Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε αν έχουμε υπέρταση ή υπόταση. Η υπέρταση σαφέστατα είναι πιο επικίνδυνη από την υπόταση και μπορεί να φέρει πρόβλημα στην καρδιά, τους νεφρούς ή τα μάτια μας. Όσοι από εμάς συνηθίζουν να έχουν υψηλά νούμερα στις μετρήσεις τους, κινδυνεύουν από αρτηριακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Γι’ αυτό το λόγο, ο γιατρός που θα διαγνώσει νούμερα πίεσης μεγαλύτερα από 140 mmHg για την συστολική και 90 mmHg για την διαστολική, εκτός από θεραπεία, θα μας προτείνει να συνεχίσουμε τις μετρήσεις στο σπίτι.

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, εκ πρώτης, δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, έχει την τεχνική και τους κανόνες της. Είναι σημαντικό να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και προσεκτικοί κάθε φορά που την μετράμε. Έτσι, θα αποφύγουμε τις λάθος εντυπώσεις και θα μεταφέρουμε στον γιατρό μας τα σωστά νούμερα, αν μας έχει ζητηθεί να τα καταγράφουμε για να τον βοηθήσουμε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στην συχνότητα που θα μας συμβουλεύσει ο γιατρός να κάνουμε τις μετρήσεις. Πολλοί από εμάς, λόγω αυξημένου άγχους και ανησυχίας, συνηθίζουμε να μετράμε συνεχώς την πίεση μας και, μάλιστα, χωρίς να δίνουμε σημασία στον τρόπο μέτρησης της πίεσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να έχουμε λάθος μετρήσεις. Μάλιστα, κάποιοι από εμάς, ανάλογα με το νούμερο που θα δουν στο πιεσόμετρό τους, προσαρμόζουν ανάλογα τη θεραπεία τους. Δηλαδή, αν βρουν την πίεσή τους πεσμένη, παραλείπουν ένα χάπι ή αν την δουν υψηλή, παίρνουν περισσότερα. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται εντελώς η πίεσή τους και ο γιατρός να δυσκολεύεται να προτείνει την κατάλληλη, για την περίπτωσή τους, θεραπεία. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι η αρτηριακή πίεση αλλάζει πολλές φορές και για διάφορους λόγους μέσα στη μέρα. Για τα νούμερά της παίζουν ρόλο η ψυχολογία, οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον, η κούραση και πολλά άλλα. Είναι ανώφελο, λοιπόν, να την μετράμε συνεχώς και χωρίς να έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Πώς μετράμε σωστά την πίεση μας στο σπίτι.

Αν θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς στις μετρήσεις μας οφείλουμε να ακολουθήσουμε αυτούς τους απλούς κανόνες:

  • Επιλέγουμε ένα δωμάτιο που έχει θερμοκρασία σωστή για την εποχή και αποφεύγουμε να βρίσκονται μπροστά άνθρωποι που μας φέρνουν εκνευρισμό.
  • Προσπαθούμε την προηγούμενη ώρα να μην έχουμε καταναλώσει καφέ, αλκοόλ, να μην έχουμε καπνίσει και να μην έχουμε κουραστεί από κάποια μορφή άσκησης ή τις οικιακές δουλειές.
  • Πριν καθίσουμε σε μια καρέκλα για να χαλαρώσουμε, καλό θα ήταν να έχουμε πάει τουαλέτα για να μη νιώσουμε πίεση από την ουροδόχο κύστη μας.
  • Το κάθισμά μας πρέπει να είναι αναπαυτικό και να στηρίζει καλά την πλάτη μας. Το χέρι μας, καλό θα ήταν να το τοποθετήσουμε πάνω σε ένα σταθερό σημείο, όπως ένα τραπέζι.
  • Το χέρι που θα κάνουμε την μέτρηση πρέπει να είναι γυμνό. Αν σηκώσουμε το μανίκι μας απλώς προς τα πάνω, θα πρέπει να μην μας πιέζει καθόλου.
  • Η περιχειρίδα του πιεσόμετρου πρέπει να τοποθετηθεί 1-2 cm πάνω από τον αγκώνα, στο ύψος της καρδιάς, και το μέγεθός της οφείλει να είναι σωστό. Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη για τα παιδιά και τους ενήλικες.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε πιεσόμετρο με ακουστικά, θα το τοποθετήσουμε εσωτερικά του αγκώνα μας και όχι κάτω από την περιχειρίδα.
  • Κατά τη διάρκεια μέτρησης της πίεσής μας, δεν πρέπει να μιλάμε, να παρακολουθούμε τηλεόραση ή να ακούμε ραδιόφωνο.

Συχνά, η μέτρηση της πίεσης δεν είναι σωστή. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Μπορεί η θέση μας να μην είναι σωστή, η περιχειρίδα να μας πιέζει ή να είναι χαλαρή, η ψυχολογία μας κακή και η πίεση στο χέρι υπερβολική. Αν μας έχει ζητηθεί από τον γιατρό, μετράμε δύο φορές την πίεση, με διαφορά λίγων λεπτών και συγκρίνουμε τα μεγέθη.

Αν πρέπει να καταγράψουμε την πίεση μας για μία εβδομάδα, θα ήταν καλό να την μετράμε καθημερινά την ίδια ώρα, το πρωί πριν πιούμε τα φάρμακά μας και το απόγευμα αφού έχει περάσει η ώρα της χώνεψης.

Αν πάλι μακροχρόνια θέλουμε να ελέγχουμε την πίεση μας, δεν χρειάζεται να την μετράμε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Αν λαμβάνουμε κάποια θεραπεία κατά της υπέρτασης και παρατηρήσουμε απότομη αύξηση της πίεσής μας, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, οφείλουμε να ενημερώσουμε άμεσα τον γιατρό μας και να ακούσουμε τις συμβουλές του.

Στο φαρμακείο μας θα βρείτε καλά και αξιόπιστα πιεσόμετρα για το σπίτι σας. Υπάρχουν αναλογικά πιεσόμετρα με ακουστικά. Είναι αξιόπιστα αλλά απαιτούν εξάσκηση και εκπαίδευση στη χρήση των ακουστικών. Πολλοί δεν υπολογίζουν τις ικανότητές τους σωστά, με αποτέλεσμα να έχουν λανθασμένες μετρήσεις χωρίς να το γνωρίζουν. Τα πιο εύκολα στη χρήση είναι τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα που δεν απαιτούν τη χρήση των ακουστικών. Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα έχουν αρκετά μεγάλη αξιοπιστία. Καλό θα ήταν, όμως, να ακούμε τη γνώμη του φαρμακοποιού και να εμπιστευόμαστε την κρίση του σχετικά με τη μάρκα που θα μας προτείνει, γιατί υπάρχουν αρκετά μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα διάφορα μοντέλα.