Βιώνουμε μια πανδημία, παρόμοια με αυτές που παρακολουθούσαμε σε ταινίες. Ο Covid-19 είναι ένας ιός που έχει ήδη φτάσει σε όλες τις ηπείρους και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ιδιαιτέρως στην Ευρώπη. Για να βάλουμε φρένο στην ορμή του, πρέπει να κάνουμε αυτό που προτείνουν οι ειδικοί. Κανένας πανικός δεν χρειάζεται. Με σωστές κινήσεις και παραμένοντας ενωμένοι, θα καταφέρουμε να αφήσουμε την απειλή πίσω μας.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν πιο έγκυρες πληροφορίες για την συμπεριφορά του ιού. Οι υποθέσεις είναι περισσότερες από τις πραγματικές διαπιστώσεις. Σε ορισμένα πράγματα, όμως, ισχύει το «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα. Ακόμα και αν μας φαίνονται υπερβολικά τα μέτρα προστασίας απέναντι στον Covid-19, οφείλουμε να τα ακολουθήσουμε. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που φιλοξενούμε σπίτι μας ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να είμαστε παραπάνω από συνεπείς σε κάθε οδηγία.

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να παρατηρούμε με προσοχή και καθαρό μυαλό τις αντιδράσεις του οργανισμού μας. Στην περίπτωση που έχουμε πυρετό ή ο πυρετός αυτός συνοδεύεται με βήχα και δύσπνοια, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε όταν ξέρουμε ότι έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιο πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Φροντίζουμε και ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες. Ένας θωρακισμένος οργανισμός ακόμα και αν νοσήσει, θα καταφέρει να θεραπευτεί πιο γρήγορα ή να περάσει τον ιό με ήπιο τρόπο. Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά μας, μαγειρεύουμε ελαφριά, λαμβάνουμε τα συμπληρώματα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας και κοιμόμαστε αρκετές ώρες, έτσι ώστε να είμαστε ξεκούραστοι και δυνατοί.

Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και όταν χρειαστεί να τις κάνουμε, είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μένουμε μακριά από ουρές ανθρώπων και συναθροίσεις, χρησιμοποιούμε συνεχώς το αντισηπτικό μας και φοράμε γάντια μιας χρήσης, τα οποία αλλάζουμε συνεχώς.

Αν έχουμε συνάχι ή γρίπη ή ό,τι άλλο μπορεί να μεταδοθεί στους γύρω μας, φοράμε μάσκα. Δεν χρειάζεται να νοσούμε από Covid-19 για να φορέσουμε μάσκα. Σημασία έχει να μην μεταφέρουμε μικρόβια που θα κάνουν πιο ευπαθή τον οργανισμό τον γύρω μας. Όπως προείπαμε τώρα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να έχουμε ισχυρό οργανισμό.

Πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά, με ζεστό νερό και σαπούνι για 30’’. Το ίδιο σχολαστικοί είμαστε και με την καθαριότητα των ρούχων και του σπιτιού μας. Φροντίζουμε, επίσης, να απολυμαίνουμε την εξωτερική πόρτα του σπιτιού μας και αφήνουμε τα υποδήματά μας έξω από την κεντρική πόρτα ή στο μπαλκόνι.

Φροντίζουμε για τους γύρω μας. Όταν πηγαίνουμε στο ταμείο και ψωνίζουμε, προστατεύουμε και εμάς αλλά και τους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, δεν πλησιάζουμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει τον πάγκο, διεκπεραιώνουμε γρήγορα τις υποχρεώσεις μας και γυρνάμε στη βάση μας. Αν μας ζητηθεί να περιμένουμε έξω από ένα κατάστημα για να αποφύγουμε τον συνωστισμό, δεν δυσανασχετούμε αλλά συνεργαζόμαστε για να είναι όλοι ασφαλείς και προστατευμένοι.

Δεν ακολουθούμε ιατρικές οδηγίες από ανθρώπους που δεν είναι γιατροί και δεν παίρνουμε φάρμακα που δεν μας έχει συστήσει κάποιος ειδικός. Σε καταστάσεις πανικού, υπάρχουν πολλοί που προβαίνουν σε εικασίες, παραπληροφούν, προτείνουν και συμβουλεύουν χωρίς να είναι σε θέση να το κάνουν. Ακούμε τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, μιλάμε με τον γιατρό που μας παρακολουθεί, ακολουθούμε την όποια θεραπεία μας έχει προτείνει αν πάσχουμε από κάποια χρόνια ασθένεια και δεν προβαίνουμε σε καμιά άλλη πράξη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα προσδοκόμενα.

Αν ένας συγκάτοικος μας νοσήσει ήπια και χρειαστεί να παραμείνει σε καραντίνα, τον απομονώνουμε σε ένα δωμάτιο και τον φροντίζουμε φορώντας πάντα γάντια και μάσκα. Αν δεν έχουμε δεύτερο WC για να του παραχωρήσουμε, απολυμαίνουμε το μπάνιο μας με ειδικά προϊόντα κάθε φορά που το χρησιμοποιεί.

Στην περίπτωση που υποφέρουμε από αλλεργίες, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στην έξαρσή τους, ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας και αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε περιβάλλοντα που τις εγείρουν. Επίσης, συντηρούμε όπως πρέπει τα κλιματιστικά μας, πλένουμε σχολαστικά τα μπαλκόνια μας και προμηθευόμαστε, αν είναι δυνατόν κάποιον καλό ιονιστή για το σπίτι μας.

Παραμένουμε δίπλα σας για κάθε ανάγκη σας. Είμαστε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, ακολουθούμε κάθε κανόνα υγιεινής, προστατεύουμε τον εαυτό μας, το προσωπικό μας και τους πελάτες μας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάθε απορία. Εσείς μένετε σπίτι και εμείς βγαίνουμε έξω για να προασπίσουμε με κάθε τρόπο την υγεία και την ασφάλειά σας. Όλα θα πάνε καλά.