Τα συμπληρώματα διατροφής συμπεριλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βότανα αλλά και κάθε άλλη πολύτιμη ουσία που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να εκτελεί τις λειτουργίες του με τον καλύτερο τρόπο. Το ποσοστό των ενηλίκων που λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, για όποιον λόγο, είναι πολύ μεγάλο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συμπληρώματα αυτά είναι μία μόδα της εποχής. Πότε πρέπει, όμως, να τα λαμβάνουμε; Σε αυτή την ερώτηση μόνο ένας γιατρός μπορεί να απαντήσει. Το καλύτερο θα ήταν να παίρνουμε μέσω των γευμάτων μας όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει. Συνήθως, όμως, δεν έχουμε τόσο προσεγμένη διατροφή και δεν ξέρουμε τον τρόπο να μαγειρεύουμε τις πρώτες ύλες μας, έτσι ώστε να μη χάνουν τα πολύτιμα οφέλη τους. Αυτό βέβαια, πολλές φορές, οδηγεί στην κατάχρηση των συμπληρωμάτων. Πολλοί, που φοβούνται ότι κάνουν άτσαλη διατροφή, παίρνουν ανεξέλεγκτα σκευάσματα με αποτέλεσμα να προκύπτουν μεγάλες ανισορροπίες που φέρνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον οργανισμό τους.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται ένα συμπλήρωμα διατροφής λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, οι γυναίκες που διανύουν μια εγκυμοσύνη αλλά και όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι λογικό να χρειάζονται μια ενίσχυση της διατροφής τους με ένα συμπλήρωμα που θα προτείνει ο γιατρός τους. Την ίδια ανάγκη για τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορεί να έχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν μια κοπιαστική εργασία, ασθενούν, περνούν μια περίοδο έντονης μελέτης ή παρατηρούν κάποια περίεργα συμπτώματα, όπως έντονη κόπωση, ναυτία ή αδυναμία συγκέντρωσης. Μεγαλώνοντας, επίσης,  ο οργανισμός μας δεν απορροφά με τον ίδιο τρόπο κάποια συστατικά. Γι’ αυτό και πολλές φορές παρουσιάζονται ελλείψεις, όπως της βιταμίνης D και της B12, που πρέπει να καλυφθούν με κάποιο συμπλήρωμα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο οργανισμός μας δεν απορροφά τις ουσίες που χρειάζεται, είναι κάποιες ασθένειες του γαστρεντερικού μας συστήματος ή αν έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, αν υποφέρουμε από κοιλιοκάκη ή κυστική ίνωση, αν έχουμε προβλήματα στο ήπαρ μας ή υπάρχει κάποια γονιδιακή ανωμαλία, είναι πιθανό να έχουμε ανάγκη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Για να ανακαλύψουμε τις πιθανές ελλείψεις του οργανισμού μας, θα χρειαστεί να κάνουμε εξετάσεις αίματος, που θα μας προτείνει ο γιατρός μας. Στην περίπτωση που παρατηρήσουμε έντονη τριχόπτωση, συνεχή κούραση, ταχυπαλμία, πρόβλημα στην όραση, πόνο στα οστά ή τις αρθρώσεις μας ή πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα, θα πρέπει άμεσα να τον επισκεφτούμε και να τον αφήσουμε να μας κατευθύνει.

Λαμβάνοντας συμπληρώματα με ασφάλεια

Αν και είναι πολύ απίθανο να μας συμβεί κάτι αν λαμβάνουμε, καθημερινά, κάποιες πολυβιταμίνες, υπάρχει η περίπτωση να υπερβούμε το ανεκτό, ανώτερο επίπεδο λήψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών και να παρατηρήσουμε κάποια συμπτώματα, όπως ναυτία. Για ό,τι παρατηρούμε ή ό,τι μας συμβαίνει, οφείλουμε να ενημερώνουμε άμεσα τον γιατρό μας. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής χωρίς να έχουμε ενημερώσει τον θεράποντα γιατρό μας, αν ταυτόχρονα κάνουμε θεραπεία με κάποια άλλα σκευάσματα, γιατί είναι πιθανό να αλληλοεπιδρούν και να μη λειτουργούν με τον τρόπο που θέλουμε. Γι’ αυτό ο γιατρός μας πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένος για την κατάστασή μας και εμείς να κάνουμε με συνέπεια όλες τις εξετάσεις που μας προτείνει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι έρευνες για τα συμπληρώματα διατροφής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ούτε ότι πολλές φορές αναθεωρούνται οι μελέτες που έχουν γίνει για κάποια συστατικά και, τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο δραστικά ή ωφέλιμα, όσο θεωρούνταν.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση τους. Ναι, υπάρχουν συμπληρώματα που αδιαμφισβήτητα είναι καλά για τον οργανισμό μας, όπως τα ωμέγα3 λιπαρά οξέα, που προάγουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στην ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις και μειώνουν τις φλεγμονές. Όπως είναι απαραίτητο το ασβέστιο και ο σίδηρος όταν ο οργανισμός μας φαίνεται να μην έχει τον τρόπο να τα απορροφήσει σωστά από τροφές.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας και να υποστηρίξουν τον οργανισμό μας, όταν το χρειάζεται, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες ή να τις προλάβουν όταν γονιδιακά υπάρχει η προδιάθεση και η κληρονομικότητα. Έχοντας καλή συνεργασία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό μας, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά και με ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να τρεφόμαστε ισορροπημένα και δεν τα λαμβάνουμε για να αντικαταστήσουμε τα γεύματά μας. Επίσης, δεν αγοράζουμε συμπληρώματα από πηγές που δεν είναι αξιόπιστες και δεν λαμβάνουμε τίποτα, χωρίς να έχουμε ενημερώσει τον γιατρό μας. Σημαντικό είναι ακόμη να τα διατηρούμε μακριά από την ζέστη και την υγρασία και, φυσικά, να μην τα προτείνουμε στους γνωστούς και τους φίλους μας, απλά και μόνο επειδή μας βοήθησαν σε κάποια δεδομένη φάση της ζωής μας. Τα αντιμετωπίζουμε σαν θεραπευτικά σκευάσματα και αφήνουμε τους ειδικούς να τοποθετηθούν για την σωστή χρήση τους.