Αυτή την περίοδο, έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε πολλά άρθρα που αφορούν όλα εκείνα που πρέπει να προσέξουμε στις γιορτές και όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι μέρες. Για παράδειγμα, πολλοί συνηθίζουν να παίρνουν βάρος καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες γλυκών, άλλοι βαρυστομαχιάζουν στα γιορτινά τραπέζια και κάποιοι νιώθουν έντονη θλίψη, παρουσιάζοντας στρες από την αγωνία τους να ζήσουν ιδιαίτερες και αξέχαστες στιγμές.

Εμείς, φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαφορά και αντί να εστιάσουμε σε εκείνα που μπορούν να μας προβληματίσουν, να δούμε τους λόγους που οι γιορτές αποδεικνύονται ωφέλιμες για την υγεία μας. Αν μη τι άλλο, αυτή τη χρονιά έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, από θετικότητα και αισιοδοξία. Τι καλό μπορεί να μας συμβεί αυτές τις μέρες, λοιπόν;

  • Να ενισχύσουμε τον εγκέφαλο μας και να οξύνουμε τον νου μας με συζητήσεις που θα κάνουμε με την οικογένειά μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους που θα συναντήσουμε με αφορμή τις γιορτές και πάντα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας από τον Covid Τα οφέλη του διαλόγου και η αφήγηση ιστοριών, προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη στο μυαλό μας και όλο το διάστημα της πανδημίας έχουμε στερηθεί ανάλογες καταστάσεις.
  • Να ενισχύσουμε την υγεία της καρδιάς μας, να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να ενδυναμώσουμε συνολικά τον οργανισμό μας, προσφέροντας δώρα. Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο αλλά τόσο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, όσο και πολλά πανεπιστήμια, έχουν κάνει μελέτες σχετικά με την ευεργετική δράση της προσφοράς στον οργανισμό μας και τα αποτελέσματά τους είναι εντυπωσιακά. Άνθρωποι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό και προσφέρουν αγάπη, έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερα χρόνια.
  • Βάζουμε το σώμα μας σε κίνηση, το οποίο ενισχύει και την υγεία των αρθρώσεών μας αλλά και την ψυχολογία μας. Βγαίνουμε για ψώνια, κάνουμε δουλειές στο σπίτι, ασχολούμαστε με την μαγειρική ή στολίζουμε. Όλα αυτά, είναι πέρα από την ρουτίνα μας και αντίθετα με τον τρόπο ζωής που μας ανάγκασε να ζούμε η καραντίνα.
  • Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας, τονώνουμε τον οργανισμό μας και καταπολεμάμε τις ελεύθερες ρίζες με την διατροφή μας. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν ανάλογες ιδιότητες αλλά πολλά άλλα που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε αυτές τις μέρες, όπως οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα ρόδια, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα ή ακόμα και το ζεστό, κόκκινο κρασί, που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς υπερβολή, και είναι εμπλουτισμένο με μπαχάρια και εσπεριδοειδή, που μόνο καλό κάνουν στον οργανισμό μας.
  • Γεμίζουμε ευεξία, καταπολεμάμε το άγχος και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας με το γέλιο. Οι γιορτές είναι μια όμορφη περίοδος και μια υπέροχη ευκαιρία να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους. Τα γέλια γύρω από τα στρωμένα τραπέζια, είναι ένα μεγάλο φάρμακο για τον καθένα μας. Την ίδια ευεργετική δράση έχει και η μουσική που συνηθίζουμε να ακούμε αυτές τις μέρες και μας βοηθά να γαληνέψουμε και να απομακρύνουμε το μυαλό μας από τα προβλήματα.
  • Ρυθμίζουμε τον μεταβολισμό μας, ενισχύουμε την ανανέωση των κυττάρων, βελτιώνουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας και βοηθάμε τον οργανισμό μας να λειτουργεί ακόμα καλύτερα, αφού έχουμε τη δυνατότητα να κοιμηθούμε περισσότερες ώρες και να ξεκουραστούμε. Ο βαθύς, ήσυχος ύπνος είναι ένα από τα μεγάλα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Επιπλέον, αυτές τις μέρες έχουμε μια καλή ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με πολλούς ανθρώπους, να ανταλλάξουμε ευχές και να αφιερώσουμε χρόνο σε ό,τι και όσους αγαπάμε. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να ηρεμήσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας. Έτσι, πολλά συμπτώματα ψυχοσωματικών ασθενειών υποχωρούν.

Οι γιορτές, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να νιώσουμε καλά από κάθε άποψη. Θα μπορούσαμε, βέβαια, να βάλουμε στόχο κάθε μέρα μας να μοιάζει με γιορτή. Ας ξεκινήσουμε από αυτό το πολύτιμο δεκαπενθήμερο του χρόνου και πού ξέρετε, μπορεί και αυτό να συμβεί.