Πολλές φορές νιώθουμε το σώμα μας βαρύ και τον οργανισμό μας κουρασμένο. Ιδιαίτερα όταν έχουμε περάσει μια έντονη περίοδο κούρασης, έχουμε νοσήσει ή έχουμε κάνει απανωτές διατροφικές ατασθαλίες, νιώθουμε πως έχουμε ανάγκη να ξεκουράσουμε το σώμα μας, να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά και, το πιο σύνηθες, να το απαλλάξουμε από τις τοξίνες, από εκείνα τα συστατικά που το επιβαρύνουν και δυσχεραίνουν τις λειτουργίες του. Η αλήθεια είναι πως ο οργανισμός μας είναι μια τέλεια μηχανή και αποβάλλει μόνος του τις ανεπιθύμητες ουσίες με τα δράση των πολύτιμων οργάνων του, όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του, τους πνεύμονες και το δέρμα. Όταν τα συγκεκριμένα όργανα είναι υγιή, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τίποτα και δεν απαιτείται καμιά συγκεκριμένη δίαιτα για να αποβληθούν οι τοξίνες. Και όταν λέμε τοξίνες, εννοούμε τους ρύπους, χημικές ουσίες, επεξεργασμένα τρόφιμα και βαρέα μέταλλα που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων. Ενισχύοντας το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός μας, θα το βοηθήσουμε να αποβάλλει με σωστό ρυθμό ό,τι δεν χρειάζεται και να παραμένει υγιές και εύρωστο. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Να περιορίσουμε το αλκοόλ. Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, η κατανάλωση αλκοόλ έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Το αλκοόλ, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, μεταβολίζεται στο ήπαρ μας και ενώ η χαμηλή κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ευεργετική για τον οργανισμό, όταν υπερβάλουμε, καταπονούμε σημαντικά το πολύτιμο όργανό μας. Έτσι, δημιουργούνται φλεγμονές και συσσωρεύουμε λίπος στο συκώτι μας, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί επαρκώς και να μην αποβάλλει με επιτυχία τις τοξίνες και τις άλλες ανεπιθύμητες ουσίες. Ο αυστηρός έλεγχος της κατανάλωσης του αλκοόλ είναι η μόνη λύση για να μην απειλείται η υγεία μας. Όσοι από εμάς, μάλιστα, δεν καταναλώνουν αλκοόλ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να το ξεκινήσουν με την πρόφαση ότι ωφελεί την καρδιά μας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόπο για να δουλεύει η καρδιά μας ρολόι.
  • Να κοιμόμαστε βαθιά και ξεκούραστα το βράδυ. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος για την υγεία του οργανισμού μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας αναδιοργανώνεται, αποβάλλει τις τοξίνες και επανορθώνει τις φθορές της μέρας. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως να εντείνει το άγχος, να εμποδίσει την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού ή να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Για τους ενήλικες οι 7-9 ώρες, βραδινού ύπνου είναι απαραίτητες. Για να το καταφέρουμε, θα μας βοηθούσε να τηρούμε ένα πρόγραμμα ύπνου και να μην ασχολούμαστε με το κινητό μας ή την οθόνη της τηλεόρασης, μισή ώρα πριν ξαπλώσουμε.
  • Να πίνουμε περισσότερο νερό γιατί η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας, καθώς βοηθά την πέψη, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας αλλά και αποβάλλει τις περιττές ουσίες από το σώμα μας μέσω της ούρησης, της αναπνοής και της εφίδρωσης. Η σωστή ποσότητα νερού για τον κάθε άνθρωπο ποικίλλει ανάλογα τον τόπο διαμονής του, τις καθημερινές δραστηριότητες και τη διατροφή του. Κατά μέσω όρο, 8-10 ποτήρια νερό είναι μια καλά για να διατηρείται ο οργανισμός μας ενυδατωμένος και να διευκολύνεται η απομάκρυνση των τοξινών.
  • Να μειώσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και της ζάχαρης. Έχει αποδειχθεί ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα τόσο στο συκώτι όσο και στα νεφρά μας, δυσχεραίνοντας την αποβολή τοξινών από το σώμα μας. Επιπλέον, η κατανάλωση ανάλογων προϊόντων είναι υπεύθυνη σε μεγάλο ποσοστό για την παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες.
  • Να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά. Η καλή υγεία του εντέρου μας, εξασφαλίζει και ένα δραστήριο σύστημα αποτοξίνωσης. Με τα πρεβιοτικά, τα καλά βακτήρια είναι σε θέση να παράγουν θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό αλλά και το σύστημα φυσικής αποβολής των ανεπιθύμητων ουσιών.

Αν μαζί με αυτά, προσπαθήσουμε να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι, να λαμβάνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και να κάνουμε τακτικά κάποια μορφή ήπιας άσκησης, θα μπορέσουμε να έχουμε έναν δυνατό οργανισμό, που αποβάλλει τις τοξίνες και εκτελεί με συνέπεια τις καθημερινές ασχολίες του. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας με τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στην  αποτοξίνωση του οργανισμού. Ελάτε στο φαρμακείο μας, με χαρά θα σας ενημερώσουμε σχετικά.