Το πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό ή για κάτι πιο σοβαρό, γι’ αυτό θα ήταν καλό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και να φροντίζουμε ανάλογα τον εαυτό μας.

Αν περνάμε πολλές ώρες όρθιοι, λόγω της εργασίας μας και ταυτόχρονα παραμένουμε τις ίδιες ώρες σε ζεστό περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό να γυρίζουμε στο σπίτι μας με πρησμένα πόδια. Αυτό το σύμπτωμα, καθώς περνούν τα χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο έντονο, γιατί και οι λόγοι που το προκαλούν κάνουν πιο συστηματική την εμφάνισή τους. Η πιο πιθανή αιτία για το πρήξιμο των άκρων μας, είναι η μη φυσιολογική συσσώρευση υγρών στο κάτω μέρος του σώματός μας. Ουσιαστικά, τα υγρά στο σώμα μας ρέουν προς τα κάτω, λιμνάζουν στην άκρα του κορμού μας και δημιουργούν οίδημα. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, το οίδημα γίνεται μια χρόνια φλεγμονή.

Είναι επικίνδυνη αυτή η φλεγμονή;

Στην πρώτη φάση, η φλεγμονή δεν είναι επικίνδυνη. Όταν, όμως, κάτι γίνεται χρόνιο εγκυμονεί κινδύνους και εμπλέκεται στην εξέλιξη άλλων παθήσεων που είναι εξαιρετικά σοβαρές, όπως ο διαβήτης, η ουρική αρθρίτιδα  αλλά και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η έγκαιρη αντιμετώπιση, λοιπόν, κάθε φλεγμονής κρίνεται αναγκαία. Εξάλλου, έτσι μόνο θα απαλλαγούμε από το δυσάρεστο συναίσθημα και θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Η συγκεκριμένη χρόνια φλεγμονή ονομάζεται θερμικό οίδημα και μπορεί να μας παρουσιαστεί αν παραμένουμε πολλές ώρες στη ζέστη όπως είπαμε και πιο πάνω, αν καταναλώνουμε πολύ αλμυρά φαγητά, αν πίνουμε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες ή αν παραμένουμε όρθιοι μεγάλο μέρος της μέρας. Σίγουρα, η ηλικία παίζει ρόλο και οι μεγαλύτεροι είναι πιο ευπαθείς. Το ίδιο συμβαίνει αν είμαστε υπέρβαροι ή υποφέρουμε από νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης, μερικά φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονή στα άκρα μας, όπως τα στεροειδή, τα αντισυλληπτικά, τα φάρμακα της ορμονοθεραπείας και άλλα. Σε αυτή την περίπτωση, το οίδημα θα υποχωρήσει μόλις ολοκληρώσουμε τη θεραπεία μας και σταματήσουμε την αγωγή. Βέβαια, αν το πρήξιμο στα πόδια μας είναι έντονο, όταν λαμβάνουμε κάποια θεραπευτικά σκευάσματα, καλό θα ήταν να ενημερώσουμε τον γιατρό μας και να μας καθοδηγήσει σχετικά.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να εξακριβώσουμε είναι ότι το πρήξιμο δεν οφείλεται σε κάποιο θρόμβο, μια λοίμωξη ή έναν τραυματισμό. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να έχει περιοριστεί στο ένα άκρο και όχι και στα δύο. Αν, λοιπόν, δούμε κάποιο ασύμμετρο πρήξιμο στα πόδια μας, καλό είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστώσουμε τι επηρεάζει την κατάσταση του ποδιού μας. Μπορεί να έχουμε χτυπήσει κάπου και να μην το θυμόμαστε. Ή να έχουμε τραυματίσει το πόδι μας από κάποιο παπούτσι που το πιέζει ασφυκτικά.

Επίσης, σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε, αν το πρήξιμο συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ερυθρότητα ή κάτι άλλο. Επίσης, αν το πρήξιμο εμφανιστεί ξαφνικά και δούμε το πόδι μας να έχει μεγαλώσει αισθητά, οφείλουμε και πάλι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας και να ελέγξουμε συνολικά την κατάσταση της υγείας μας.

Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι να μην έχουμε κάτι σοβαρό και απλά να μας έχουν επηρεάσει οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Με τα βήματα που ακολουθούν, θα καταφέρουμε να ανακουφιστούμε από το πρήξιμο και να φοράμε πιο άνετα τα παπούτσια μας

Είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τα υγρά που συγκρατούνται στο σώμα μας και για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να λαμβάνουμε λιγότερο αλάτι. Όλες τις τροφές που περιέχουν μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε. Επίσης, μπορούμε να μειώσουμε, σταδιακά, την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας και να το νοστιμεύουμε με μυρωδικά και βότανα.

Για να ξεκουράζονται τα πόδια μας και να ανακουφιζόμαστε, θα πρέπει να τα τοποθετούμε ψηλά, μόλις γυρίζουμε από τη δουλειά. Ξαπλώστε στον καναπέ, ακουμπήστε τα πόδια σας στον τοίχο και νιώστε άμεσα ανακουφισμένοι. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε αν τοποθετήσουμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μεγάλη διαφορά στο πρήξιμο θα παρατηρήσουμε αν φορέσουμε κάλτσες υποστήριξης, που απευθύνονται, κατά κύριο λόγο, σε όσους υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια. Βοηθούν πολύ τις φλέβες να διοχετεύουν το αίμα προς την καρδιά και μειώνουν το οίδημα.

Καλό θα μας κάνει, ακόμη, να βρισκόμαστε σε κίνηση, να κάνουμε διατάσεις και να ξεμπλοκάρουμε το σώμα μας. Ας αποφεύγουμε να μένουμε σταθεροί σε μία θέση και ας μάθουμε να κάνουμε ασκήσεις στους αστραγάλους μας, με μικρές, αποτελεσματικές κινήσεις.

Τέλος, σημαντικό είναι να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο και να αποφεύγουμε την παραμονή μας κάτω από τον ήλιο ή σε πολύ ζεστούς χώρους.