Είναι άνοιξη, έχουμε μόλις βγει από έναν δύσκολο χειμώνα και είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας, αναγκασμένοι να περιορίσουμε τις κοινωνικές συναναστροφές μας και να αλλάξουμε την καθημερινή ρουτίνα μας. Σίγουρα, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε αλλά δεν είναι και τόσο τρομακτικό ή ειδεχθές όσο νιώθουμε πως είναι.

Επιστήμονες της ψυχικής υγείας, από τις πρώτες μέρες του εγκλεισμού, εντόπισαν τους κινδύνους που κρύβονται στην καραντίνα και μας συμβούλευσαν να αποφύγουμε τα σενάρια τρόμου και να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα συμπτώματα του εγκλεισμού μπορεί να εμφανιστούν, ως μετατραυματικό στρες, πολύ καιρό μετά την καραντίνα. Είναι σημαντικό να τα προλάβουμε και να ξεφύγουμε έξυπνα από την συνάντηση μαζί τους.

Το πρώτο αμφισβητούμενο συναίσθημα που μπορεί να έχουμε νιώσει είναι αυτό της μοναξιάς. Αν το δούμε λογικά, θα καταλάβουμε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός που μας έχει επιβληθεί, δεν έχει σχέση με την μοναξιά που μπορεί να νιώθουμε. Μοναξιά μπορεί να νιώθει κάποιος ακόμα και όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με πολύ κόσμο. Πρόκειται για ένα υποκειμενικό συναίσθημα που έχει περισσότερο σχέση με τις εσωτερικές μας διεργασίες και λιγότερο με όσα μας επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες.

Και, φυσικά, η έλλειψη της κοινωνικής επαφής είναι εφικτό να ικανοποιηθεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Σήμερα, με την τεχνολογία στο πλάι μας, μπορούμε να μιλάμε με βιντεοκλήσεις με τους αγαπημένους μας και να μη νιώθουμε ποτέ μόνοι μας. Δεν είναι το ίδιο αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε να δημιουργούνται κενά επικοινωνίας με όσους αγαπάμε. Η μοναξιά είναι ένα παιχνίδι ακόμα που μας παίζει το μυαλό μας. Δεν είμαστε ποτέ μόνοι όταν υπάρχουμε στην καρδιά και στο μυαλό κάποιου. Αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα.

Άλλοι επιστήμονες, πάλι, συγκρίνουν την απομόνωση με το αίσθημα της πείνας. Μελέτες έδειξαν πως αυτό που δημιουργείται μέσα στο μυαλό μας δεν απέχει καθόλου απ’ αυτό που θα δημιουργούνταν, αν μας άφηναν χωρίς τροφή κάποιες ώρες.  Αυτό σημαίνει ότι ο πιο απλός τρόπος για να καταπολεμήσουμε τις ελλείψεις που μας δημιουργούνται είναι να εφευρίσκουμε τρόπους για να επικοινωνούμε. Ο καιρός άνοιξε, ας βγούμε στα μπαλκόνια, ας γνωρίσουμε τους γείτονές μας, ας θυμηθούμε φίλους και συγγενείς που δεν είχαμε ποτέ καιρό να συναντήσουμε και ας έρθουμε σε επαφή μαζί τους.

Σημαντικό, επίσης, είναι να βρούμε τρόπο να καταπολεμήσουμε το έντονο stress που φέρνουν οι ανάλογες καταστάσεις. Το άγχος καταπολεμάται εύκολα με την άσκηση και στην παρούσα φάση πολλοί γυμναστές ανεβάζουν στο διαδίκτυο προγράμματα που μπορεί ο καθένας από εμάς να ακολουθήσει χωρίς να έχει κάποιον συγκεκριμένο εξοπλισμό και χωρίς να βγει από το σαλόνι του σπιτιού του.

Ο ήλιος είναι πάντα πολύτιμος για την υγεία και το νευρικό μας σύστημα. Ακόμα καλύτερος είναι ο πρωινός ήλιος. Αν προγραμματίζουμε, καθημερινά, μια βόλτα γύρω από το σπίτι μας θα δώσουμε την ευκαιρία στον μεταβολισμό μας να λειτουργεί καλύτερα και θα ισχυροποιήσουμε το ανοσοποιητικό και την καρδιά μας.

 

Ένα ακόμα σύμπτωμα της θλίψης ή του φόβου, που όλοι περνάμε αυτό το διάστημα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, είναι η συναισθηματική υπερφαγία. Ας προσπαθήσουμε να μην καταναλώνουμε τροφές με πολλές θερμίδες και λίπος. Ας προτιμήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, διατηρώντας το βάρος μας στα φυσιολογικά του επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και την ψυχολογία μας.

Ένας ακόμα τρόπος για να ξεφύγουμε από τις δυσάρεστες σκέψεις, είναι να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα καθημερινότητας. Ας δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα και να μείνουμε σταθεροί σε αυτό, θα είμαστε απασχολημένοι όλη μέρα και δεν θα κάνουμε δυσάρεστες σκέψεις. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει μαγειρική, διάβασμα, διακόσμηση, προσωπική φροντίδα, χορό και ό,τι άλλο μας κάνει χαρούμενος εκτός από την τηλεόραση και τον υπολογιστή που προάγουν τη νωθρότητα και την βαριά ψυχολογία μας.

Αν παρόλα αυτά, νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και δυσφορούμε καθημερινά όλο και περισσότερο, δεν πρέπει να διστάσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Οι περισσότερο ψυχοθεραπευτές κάνουν συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης. Κανείς δεν θα μας αρνηθεί βοήθεια. Όπως δεν πρέπει να νιώθουμε ποτέ άσχημα αν ο ψυχίατρός μας κρίνει πως πρέπει να πάρουμε κάποιο ηρεμιστικό ή αγχολυτικό. Ας επικοινωνήσουμε μαζί του, ας περιγράψουμε αυτό που βιώνουμε με μεγάλη ακρίβεια και ας τον αφήσουμε να μας προτείνει την λύση.

Η πολιτεία έχει στη διάθεσή μας τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για να επικοινωνούμε όποτε νιώθουμε ανάγκη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν:

  • Το 10306 24ωρη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΠΑ και το
  • Το 1034 Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη

Όμως υπάρχουν και πολλές άλλες γραμμές για υποστήριξη των εφήβων, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ή των ηλικιωμένων.  Ας επιτρέψουμε στους ειδικούς να μας βοηθήσουν, να μας δείξουν την πιο ψύχραιμη εκδοχή αυτών που περνάμε και να δείξουν τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας δημιουργούνται.