Τι τους προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται

Οι πόνοι στην πλάτη είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες και οι λόγοι εμφάνισής τους μπορεί να οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό ή σε μια πάθηση της περιοχής. Τις περισσότερες φορές, όμως, η πλάτη μας υποφέρει από κάποιες καθημερινές συνήθειες που προκαλούν χρόνιο πόνο και αν μάθουμε να τις ελέγχουμε, θα καταφέρουμε να μην πονάμε και να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή:

Οι πιο κοινές καθημερινές αιτίες πόνου στην πλάτη:

  • Η κακή διατροφή και τα παραπάνω κιλά στο σώμα μας είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. Το βάρος ασκεί πίεση στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε πόνους στην πλάτη και σε άλλα σημεία του σώματός μας. Επίσης, η απότομη αύξηση του βάρους μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο, καθώς το σώμα χάνει το κέντρο βάρους του και μπαίνει στη διαδικασία να το επαναξιολογήσει. Η κακή διατροφή, πάλι, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στην σπονδυλική στήλη, γι’ αυτό και θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη, τη ζάχαρη καθώς και το πρόχειρο φαγητό.
  • Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης προκαλούν στο σώμα δυσκαμψία και αδυναμία. Οι μύες χρειάζονται να ενεργοποιηθούν και να δυναμώσουν για να μπορεί το σώμα μας να ανταποκρίνεται στην καθημερινή κίνηση. Το κολύμπι, το περπάτημα αλλά και το pilates θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε το σώμα μας, να στεκόμαστε καλύτερα και να αποφύγουμε τον πόνο στην πλάτη, που δυσχεραίνει τη ζωή μας.
  • Η κακή στάση σώματος μπροστά από τον υπολογιστή είναι ένας από τους λόγους πονούν στην πλάτη, ιδίως αυτοί που εργάζονται σε δουλειές γραφείου. Για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να προμηθευτούμε μια εργονομική καρέκλα και να έχουμε τα πόδια μας τοποθετημένα σε υποπόδιο. Ανά διαστήματα, καλό θα ήταν να σηκωνόμαστε από το γραφείο και να περπατάμε για λίγα λεπτά. Επίσης, καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε την οθόνη του υπολογιστή μας μερικά εκατοστά πιο ψηλά από το επίπεδο των ματιών μας. Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και με την τοποθέτηση του πληκτρολογίου, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται χαμηλότερα από το ύψος των αγκώνων μας για να μην περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος, πιέζοντας τις αρθρώσεις και προκαλώντας διάφορους πόνους τόσο στα χέρια όσο και στην πλάτη μας.
  • Μπορεί να μην το φανταζόμασταν αλλά ο πόνος στην πλάτη οφείλεται και στα ακατάλληλα παπούτσια. Οι σαγιονάρες, τα μεγάλα τακούνια, τα παπούτσια με τις σκληρές και άκαμπτες σόλες αλλά και εκείνα που είναι πολυφορεμένα, δεν στηρίζουν το σώμα μας σωστά και δεν απορροφούν τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια του περπατήματος. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η καταπόνηση της σπονδυλικής μας στήλης. Καλό θα ήταν να έχουμε ένα ή δύο καλοφτιαγμένα παπούτσια που εγγυώνται την υγεία μας, παρά να στοιβάζουμε στη ντουλάπα μας ζευγάρια παπουτσιών που κακοποιούν το σώμα μας.
  • Το κάπνισμα δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος και δεν επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει από τις τροφές το ασβέστιο που χρειάζονται τα οστά για να είναι υγιή. Οι καπνιστές συχνά εμφανίζουν πόνους στις αρθρώσεις αλλά και στην πλάτη, καθώς υπάρχει ελλιπής ροή αίματος ανάμεσα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
  • Ένα κακοφτιαγμένο στρώμα ή ένα στρώμα που έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής του μπορούν να προκαλέσουν πόνους στην πλάτη. Το στρώμα οφείλει να προσφέρει ομοιόμορφη υποστήριξη και αυτό το επιτυγχάνει όταν δεν κυκλοφορεί αέρας ανάμεσα σε αυτό και το σώμα που ξαπλώνει πάνω του. Υπάρχουν στρώματα με αφρό μνήμης που μπορούν να υποστηρίζουν τέλεια το σώμα.
  • Ένας ακόμη λόγος που προκαλεί πόνο στην πλάτη και αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες είναι ο κακός στηθόδεσμος. Το σουτιέν πρέπει να στηρίζει σωστά το στήθος και το βάρος του να βρίσκεται κοντά στο σώμα, έτσι ώστε να μην γέρνουμε μπροστά και καταπονείται η πλάτη μας.
  • Τέλος, ένας ακόμη λόγος που υποφέρει η πλάτη μας είναι το βάρος που σηκώνουμε. Μια τσάντα πλάτης, ένα βαρύ πορτοφόλι στην πίσω τσέπη ή μια τσάντα ώμου με βαρύ περιεχόμενο, αλλάζουν την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και προκαλούν έντονους πόνους. Πριν φύγουμε από το σπίτι, καλό θα ήταν να αφήσουμε, μέσα στην τσάντα μας, μόνο ό,τι μας είναι απαραίτητο για εκείνη τη μέρα.

Αλλάζοντας μερικές, καθημερινές συνήθειες, θα υποστηρίξουμε την σπονδυλική μας στήλη και θα καταφέρουμε, μέρα με τη μέρα, να έχουμε όλο και λιγότερους πόνους στην πλάτη. Μπορούμε να ζούμε καλύτερα και αξίζει να κάνουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε.