Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, παρόλο που εκείνες υποφέρουν περισσότερο απ’ αυτή. Η κυτταρίτιδα είναι συγκέντρωση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό και ο τρόπος να εμφανίζεται αλλοιώνοντας την υφή του δέρματός μας είναι εξαιρετικά ενοχλητικός.

Τα αγαπημένα της σημεία είναι οι μηροί και οι γλουτοί αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Κυτταρίτιδα μπορούμε να έχουμε στην κοιλιά, τα μπράτσα, τον αυχένα και άλλα σημεία του σώματος. Επίσης, κυτταρίτιδα υπάρχει περίπτωση να έχουμε ακόμα και αν δεν είμαστε υπέρβαροι ή ακόμα και αν κάνουμε κάποια συστηματική άσκηση εδώ και πολλά χρόνια. Οι λόγοι εμφάνισής της ποικίλλουν και, δυστυχώς, ένας από τους κύριους λόγους είναι η κληρονομικότητα που κανείς ποτέ δεν γλίτωσε απ’ αυτήν.

Άλλες αιτίες που προκαλούν την εμφάνισή της είναι ορμονικοί παράγοντες, άτσαλες, διατροφικές συνήθειες, καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης. Με λίγα λόγια, η κυτταρίτιδα εκμεταλλεύεται τον σύγχρονο τρόπο ζωής για να κάνει την εμφάνισή της και είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσουμε. Αλλά δεν είναι αδύνατον να την περιορίσουμε και να σταματήσουμε την εξέλιξή της, αν το βάλουμε σκοπό και κινηθούμε μεθοδικά και συνδυαστικά εναντίον της.

Τι σημαίνει αυτό; Ναι, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που υπόσχονται την εξάλειψη της κυτταρίτιδας και διάφορα προϊόντα με ελκυστική σύνθεση που βελτιώνουν την υφή του δέρματος και ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος. Όμως, τίποτα απ’ αυτά δε θα μπορέσει να την εξαφανίσει μόνιμα. Ακόμα και οι θεραπείες laser δεν προσφέρουν αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας. Το μόνο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε απ’ αυτήν είναι να την αντιμετωπίσουμε σαν έναν ικανό και έξυπνο εχθρό που δεν εφησυχάζει ποτέ και πάντα βρίσκει ευκαιρία να κάνει και πάλι την εμφάνισή του.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος και να προσπαθήσουμε να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες τροφές με πολλά λιπαρά. Αντικαθιστούμε τα ενδιάμεσα γεύματα με υγιεινά σνακ, αποφεύγουμε να τρώμε πριν κοιμηθούμε, περιορίζουμε στο ελάχιστο το αλκοόλ και πετάμε το τσιγάρο έξω από τη ζωή μας.
  • Αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες και τα προγράμματα διατροφής που αφήνουν έξω βασικά συστατικά για τον οργανισμό μας, όπως τους υδατάνθρακες και τα καλά λιπαρά.
  • Να μην αγχωνόμαστε. Έρευνες έχουν αποδείξει πως όσοι έχουν έντονο στρες και εμμονή με την ζυγαριά τους, δυσκολεύονται να χάσουν βάρος και έχουν παρακράτηση υγρών. Επίσης, το άγχος πολλές φορές μας οδηγεί στην κατανάλωση πολλών τροφών, που θα αποφεύγαμε να καταναλώσουμε σε κατάσταση ηρεμίας. Αντίθετα, όταν διανύουμε περιόδους της ζωής μας που ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και αντιμετωπίζουμε ικανοποιητικά τα προβλήματα, συνηθίζουμε να τρώμε πιο σωστά και τις σωστές στιγμές μέσα στη μέρα. Με μικρά γεύματα κάθε τρεις ώρες, ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας και μένουμε σταθεροί στο βάρος μας.
  • Να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φτάσουμε στον πρωταθλητισμό από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά ότι θα προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία να βάζουμε το σώμα μας σε κίνηση. Επιλέγουμε να ανεβαίνουμε τα σκαλιά του σπιτιού μας και να μην παίρνουμε το ασανσέρ, αρχίζουμε να περπατάμε πιο συχνά, μαθαίνουμε κάποια μορφή ήπιας άσκησης και συμμετέχουμε σε ομαδικά σπορ, που ταυτόχρονα γυμνάζουν το σώμα μας και καλλιεργούν την κοινωνικότητά μας.
  • Αναζητούμε τα μαγικά χέρια που θα μας κάνουν λεμφικό μασάζ και προγραμματίζουμε κάποια ραντεβού κάθε χρόνο. Το λεμφικό μασάζ είναι ιδανικό στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας αλλά πρέπει να γίνεται με συνέπεια ανά διαστήματα.
  • Βρίσκουμε τα σωστά προϊόντα που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και προσφέρουν σύσφιξη και τα χρησιμοποιούμε σωστά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Αυτό σημαίνει, ότι τα εφαρμόζουμε δύο φορές την ημέρα, σε καθαρή επιδερμίδα, κάνοντας ευεργετικό μασάζ σε όλο το σώμα και επιμένοντας στα προβληματικά σημεία.
  • Σας περιμένουμε να σας ενημερώσουμε τόσο για τα καλλυντικά προϊόντα όσο και για τα συμπληρώματα που προσφέρουν αποτοξίνωση στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή του περιττού λίπους.