Όλοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος και οι ακτίνες του. Εκτός από καρκίνο του δέρματος, προκαλεί πρόωρη γήρανση και εκφυλισμό των κυττάρων. Η ανάγκη να προστατέψουμε το δέρμα μας, ειδικά το καλοκαίρι, είναι περισσότερο από επιτακτική. Γι’ αυτό τον λόγο συνηθίζουμε να εφαρμόζουμε αντηλιακά υψηλού δείκτη SPF και να αποφεύγουμε τον ήλιο τις ώρες που είναι πολύ επικίνδυνος. Αν ξέραμε, όμως, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον φυσικό μας δείκτη προστασίας με κάποιες τροφές δεν θα το κάναμε; Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν συστατικά που ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού μας. Απολαμβάνοντας μερικά από τα πιο νόστιμα και ευεργετικά αγαθά, μέσα στη μέρα, είναι δυνατόν να περιορίσουμε ή ακόμα και να επιδιορθώσουμε τις φθορές του ήλιου. Ας δούμε αναλυτικά ποιες τροφές θα ανακόψουν την επιβαρυντική δράση του ήλιου:

  • Το καρπούζι περιέχει πολύ περισσότερο λυκοπένιο από όσο οι τομάτες και τρώγεται εξαιρετικά ευχάριστα όλο το καλοκαίρι. Καταναλώνοντας καθημερινά μια πλούσια μερίδα καρπούζι, προστατεύουμε τον εαυτό μας πολλαπλώς. Εξάλλου, εκτός από λυκοπένιο, περιέχει και βιταμίνη
  • Το κόκκινο κρασί και το κόκκινο σταφύλι που περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες αναστέλλουν την δημιουργία επιβλαβών ενώσεων που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου και προκαλούν τον θάνατο των κυττάρων.
  • Το αγνό ελαιόλαδο, επίσης, περιέχει σκουαλένιο που έχει δυναμική, αντιοξειδωτική δράση και μας προσφέρει προστασία από την πρόωρη γήρανση. Απολαύστε το ωμό στις σαλάτες ή πάνω από τα ψητά σας.
  • Ταπεινοί όσο τίποτα άλλο, οι ηλιόσποροι περιέχουν Βιταμίνη Ε γι’ αυτό και είναι μια ακόμη τροφή που θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού μας. Απολαύστε τους χωρίς αλάτι πάνω από τις σαλάτες ή σαν σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα.
  • Το ίδιο πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι και τα αβοκάντο. Μάλιστα, πολλοί τα χτυπάνε στο μπλέντερ και τα εφαρμόζουν τοπικά στο δέρμα. Με την πλούσια, λιπαρή υφή τους, ενισχύουν την ελαστικότητα στο δέρμα και προασπίζουν τη νεότητά του.
  • Γεμάτος από καλά, λιπαρά οξέα ωμέγα3, ο σολομός, αποδεικνύεται το τέλειο ψάρι για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος. Ένας πραγματικά εχθρός των ελεύθερων ριζών, που οφείλουμε να τον προτιμούμε στην διατροφή μας.
  • Πάρα πολλές μελέτες, ανά τον κόσμο, δείχνουν ότι το πράσινο τσάι είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Απολαμβάνεται κρύο και ενισχύει την άμυνα του δέρματός μας.
  • Β-καροτένιο, λυκοπένιο και βιταμίνη C περιέχουν τα πεντανόστιμα καρότα που αποδεδειγμένα ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης και προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο. Τρώγονται και σαν σνακ μέσα στη μέρα, ενώ εξασφαλίζουν ομοιόμορφο μαύρισμα.
  • Είναι γλυκά και αγαπημένα. Τα κεράσια, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, προστατεύουν τον οργανισμό όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από τον διαβήτη, την οστεοπόρωση και τις καρδιακές παθήσεις.
  • Το πράσινο μαρούλι, το σπανάκι και το λάχανο είναι πολύτιμες πηγές αντιοξειδωτικών, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Εξάλλου, μια πράσινη δροσερή σαλάτα είναι πάντα απολαυστική.
  • Τα μούρα, αποξηραμένα ή φρέσκα, είναι ιδανική πηγή πρόσληψης βιταμίνης C. Τρώγονται ευχάριστα με γιαούρτι και δημητριακά και η τέλεια στιγμή για να τα απολαύσουμε είναι το πρωινό γεύμα.
  • Το κουνουπίδι περιέχει ισχυρά, αντιοξειδωτικά αλλά που το κάνει έναν πολύ καλό σύμμαχο απέναντι στον ήλιο, είναι η ιστιδίνη που διεγείρει την παραγωγή ουροκανικού οξέος, το οποίο απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Τα κακάο είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, που είναι δυναμικά αντιοξειδωτικά με ικανότητα να αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη στο δέρμα. Ποιος λέει όχι σε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας;

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στις υπεριώδεις του ήλιου αλλά σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει τα αντηλιακά προϊόντα. Για να είμαστε σίγουρα ασφαλείς δεν πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο χωρίς κρέμα προσώπου με υψηλό δείκτη SPF όπως και δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνουμε στην παραλία χωρίς να έχουμε εφαρμόσει πρώτα αντηλιακό σε όλο το σώμα.