Θα θέλαμε πολύ να ήμαστε καλά γυμνασμένοι και να βρισκόμασταν σε τέλεια φόρμα. Όπως, επίσης, θα θέλαμε να μην σηκώνουμε βάρη, να μην κάνουμε δύσκολες και επίπονες δουλειές και να μην θέτουμε τον εαυτό μας σε κανένα κίνδυνο. Η αλήθεια είναι, όμως, πως η ζωή μάς καλεί να εγκαταλείψουμε το κρεβάτι ή τον καναπέ μας  και να βγούμε έξω για να εργαστούμε, να γυμναστούμε και να ζήσουμε νέες περιπέτειες. Έτσι, συμβαίνει συχνά να έχουμε μυϊκές καταπονήσεις, που άλλες φορές είναι ήπιες και περνούν με ξεκούραση, και άλλες φορές είναι πιο σοβαρές και χρειάζονται συστηματική αντιμετώπιση ή ακόμη και ιατρική θεραπεία. Υπάρχει, βέβαια, η περίπτωση του χρόνιου, μυϊκού πόνου λόγω κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος ή κάποιας άλλης φλεγμονώδους νόσου που έχουν ανάλογα συμπτώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ειδικός υγείας θα μας έχει προτείνει ήδη τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε τον πόνο και τα σκευάσματα που οφείλουμε να λαμβάνουμε.

Ο αιφνίδιος μυϊκός πόνος είναι διαφορετικός και πολύ πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος. Είναι εφικτό, δηλαδή, με φροντίδα στο σπίτι να τον αντιμετωπίσουμε. Αρκεί να γίνει η διάγνωση γρήγορα και να αποκλείσουμε την περίπτωση να υπάρχει ρήξη του μυ ή κάποιο κάταγμα.

Γιατί μας συμβαίνουν οι μυϊκοί πόνοι

Οι μυϊκοί πόνοι συμβαίνουν όταν ένας μυς τεντώνεται υπερβολικά ή δουλεύει πολύ σκληρά. Πιο πιθανό είναι να νιώσουν μυϊκή καταπόνηση όσοι έχουν σφιχτούς, άκαμπτους μύες. Στο γυμναστήριο υπάρχει η περίπτωση να νιώσει κάποιος έντονο πόνο αν δεν έχει προθερμανθεί σωστά ή αν είναι εντελώς αγύμναστος. Ανάλογο πόνο μπορεί να νιώσουμε αν χρειαστεί να κάνουμε για πολύ ώρα μια επαναλαμβανόμενη κίνηση ή αν σκοντάψουμε και τραβηχτεί απότομα κάποιος μυς. Δυστυχώς, όμως, δεν κινδυνεύουμε μόνο από τις απότομες κινήσεις ή την επίπονη άσκηση που θα επιβάλλουμε στον εαυτό μας. Η μυϊκή καταπόνηση συμβαίνει και σε όσους από εμάς κάθονται, σε λάθος συνήθως στάση, για πολλές ώρες, έχουν εξαντλητική, καθιστική ζωή, υποφέρουν από έντονο στρες ή περνούν κάποια εξαντλητική ίωση.

Πώς θα καταλάβουμε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει

Τα συμπτώματα μιας μυϊκής καταπόνησης είναι συνήθως εμφανή και έντονα. Υπάρχει περίπτωση να νιώσουμε άμεσα έντονο πόνο ή ακόμη και να ακούσουμε και θόρυβο από έναν μυ που δέχτηκε έντονη πίεση, να διακρίνουμε κάποιο πρήξιμο μετά από κάποια ώρα, να έχουμε δυσκολία στην κίνησή μας, να ανακαλύψουμε έναν μώλωπα ή να παθαίνουμε συνεχώς κράμπες. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσουμε με ένα σοβαρό «πιάσιμο». Αν σκεφτούμε ότι οι μύες στο σώμα μας ξεπερνούν τους 650, θα καταλάβουμε πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κάνει την παρουσία της μία καταπόνηση.

Και τώρα τι κάνουμε;

Συνήθως οι περισσότεροι μπορούν να αντιμετωπιστούν από το σπίτι. Τι κάνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις:

  • Θυμόμαστε τι όμορφο είναι να μας φροντίζουν και να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας χωρίς να είναι ώρα για ύπνο. Με λίγα λόγια, δηλαδή, ξεκουράζουμε την πάσχουσα περιοχή.
  • Αν μας έχει συμβεί κάποιος τραυματισμός, θα ήταν σκόπιμο τις πρώτες ώρες να εναποθέσουμε μια ειδική παγοκύστη στην περιοχή για να μειωθεί η φλεγμονή.
  • Εξαιρετική φροντίδα προσφέρουν τα gel κρυοθεραπείας που απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πόνο και χαλαρώνουν την περιοχή.
  • Αν το σημείο εξυπηρετεί, καλό θα ήταν να το δέσουμε με έναν ειδικό επίδεσμο.
  • Αν ο πόνος είναι στον αυχένα, την ωμοπλάτη ή τη μέση μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα επίθεμα για τον πόνο. Εμπλουτισμένα με συστατικά που ανακουφίζουν τους μυϊκούς πόνους και τις οσφυαλγίες, τα συγκεκριμένα επιθέματα προσφέρουν άμεση ανακούφιση.
  • Αν ο πόνος είναι οξύς, θα χρειαστούμε κάποια αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, μυοχαλαρωτικά ή αναλγητικά φάρμακα ή κάποιο ελαφρύ παυσίπονο. Ο ειδικό υγείας θα μας κατευθύνει σωστά για τι ακριβώς θα χρειαστούμε στη δεδομένη στιγμή.
  • Τους μυϊκούς πόνους ανακουφίζουν αποτελεσματικά και οι διατάσεις. Συγκεκριμένες απαλές ασκήσεις μπορεί να μας προτείνει ο γυμναστής, ο φυσιοθεραπευτής και, φυσικά, ο θεράπων γιατρός μας.
  • Το ίδιο αποτελεσματικό είναι και το μασάζ. Υπάρχουν κρέμες με σύνθεση που ανακουφίζουν τους μύες για να κάνουμε μασάζ μόνοι μας στο σπίτι αλλά καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε αν αφεθούμε στα χέρια ενός ειδικού.
  • Σε περίπτωση έξαρσης κάποιου μυϊκού πόνου, είναι ευνόητο ότι αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη ή να καταπονούμε το σώμα μας με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμη και αν καταλάβουμε ότι ο πόνος υποχωρεί, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας με χαλαρούς ρυθμούς.
  • Επειδή το έντονο στρες προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και διάφορους μυϊκούς πόνους, ίσως η λύση για το πρόβλημά μας να είναι η ψυχοθεραπεία ή ένα σκεύασμα που καταπολεμά το άγχος και μας ανακουφίζει από ανάλογες διαταραχές. Ο γιατρός μας είναι αρμόδιος για την επιλογή της θεραπείας.

Πώς θα προλάβουμε τις κακοτοπιές

Το καλύτερο είναι να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να μην απαιτούμε από αυτό περισσότερα απ’ όσα αντέχει. Επιπλέον:

  • Αν θέλουμε να γυμναστούμε, φροντίζουμε πρώτα να περπατήσουμε για λίγα λεπτά ή να κάνουμε κάποιες ασκήσεις που θα ζεστάνουν τους μύες μας.
  • Προσέχουμε τη διατροφή μας, πίνουμε άφθονο νερό, κοιμόμαστε σωστά και φροντίζουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο στρώμα.
  • Αν η δουλειά μας γίνεται σε γραφείο, επιλέγουμε ένα καλό κάθισμα και προσέχουμε την στάση του σώματός μας.
  • Αν η δουλειά μας απαιτεί να σηκώνουμε μεγάλα βάρη, μαθαίνουμε πώς να το κάνουμε σωστά για να μην επιβαρύνουμε τον αυχένα και τη μέση μας.
  • Φοράμε καλά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς.