Πολλοί παρομοιάζουν την ορθοστασία με το κάπνισμα. Παρόλο που πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές συνήθειες, από τη μια πλευρά το κάπνισμα μπορούμε να το σταματήσουμε όποτε το επιθυμούμε, από την άλλη τις περισσότερες φορές αναγκαζόμαστε να μείνουμε όρθιοι. Και οι δύο αυτές συνήθειες επιβαρύνουν την υγεία μας.

Το τελευταίο, μεγάλο διάστημα της πανδημίας αναφέρθηκαν συχνά οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής και πολλοί εστίασαν στους κινδύνους που κρύβει η πολύωρη εργασία σε ένα γραφείο. Γι’ αυτό το λόγο γράφτηκαν πολλά άρθρα και η επιστημονική κοινότητα έσπευσε να προειδοποιήσει τους εργαζόμενους, ότι είναι σημαντικό να διακόπτουν την εργασία, ανά κάποιες ώρες, για να περπατήσουν λίγο ή να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους.

Είναι, όμως, περίεργο πώς έγινε τόσο μεγάλο θέμα για την καθιστική εργασία, όταν σημαντικές μελέτες αναφέρουν πως τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού εργάζεται όρθιο και καταπονεί τα πόδια του. Σκεφτείτε το. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις βιομηχανίες, εκείνοι που δουλεύουν σε τεχνικές εταιρίες ή ακόμη και εκείνοι που εργάζονται στο λιανικό εμπόριο, στον χώρο της εστίασης, στην κτηνοτροφία ή την γεωργία, περνούν την περισσότερη μέρα όρθιοι, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την ορθοστασία.

Συγκεκριμένα, όσοι αναγκάζονται να παραμένουν όρθιοι παραπάνω από τέσσερις, συνεχόμενες ώρες της μέρας, παρουσιάζουν αίσθημα έντονης εξάντλησης, συχνές κράμπες στα κάτω άκρα, οσφυαλγία, πελματιαία απονευρωσίτιδα, προβλήματα στις αρθρώσεις και τις φλέβες και βλαισό μέγα δάκτυλο, αυτό που λέμε κότσι.

Όλα αυτά καταλαβαίνουμε πως επηρεάζουν σημαντικά την εργασία και την απόδοσή μας. Ενώ η αρχική μας διάθεση είναι να δουλεύουμε εντατικά και να παράγουμε σημαντικό έργο, καταλήγουμε να υποφέρουμε, να έχουμε συνεχώς έντονο στρες και να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Γιατί, φυσικά, κάποια προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν δειλά και προειδοποιητικά και σύντομα να επηρεάσουν συνολικά την υγεία και την ψυχολογία μας.

Όσοι από εμάς, λοιπόν, αμετανόητα επιμένουν να δουλεύουν όρθιοι για πολλές ώρες χωρίς να προσφέρουν στον εαυτό τους ένα ευεργετικό διάλειμμα που θα αποσυμφορήσει τις περιοχές που καταπονούνται περισσότερο, απειλούνται από:

Μακροχρόνια κόπωση

Η μακροχρόνια κόπωση είναι μια συνθήκη που, σιγά-σιγά, μας κάνει όλο και λιγότερο ενεργητικούς. Όταν αισθανόμαστε διαρκώς κουρασμένοι, δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε πολλά πράγματα και δεν αναφερόμαστε μόνο στην εργασία μας. Περισσότερο οδυνηρό είναι ότι παύουμε να έχουμε ενέργεια και διάθεση να βγούμε έξω, να κοινωνικοποιηθούμε, να γυμναστούμε ή να ασχοληθούμε με κάποιο όμορφο hobby. Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι ακόμη και όσοι προσφέρουν στον εαυτό τους ευεργετικά διαλείμματα ξεκούρασης, συνεχίζουν να απειλούνται από τους κινδύνους της ορθοστασίας. Με λίγα λόγια, δεν είναι αρκετή διακοπή για πέντε λεπτά μετά από τρεις ή τέσσερις ώρες εργασίας ή δεν προσφέρει και πολλά το μισάωρο διάστημα για φαγητό μετά από πέντε ώρες όρθιας εργασίας. Μάλιστα, ακόμη και όσοι σταμάτησαν να δουλεύουν όρθιοι, άργησαν να φέρουν την υγεία τους σε μια ισορροπία.

Πόνους στη μέση

Στην αρχή φαίνονται ασήμαντης αξίας και δεν τους δίνουμε σημασία. Μπορούμε, μάλιστα, να υποθέσουμε ότι έχουν προκληθεί από ψύξη ή άσχημο ύπνο ή ακόμη και ένα βάρος που έτυχε να σηκώσουμε. Όμως, οι πόνοι στη μέση, για όσους δουλεύουν όρθιοι είναι μια πάγια κατάσταση που δυσχεραίνει τη ζωής τους. Ακόμη και αν αντέξουμε τον πόνο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας μας, δε θα έχουμε τη δύναμη να κάνουμε πολλά περισσότερα γυρνώντας στο σπίτι.

