Ο καιρός ζεσταίνει, η φύση οργιάζει, η διάθεσή μας καλυτερεύει και η επιθυμία μας να αφήσουμε πίσω τον σκληρό αυτόν χειμώνα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Την άνοιξη, όλα φαίνονται πιο όμορφα και αυτό θα θέλαμε ιδανικά να συμβεί και με τον εαυτό μας. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να του δώσουμε προσοχή και αγάπη. Έτσι μόνο θα ανακτήσει την υγεία, την φρεσκάδα, την ευεξία και την χαρά του. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι την άνοιξη έχουμε καλύτερη ψυχολογία, γι’ αυτό και μπορούμε να φέρουμε εις πέρας όλα εκείνα τα μεγαλόπνοα σχέδια που κάναμε τον χειμώνα. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουμε μια πιο προσεκτική διατροφή. Ας βάλουμε, όμως, σε σειρά, όλα εκείνα που μπορούμε να κάνουμε:

  1. Την άνοιξη, στην Ελλάδα, οι πάγκοι των μανάβικων γεμίζουν από όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που αγαπούμε και ξεχωρίζουν για την θρεπτική τους αξία. Μπορεί, ταυτόχρονα, να ξεκινούν και τα barbeque parties, αλλά εμείς σκεφτόμαστε να μην τους δώσουμε τόσο σημασία, να αποφύγουμε την συχνή κρεατοφαγία και να γεμίζουμε τα πιάτα μας με φρέσκες σαλάτες που είναι υγιεινές και δίνουν μοναδική λάμψη στην επιδερμίδα μας. Ακόμη, καλύτερα θα ήταν αν ψωνίζαμε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα για να είμαστε σίγουροι για την διαδικασία καλλιέργειάς τους και την θρεπτική τους αξία. Μπορεί να είναι πιο ακριβά αλλά είναι πιο υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
  2. Η εποχή που πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά μας ένα μπουκάλι φρέσκο, δροσερό νερό έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι πιθανό το σώμα μας να αφυδατώνεται λόγω εφίδρωσης και εμείς να μην το καταλαβαίνουμε. Τα συμπτώματα ενός ελαφρώς αφυδατωμένου οργανισμού είναι κόπωση, έλλειψη ενέργειας και συχνοί πονοκέφαλοι. Για να τα προλάβουμε, φροντίζουμε να πίνουμε όσο περισσότερο νερό γίνεται κατά την διάρκεια της μέρας. Επιπλέον όφελος, το φούσκωμα που νιώθουμε πίνοντας νερό, το οποίο μας αποτρέπει να τρώμε πολλές φορές και άσκοπα. Δεν πιάνει πάντα, αλλά μερικές φορές μάς σώζει από την άσκοπη κατανάλωση σνακ.
  3. Είμαστε φτιαγμένοι για να περνάμε πολύ ώρα στον εξωτερικό χώρο και να απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα και αυτή η εποχή είναι ό,τι πρέπει για ξεκινήσουμε κάποια μορφή άσκησης στην φύση. Και όταν λέμε φύση εννοούμε ακόμα και τον κήπο μας, που μπορούμε να επιδοθούμε στην κηπουρική, ή το κοντινό πάρκο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο. Με την άσκηση θα τονωθούν οι μυς και η καρδιά μας, θα νιώσουμε μεγαλύτερη ευεξία και θα μπορέσουμε πιο εύκολα να χάσουμε βάρος, αν αυτό απαιτείται.
  4. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον ανοιξιάτικο ήλιο μετά τον χειμώνα. Εφαρμόζοντας πάντα αντηλιακή προστασία, ο ήλιος είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να απελευθερωθεί η σεροτονίνη και να βελτιωθεί αισθητά η ψυχολογία μας. Επιπλέον, ο ήλιος προάγει την παραγωγή βιταμίνης D που ενισχύει την υγεία των οστών μας και συμβάλλει συνολικά στην καλή κατάσταση του οργανισμού μας.
  5. Η άνοιξη, επίσης, θεωρείται η καταλληλότερη εποχή για να φτιάξουμε το πρόγραμμα του ύπνου μας και να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι. Ας ξεκινήσουμε να κλείνουμε τον υπολογιστή και το κινητό μας μερικές ώρες πιο μπροστά, ας πέφτουμε πιο νωρίς στο κρεβάτι και ας φροντίζουμε να λαμβάνουμε ελαφριά γεύματα το βράδυ, έτσι ώστε να μην έχουμε βαρύ στομάχι και να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ο ύπνος, σε κάθε ηλικία, είναι υγεία. Είναι η ευκαιρία που έχουν τα κύτταρά μας να επανορθώσουν τις βλάβες τους έτσι ώστε να επανέλθουν δυναμικά την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό κιόλας δεν πρέπει να στερούμε από τον εαυτό μας την οκτάωρη, καθημερινή ξεκούραση. Αν, μάλιστα, καταφέρουμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε καθημερινά την ίδια ώρα, θα πετύχουμε να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι, κάτι που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας, όπως την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
  6. Τέλος, αυτή την εποχή πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις αλλεργίες μας. Αν υποφέρουμε από αυτές που σχετίζονται με την γύρη ή άλλα φυσικά φαινόμενα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις βόλτες μας και να καθαρίζουμε συχνά τη μύτη με spray αλατόνερου. Αν οι αλλεργίες μας ενεργοποιούνται με την σκόνη, η άνοιξη είναι η σωστή στιγμή για να κάνουμε μια γενναία, γενική καθαριότητα στο σπίτι και να διώξουμε μακριά όλα εκείνα που μας πειράζουν.