Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε πολλές ώρες. Μάλιστα, είναι βέβαιο ότι μας έχει τύχει πολλές φορές να καθόμαστε πιο πολλές ώρες, από το προβλεπόμενο, στην εργασία μας ή να παίρνουμε δουλειά για το σπίτι. Το ίδιο συχνό φαινόμενο είναι να αναβάλλουμε τις μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, λόγω φόρτου εργασίας ή να μην πηγαίνουμε καν διακοπές, για να μην μείνουμε πολλές μέρες μακριά από το πόστο μας. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, τα ποσοστά όσων νοσούν από ασθένειες που συσχετίζονται με το άγχος και την κόπωση έχουν αυξηθεί πολύ και οι επιστήμονες σπεύδουν, σε κάθε ευκαιρία, να επισημαίνουν τη πολύτιμη συμβολή και τη θεραπευτική δύναμη των διακοπών. Αν θέλουμε να παραμείνουμε παραγωγικοί, να διακρινόμαστε για τις υψηλές μας επιδόσεις και να παραμένουμε εύρωστοι, οφείλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας μια γενναία δόση παύσης από την καθημερινότητα. Παρακάτω, αναλύουμε τους λόγους:

Οι διακοπές μάς κάνουν να νιώθουμε πιο ζωντανοί

Οι διακοπές, μικρές ή μεγάλες, μας βοηθούν να σπάσουμε τη ρουτίνα μας, το καθημερινό πρόγραμμα που συχνά το εκτελούμε με μηχανικές κινήσεις. Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως πολλές φορές λειτουργούμε σαν καλοκουρδισμένο ρομπότ. Όταν όλα βαίνουν καλώς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν κάτι, διαφοροποιηθεί μέσα στη μέρα μας, αντιδρούμε υπερβολικά, νιώθουμε το στρες να απογειώνεται και συχνά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα. Οι διακοπές είναι αυτό που θα μας βγάλει από αυτή την καθημερινή, επαναλαμβανόμενη πράξη, θα μας κάνει πιο οξυδερκείς, θα μας ξεβολέψει, θα μας ενθουσιάσει και ουσιαστικά θα μας ξυπνήσει. Όλη αυτή διαδικασία θα μας οδηγήσει στο να ζήσουμε πιο έντονα και με πιο σφαιρικό τρόπο το παρόν μας. Η ευεξία μας θα απογειωθεί, το μυαλό μας θα αρχίσει να παίρνει στροφές και ο οργανισμός θα νιώσει πιο ζωντανός και ικανός για όλα.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους όσοι κάνουν συχνά διακοπές, παρουσιάζουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την καρδιά τους, να ανεβάσουν πίεση ή να δουν την χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου να απορρυθμίζονται. Επίσης, οι ίδιοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Με λίγα λόγια, με τις διακοπές φροντίζετε την υγεία της καρδιάς σας και προλαμβάνετε σοβαρές ασθένειες που απειλούν τη ζωή σας.

Οι διακοπές μειώνουν σημαντικά το άγχος

Το άγχος εκτινάσσει στα ύψη, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη, τις ορμόνες που σχετίζονται μαζί του, γεγονός το οποίο απειλεί και πάλι την υγεία της καρδιάς μας και προκαλεί διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας ή ενεργοποιεί αυτοάνοσα νοσήματα. Ακόμη και ένα ρεπό από την εργασία είναι ικανό να μειώσει σημαντικά το άγχος και να στρέψει την προσοχή μας σε άλλα πράγματα που χαλαρώνουν το μυαλό μας και μας αποφορτίζουν. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε πόσο ευεργετικές είναι οι διακοπές. Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα έχουν όσοι επιλέγουν να πάνε διακοπές σε camping ή στις διακοπές τους παραμένουν πολλές ώρες στη φύση. Αρκούν δύο ώρες την εβδομάδα να επισκεπτόμαστε ένα πάρκο ή μια παραλία για να δούμε τα επίπεδα του άγχους να μειώνονται και την υγεία μας να βελτιώνεται αισθητά. Αν σε αυτό προσθέσουμε δύο εβδομάδες διακοπών, θα έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό μας.

 

Οι διακοπές δυναμώνουν το μυαλό μας

Θα έχετε παρατηρήσει πως πολλές ιδέες ή λύσεις σε κάποιο από τα προβλήματά σας, έρχονται την ώρα που κοιμόσαστε ή πηγαίνετε μια βόλτα ή κάνετε ντους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη οξυδέρκεια και να απομνημονεύει πιο εύκολα διάφορες γνώσεις, όταν είναι χαλαρός. Αυτό, φυσικά, δεν συμβαίνει στην καθημερινότητά μας και χρειάζεται να τον πιέσουμε για να αποδώσει τα μέγιστα, χωρίς να έχουμε κιόλας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όταν, όμως, είναι ξεκούραστος και απομακρυσμένος από τα καθημερινά προβλήματα, μπορεί να κάνει σύνθετες σκέψεις, να βλέπει πιο σωστά τα πράγματα, να πετυχαίνει καλύτερους υπολογισμούς, να συγκρατεί πιο εύκολα τα νέα δεδομένα και εν τέλει να είναι ένας δυνατός εγκέφαλος που βοηθά στην εξέλιξη και την πρόοδό μας. Σημαντικά, επίσης, είναι τα ταξίδια. Βοηθούν το μυαλό μας να παραμένει ενεργό, να αναλύει τα ερεθίσματα, να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις και να γίνεται πιο δημιουργικό και παραγωγικό.

Οι διακοπές μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα

Ο ύπνος είναι μια δύσκολη υπόθεση για πολλούς από εμάς που δουλεύουμε πολλές ώρες, έχουμε πολλές, διαφορετικές δραστηριότητες, φέρνουμε τη δουλειά στο σπίτι ή απλώς συνηθίζουμε να ασχολούμαστε με το κινητό μας, λίγο πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Οι διακοπές μάς βοηθούν να φτιάξουμε τη σχέση μας με τον ύπνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, στις διακοπές, έχει παρατηρηθεί πως όλοι κοιμούνται περισσότερο. Ακόμη και μια ώρα να κοιμόμαστε πιο πολύ, είναι αρκετό για να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι στην περισσότερη ξεκούραση και όταν επιστρέψουμε στο σπίτι, να έχουμε λιγότερες αϋπνίες. Επίσης, στις διακοπές είμαστε πιο κοντά στη φύση και τους ήχους της. Ο ύπνος έρχεται πιο εύκολα και είναι βαθύς και ξεκούραστος. Το σώμα χαλαρώνει εύκολα, το μυαλό αδειάζει από τις σκέψεις και το κινητό δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται στο κομοδίνο. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν όταν επιστρέφουμε από διακοπές να κάνουμε κάποια αλλαγή στην κρεβατοκάμαρα, για να μην θυμηθεί ο εγκέφαλος πώς συμπεριφερόταν πριν φύγουμε και επιστρέψει στην πραγματικότητα του κακού ύπνου.

 

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Μην τις αποφεύγετε με πρόσχημα τη δουλειά. Σκεφτείτε, πως γυρνώντας από μερικές μέρες παύσης εργασιών, θα είστε πιο παραγωγικοί και θα καταφέρετε περισσότερα απ’ όσα φανταζόσασταν στη δουλειά σας.