Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον Μάιο, τον μήνα που η φύση ζει τη μεγαλύτερη γιορτή της, με τα λουλούδια να ανθίζουν και τη γη να αποκτά το αγαπημένο πράσινο χρώμα. Ακόμη και αν δεν ξέρουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών, νιώθουμε την υπέροχη επίδραση που έχουν στην ψυχολογία μας. Αρκεί να μας προσφέρει κάποιος ένα ματσάκι λουλούδια για να αισθανθούμε όμορφα, να χαρούμε, να γαληνέψουμε, ακόμη και να συγκινηθούμε. Το άρωμά τους, η ομορφιά τους, η ζωντάνια και η κομψότητά τους έχουν ένα άμεσο τρόπο να μας φροντίζουν έστω και από μακριά. Το ίδιο ευεργετική είναι όλη η φύση, ιδίως όταν είναι στην καλύτερη εποχή της, την άνοιξη που αναγεννιέται και οργιάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιστήμονες έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια μελετώντας τη ζωή δίπλα στη φύση και αποδεικνύοντας τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει. Ακόμη και μια μικρή βόλτα στο δάσος, το «shinrin-yoku» όπως το λένε οι Ιάπωνες, είναι ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσουμε το στρες και να φέρουμε σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή μας πίεση. Πέρα, όμως, από την ευεξία που μας προκαλεί η φύση, υπάρχουν λουλούδια και βότανα που πραγματικά μας θεραπεύουν.

Θέλοντας να τιμήσουμε τον πιο όμορφο μήνα του χρόνου και να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά, με τον δικό μας τρόπο, θα αναφέρουμε μερικά από τα αγαπημένα μας. Ακόμη και αν δεν μπούμε ποτέ στη διαδικασία να τα επεξεργαστούμε για να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, θα ήταν καλή ιδέα να φυτέψουμε μερικά από αυτά στον κήπο μας ή στα παρτέρια του μπαλκονιού μας. Το απαλό τους άρωμα, η παρουσία τους αλλά και όλη η διαδικασία να μεγαλώνουμε και να φροντίζουμε κάτι, μόνο καλό μπορεί να μας κάνει.

  • Γιασεμί

Είναι λεπτεπίλεπτο, έχει βαθύ, υπέροχο άρωμα και μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα που ανέκαθεν το αγαπούσαν όλοι. Το έλαιο του γιασεμιού καταπολεμά τη θλίψη και το έντονο στρες. Επίσης, ανακουφίζει τους πόνους του σώματος, «λύνει» τους μύες και αποτρέπει τις κράμπες. Βοηθά ακόμη στην αϋπνία, αντιμετωπίζοντας το άγχος.

  • Καλέντουλα

Είναι όμορφη και πραγματικά πολύτιμη. Το καλύτερο; Αγαπάει τον ήλιο, και στην Ελλάδα ο ήλιος δεν μας λείπει σχεδόν ποτέ. Τα πέταλα της καλέντουλας χρησιμοποιούνται θεραπευτικά εδώ και αιώνες, αντιμετωπίζοντας εγκαύματα και πληγές. Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι’ αυτό και θεωρείται εξαιρετική στις δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.

  • Τριαντάφυλλο

Δεν είναι μόνο όμορφο αλλά και θεραπευτικό. Το τριαντάφυλλο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων. Πλούσιο σε βιταμίνη C, θεωρείται εξαιρετικά αντιοξειδωτικό, γι’ αυτό και πρωταγωνιστεί σε πολλές καλλυντικές κρέμες. Επίσης, τα ροδοπέταλα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, προλαμβάνουν ιώσεις και καταπολεμούν λοιμώξεις και ιούς. Το ρόφημα από ροδοπέταλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσουμε την ευεργετική ιδιότητα του λουλουδιού, αλλά υπάρχει πάντα και το έλαιό του.

 

  • Αλόη

Είναι ένα από τα πιο όμορφα παχύφυτα και είναι εύκολο να το μεγαλώσουμε στο μπαλκόνι μας. Ενυδατική και αντιφλεγμονώδης, η αλόη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων αλλά και της ξηρής, τραχιάς επιδερμίδας. Επίσης, θεωρείται πολύ καλή στην αντιμετώπιση του εκζέματος, ενώ ανακουφίζει και στα τσιμπήματα των εντόμων. Το gel αλόης μπορούμε εύκολα να το βρούμε αλλά πόσο ενδιαφέρον έχει να κόψουμε διαγώνια ένα φύλλο, να το πιέσουμε και να πάρουμε μόνοι μας το παχύρευστο υγρό που θα ανακουφίσει το δέρμα μας. Μάλιστα, αν βγάλουμε από το φύλλο αρκετό gel, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε αεροστεγές βαζάκι, μέσα στο ψυγείο, για μια εβδομάδα.

  • Χρυσάνθεμο

Είναι ιδιαίτερα αγαπημένο φθινοπωρινό λουλούδι και συνηθίζουμε να το αποκαλούμε «Αγιοδημητριάτικο» καθώς στην Ελλάδα ευδοκιμεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβρη. Παρόλα αυτά, η χώρα που το αγαπά όσο κανένα άλλο είναι η Κίνα. Εκεί, έχει πρωταγωνιστική θέση  στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική  και το χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν το κρυολόγημα, τον πονοκέφαλο και τον πονόλαιμο. Επίσης, θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση του άγχους, του ιλίγγου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του πυρετού. Με δεκάδες, διαφορετικά χρυσάνθεμα, που μπορούμε να βρούμε στα φυτώρια, ένας μικρός κήπος από αυτά είναι εύκολη υπόθεση.

  • Ηλιοτρόπιο

Είναι όμορφο, ευθυτενές και κοιτάζει όλη την ώρα τον ήλιο. Το ηλιοτρόπιο, αν και δεν συνηθίζεται στα μπαλκόνια, είναι ό,τι πρέπει για να αποκτήσει χαρούμενη, αισιόδοξη όψη ο κήπος. Επιπλέον, είναι πολύ ωφέλιμο στην υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Το τσάι του ανακουφίζει από τον βήχα αλλά και από τους πόνους της περιόδου. Το έλαιο του χρησιμοποιείται για καταπραϋντικό μασάζ αλλά μπορούμε να το βρούμε και σε πλήθος άλλα προϊόντα που φροντίζουν το δέρμα, αφού διασπά τις ελεύθερες ρίζες, δρώντας ως αντιοξειδωτικό.

  • Χαμομήλι

Το ταπεινό, γλυκό χαμομηλάκι είναι ένα αληθινό θαύμα της φύσης. Αρκεί να το μυρίσουμε για να νιώσουμε τις χαλαρωτικές του ιδιότητες και να μας δημιουργηθεί ένα μοναδικό αίσθημα ευεξίας. Φυσικό αναλγητικό, αντισηπτικό και αντιοξειδωτικό, το χαμομήλι έχει πολλές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση πληγών, για την καταπολέμηση των ερεθισμών στα μάτια, για την φροντίδα του παιδικού δέρματος και για το απαλό λούσιμο των ευαίσθητων μαλλιών. Επιπλέον, το έλαιό του θεωρείται ιδανικό για να ανακουφίσει μυϊκούς πόνους, να απομακρύνει το βάρος της κούρασης και να αντιμετωπίσει τον επίμονο πονοκέφαλο.

  • Ρίγανη

Έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση που έχουμε συνηθίσει να τα απολαμβάνουμε στις μαγειρικές μας, αλλά η ρίγανη είναι πολλά περισσότερα από ένα μυρωδικό κουζίνας. Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες και ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε συχνά στην εφαρμογή της ιατρικής του. Αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, κρυολογήματα, καρδιακές παθήσεις, μυϊκούς πόνους και πόνους περιόδου, πονοκεφάλους, διαταραχές του στομάχου και πολλές ακόμη παθήσεις. Δεν χρειάζεται έντονη περιποίηση, αφού είναι ανθεκτική στην ξηρασία και προσφέρει υπέροχο άρωμα στους κήπους και τα μπαλκόνια.

  • Μέντα

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες C και Α, μαγγάνιο, φλαβονοειδή και μενθόλη. Η μέντα είναι έντονα αρωματική και έχει μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως τις δυσπεψίες και τους κολικούς του εντέρου. Έχει αντισηπτική δράση και είναι ό,τι πρέπει για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα στην στοματική κοιλότητα. Δρα κατά των πόνων της περιόδου και ανακουφίζει τους μύες. Ενυδατώνει τον οργανισμό και βοηθά σημαντικά όταν έχουμε ρινική συμφόρηση και χρειαζόμαστε κάτι να ελευθερώσει την αναπνοή μας.

  • Μελισσόχορτο

Γνωστό και αυτό από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούνταν άλλοτε για να γιατρέψει τις πληγές και άλλοτε για τα τσιμπήματα των εντόμων. Από τότε θεωρούνταν πολύτιμο και ικανό να προσφέρει μακροζωία και γαλήνη στην ψυχή. Σήμερα, διακρίνεται για την ικανότητά του να καταπολεμά την αϋπνία, την ανησυχία και το άγχος. Επίσης, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο και τους πόνους περιόδου. Μία ακόμη από τις δράσεις του είναι η αντιμετώπιση της δυσπεψίας αλλά και των κολικών του εντέρου.

Η φύση, λοιπόν, όντως ξέρει τον τρόπο να μας προστατεύει. Ας αφεθούμε στα αρώματά της, ας βρεθούμε λίγο πιο κοντά της και ας αφήσουμε τα λουλούδια και τα βότανα να φροντίσουν το σώμα και την ψυχή μας.