυχής τους, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Με αφορμή τις όμορφες και ουσιαστικές μέρες αυτής της μεγάλης γιορτής, ας προσπαθήσουμε να μάθουμε να συγχωρούμε. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Δεν χρειάζεται να μας κάνει κάποιος μεγάλο κακό για να του κρατήσουμε θυμό και κακία. Συχνά θυμώνουμε με μικρές, ασήμαντες αφορμές. Μια περίεργη κουβέντα τη λάθος στιγμή, κάτι που οφείλαμε να θυμηθούμε και ξεχάσαμε, μια άτσαλη κίνηση αρκεί για να προκαλέσει ένα δυσάρεστο συμβάν ανάμεσα σε εμάς και το περιβάλλον μας. Από την άλλη πολλές φορές θυμώνουμε με κάτι που είναι πολύ σοβαρό, όπως μια προδοσία, μια βίαιη συμπεριφορά ή μια εξαπάτηση. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος για τη συγχώρεση περνάει από το ίδιο μονοπάτι και ο αγώνας για να συγχωρέσουμε είναι το ίδιο έντονος και επίπονος. Το πιο σημαντικό που πρέπει να επιτρέψουμε να μας συμβεί είναι να ξεχάσουμε. Μπορεί πραγματικά να μας συμβεί αυτό; Αν αναλογιστούμε πόσες μεγάλες και πολύτιμες είναι οι ανταμοιβές της συγχώρεσης, θα κατανοήσουμε γιατί οφείλουμε να συγχωρέσουμε και να ξεχάσουμε. Να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να προχωρήσει.

Κατανοώντας τη σημασία της συγχώρεσης

Για να καταλάβουμε την πραγματική σημασία της συγχώρεσης ίσως χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε για εκείνα που δεν είναι. Γιατί συγχώρεση δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε να ξανασυμβεί αυτό που μας πλήγωσε ή μας θύμωσε. Ούτε εννοούμε ότι αρνούμαστε τα δικά μας συναισθήματα και θεωρούμε λογικό να μην υπάρχουν συνέπειες σε εκείνον που μας έκανε κάτι με δόλο. Συγχωρώντας δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε ότι κάτι σοβαρό μας συνέβη και οφείλουμε να συμφιλιωθούμε, πάση θυσία, με αυτόν που μας ενόχλησε.

Συγχώρεση σημαίνει να εγκαταλείψουμε μνησικακίες που μας κρατούν δεμένους με αυτό που κάποιος διέπραξε εναντίον μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνουμε τον θυμό και τον πόνο να ορίζει τη ζωή μας και να ελέγχει τα συναισθήματά μας. Συγχώρεση σημαίνει θεραπεία της ψυχής μας και απελευθέρωση και είναι περισσότερο σημαντική για εμάς παρά για τον άλλον.

 

Η σχέση της συγχώρεσης με την υγεία μας

Όλο και περισσότερο οι επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν τη σημαντικότητα της ψυχολογίας στην υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές μελέτες που αφορούσαν τη διαδικασία της συγχώρεσης, αναλύοντας συστηματικά πόσο και αν επηρεάζει την ψυχική αλλά και σωματική υγεία μας. Όσοι από εμάς άφηναν τον πόνο, τον θυμό και την απόρριψη να φωλιάσει μέσα τους, είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, συχνά προβλήματα με την καρδιά τους, κρίσεις άγχους, κακό ύπνο, συμπτώματα κατάθλιψης και αδύναμο ανοσοποιητικό. Αντίθετα, όσοι από εμάς μπορούσαν να συγχωρέσουν, να ξεχάσουν και να προχωρήσουν παρουσίαζαν καλύτερη υγεία, είχαν υγιείς συμπεριφορές και σχέσεις, γαλήνιο ύπνο και μεγαλύτερη διάθεση για ζωή.

Εξασκηθείτε στη συγχώρεση

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απλό πάντα να συγχωρούμε. Μερικές φορές νιώθουμε να μας πνίγει το δίκιο και μας κυριεύει ο εγωισμός. Ίσως χρειαστεί να σφίξουμε γερά τα δόντια μας για να τα καταφέρουμε και μπορεί στην αρχή να μην τα καταφέρουμε έτσι όπως θα θέλαμε. Χρειάζεται επιμονή και εξάσκηση. Μερικοί επικαλούνται θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις για να τα καταφέρουν. Άλλοι, προσπαθούν να προσεγγίσουν την συγχώρεση με τον απόλυτο ορθολογισμό. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και επιμονή. Οφείλουμε να βρούμε τον δικό μας μοναδικό τρόπο για να τα καταφέρνουμε. Να οδηγούμε την σκέψη μας προς τα εκεί και να προσπαθούμε να μένουμε συνεπείς με την απόφασή μας. Σίγουρα, θα μας βοηθήσει να μάθουμε να ακούμε τις ιστορίες των γύρω μας και να διδασκόμαστε από αυτές.  Υπάρχουν πολλοί γενναίοι άνθρωποι τριγύρω που έχουν καταφέρει να συγχωρούν, έχουν αποδείξει τη μεγαλοψυχία τους και ζουν με καλοσύνη και κατανόηση για τον συνάνθρωπο. Είναι εκείνοι που δεν μένουν στην επιφάνεια, αλλά ψάχνουν πιο βαθιά τις καταστάσεις. Δεν βιάζονται να κρίνουν συμπεριφορές αλλά προσπαθούν να καταλάβουν τι τις προκάλεσε.

Το Πάσχα είναι μια υπέροχη αφορμή για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της συγχώρεσης. Και τον πρώτο που πρέπει να ακούσουμε, να καταλάβουμε και να συγχωρήσουμε είναι τον εαυτό μας. Ας ξεκινήσουμε την εξάσκηση από εμάς τους ίδιους και ας προχωρήσουμε στους συνανθρώπους μας. Μόλις απαλλαγούμε από τον θυμό και την πίκρα, θα είμαστε ανάλαφροι, ελεύθεροι και έτοιμοι να ζήσουμε μια όμορφη ζωή γεμάτη υγεία.