Πρήξιμο στα πόδια και κιρσοί

Οι κιρσοί, ή αλλιώς φλεβίτιδα, προκαλούνται όταν οι φλέβες αφήνουν το αίμα να ρέει προς λάθος κατεύθυνση ή να λιμνάζει σε κάποια σημεία του σώματός μας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γενετική διάθεση για τη δημιουργία κιρσών αλλά, σίγουρα, ο τρόπος ζωής μας είναι εκείνος που ευθύνεται για την εμφάνιση και την εξέλιξή τους. Η ορθοστασία είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που προκαλούν φλεβίτιδα. Στην αρχή, θα εστιάσουμε στη δυσάρεστη εικόνα των διογκωμένων φλεβών και μετά θα αρχίσουμε να νιώθουμε βάρος στις γάμπες μας, πρήξιμο, φαγούρα και κράμπες. Εννοείται, ότι απαιτείται να επισκεφτούμε τον γιατρό μας για να μας πει πώς θα θεραπεύσουμε τη φλεβίτιδα ή πώς θα σταματήσουμε την εξέλιξή της.

Πίεση των αρθρώσεων

Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι όταν παραμένουμε όρθιοι πολλές ώρες, καταπονούμε τις αρθρώσεις μας και τις υποβάλλουμε σε μεγάλη πίεση. Τα σημεία που υποφέρουν πιο πολύ είναι τα γόνατα, οι γοφοί και οι αστράγαλοί μας. Η ορθοστασία με την παντελή έλλειψή άσκησης, θα προκαλέσουν σημαντικές φθορές στις αρθρώσεις και έντονο πόνο. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να νιώθουμε ότι δεν είναι εφικτό να περπατήσουμε.

Μυϊκή κόπωση

Δεν είναι μόνο οι αρθρώσεις που καταπονούνται αλλά και οι μύες μας. Έτσι, παρουσιάζεται έντονος πόνους στα πόδια, τον αυχένα και την πλάτη μας. Αυτή η μυϊκή καταπόνηση είναι λογικό να επιφέρει διάφορους τραυματισμούς και να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ο μόνος τρόπος για να τα αποφύγουμε είναι να διακόπτουμε πολύ συχνά την ορθοστασία με μια καλή, καθιστική στάση ή ένα ήρεμο, χαλαρωτικό βάδισμα.

Καρδιαγγειακές νόσους

Η ορθοστασία προκαλεί αλλαγή στην κατανομή του αίματος στα άκρα, προκαλώντας τη συγκέντρωση του αίματος σε κάποια σημεία και εμποδίζοντας την σωστή κυκλοφορία του. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών στη λειτουργία της καρδιάς μας. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι εργάζονται πολλές ώρες όρθιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη καρωτιδική και τη στεφανιαία νόσο όπως και από ανευρύσματα.

Και τι θα κάνουμε; Θα αλλάξουμε δουλειά;

Το ιδανικό θα ήταν να αλλάξουμε δουλειά ή ακόμη καλύτερα να σταματήσουμε να δουλεύουμε, να πάμε σε μια όμορφη επαρχία και να ξαπλώνουμε στα λιβάδια. Επειδή, όμως, αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί και μπορεί καν να μη θέλουμε να αλλάξουμε δραστηριότητα, οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της ορθοστασίας. Έτσι:

  • Αλλάζουμε συνεχώς θέση εργασίας και κάνουμε έστω μικρά βήματα γύρω από τον εαυτό μας.
  • Φοράμε άνετα, ορθοπεδικά και αντικραδασμικά υποδήματα που μας προσφέρουν σημαντική υποστήριξη.
  • Προσπαθούμε να κάνουμε διατάσεις πολλές φορές μέσα στη μέρα.
  • Κάνουμε μασάζ στα πόδια μας για να ενεργοποιούμε την κυκλοφορία του αίματος και να τα ανακουφίζουμε. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε ανακουφιστικά gel ή κρέμες, κατάλληλα για την περιοχή των ποδιών, που μας κάνουν να νιώθουμε άμεσα καλύτερα.
  • Ολοκληρώνουμε τη μέρα μας με ένα χλιαρό ποδόλουτρο που θα απομακρύνει τους πόνους και θα χαλαρώσει την περιοχή των ποδιών. Στο φαρμακείο μας θα βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα και άλατα για ένα ευεργετικό ποδόλουτρο.
  • Προσπαθούμε να χάσουμε το περιττό βάρος για να είναι πιο ανάλαφρο το σώμα μας και να μειωθεί η πίεση στις αρθρώσεις και ο πόνος στους μύες.
  • Χρησιμοποιούμε εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους, τους οποίους θα μας προτείνει ο γιατρός μετά από το πελματογράφημα το οποίο θα κάνουμε. Έτσι, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε πάτους που ανταποκρίνονται με ακρίβεια στις ανάγκες των ποδιών μας αλλά και στην ανατομία του πέλματός μας.
  • Τέλος, στο φαρμακείο μας έχουμε εξαιρετικά συμπληρώματα διατροφής που αντιμετωπίζουν τον πόνο, τις φθορές και τις φλεγμονές των αρθρώσεων.

Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πονάμε και να μη θέτουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο. Μπορεί σε ορθή στάση να έχουμε καλύτερη οπτική αλλά όταν είμαστε καθιστοί είναι πιο εύκολο να την απολαμβάνουμε.