Το καλοκαίρι είναι για ελαφριά υφάσματα, ανανεωμένες εμφανίσεις, παραλία και ξεγνοιασιά. Όλοι θέλουμε να αφήσουμε τον χειμώνα πίσω μας και το ίδιο επιθυμούμε να συμβεί και με τα περιττά κιλά μας. Παρόλο, όμως, που έχουμε τις προϋποθέσεις για να χάσουμε, εύκολα και γρήγορα, βάρος, αυτό δε γίνεται και παραμένουμε στα ίδια κιλά ή παίρνουμε μερικά ακόμη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η κύρια αιτία που παχαίνουμε το καλοκαίρι είναι οι καθημερινές ατασθαλίες που κάνουμε και η δυσκολία μας να μπούμε σε ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, το πρωί, ξυπνάμε σε πιο ζεστή ατμόσφαιρα, ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, φεύγουμε βιαστικά από το σπίτι και όταν, μετά από μια ώρα πεινάσουμε, καταφεύγουμε στο πιο κοντινό φούρνο για μια πίτα ή ένα κρουασάν. Επίσης, το καλοκαίρι, παραμένουμε πολλές ώρες έξω από το σπίτι. Έτσι, τρώμε έτοιμο φαγητό που δεν ξέρουμε πώς έχει μαγειρευτεί, τι λάδι έχει χρησιμοποιηθεί και ποια μπαχάρια το έχουν νοστιμέψει. Τέλος, κατά γενική ομολογία, τους μήνες του καλοκαιριού τρώμε πολλά παγωτά και πέφτουμε πιο εύκολα στη παγίδα του αλκοόλ. Βέβαια, το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε την υπέροχη μεσογειακή διατροφή, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να κατακτήσουμε το ιδανικό βάρος, να νιώσουμε καλύτερα με το σώμα μας και να γεμίσουμε ευεξία. Όταν λέμε «μεσογειακή διατροφή» μιλάμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που εντοπίστηκαν και καταγράφτηκαν τη δεκαετία του ’60 στις περιοχές τις Νότιας Ιταλίας και της Κρήτης. Τότε, για πρώτη φορά, η επιστήμη αποφάνθηκε πως οι άνθρωποι που τρέφονταν με συγκεκριμένα τρόφιμα σε ορισμένες αναλογίες, απολάμβαναν περισσότερα χρόνια ζωής και σε καλύτερες συνθήκες. Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει:

  • Φρούτα και λαχανικά, που παράγονται σε αφθονία στην Ελλάδα και βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους.
  • Φυτικές ίνες που βρίσκουμε στα δημητριακά, τις πατάτες και τα όσπρια που, επίσης, καταναλώνονται με χαρά στην Ελλάδα και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό μας τραπέζι.
  • Γιαούρτι και κατσικίσιο τυρί, που η χώρα μας δικαίως υπερηφανεύεται για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους. Εξάλλου, υπάρχει τίποτα καλύτερο από γιαούρτι με μέλι ή λαδερά με λευκό τυρί;
  • Ψάρια που προτείνονται δυο φορές την εβδομάδα και μπορούν να αντικατασταθούν με το κοτόπουλο, που προτιμούμε να είναι ελευθέρας βοσκής.
  • Κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη καλύτερα μία φορά κάθε δεκαπέντε μέρες.

Τηρώντας αυτό το πρόγραμμα διατροφής είναι βέβαιο ότι θα νιώσουμε καλύτερα, το σώμα μας θα αρχίσει να απαλλάσσεται από τις τοξίνες και η διάθεσή μας θα βελτιώνεται μέρα τη μέρα. Φυσικά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να πίνουμε άφθονο νερό, χυμούς και πράσινο τσάι, που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης και στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, καλό θα ήταν να:

  • Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα πλούσιο πρωινό, το οποίο θα περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, δημητριακά και φρούτα.
  • Προσπαθούμε να απολαμβάνουμε μικρά, ελαφριά γεύματα που δημιουργούν την αίσθηση κορεσμού και δε μας αφήνουν να πέσουμε στην παγίδα του πρόχειρου φαγητού και των έτοιμων σνακ. Για να ξεγελάμε τη πείνα μας, κατάλληλοι είναι οι ωμοί, ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Ένα ποτήρι κρασί είναι πάντα η καλύτερη λύση στην έξοδό μας.
  • Δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο στη μαγειρική μας αλλά αγνό ελαιόλαδο. Όταν μπορούμε, το προσθέτουμε ωμό στο πιάτο για να εισπράξουμε ακέραια τα θρεπτικά συστατικά του.
  • Όταν τρώμε κάποιο λιπαρό γεύμα, την επόμενη μέρα περιοριζόμαστε στα ωμά λαχανικά και τους άφθονους χυμούς.
  • Προτιμάμε το παγωμένο γιαούρτι από το παγωτό και τα γλυκά εδέσματα με φρούτα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
  • Περπατάμε, κάνουμε ποδήλατο, κολυμπάμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρισκόμαστε σε κίνηση.
  • Τέλος, ενημερωνόμαστε για τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών με τον πιο αγνό τρόπο αλλά και για τα φυτικά σκευάσματα που ενισχύουν τον οργανισμό μας φυσικά και αποτελεσματικά. Έχει μεγάλη σημασία να νιώθουμε κάθε μέρα τονωμένοι, γεμάτοι ενέργεια και έτοιμοι να ζήσουμε έντονα κάθε λεπτό. Εξάλλου, το καλοκαίρι δεν είναι για να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας;