Θα έχετε ακούσει ίσως για τον αγγλικό όρο “slow living”, ένα προτεινόμενο τρόπο ζωής σε πιο αργούς και ήπιους ρυθμούς. Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε στο εξωτερικό, όταν κάποιοι επισήμαναν πιο σθεναρά τους κινδύνους που κρύβει η σύγχρονη καθημερινότητα με τους τρελούς ρυθμούς και το υπερβολικό άγχος. Απευθύνεται σε όλους μας και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν ποτέ ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους και όλα δείχνουν πως τα πλεονεκτήματά του είναι σημαντικά και ικανά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας.

Πότε και πώς η ζωή μας έγινε τόσο φρενήρης;

Πιθανότατα, ζώντας συνεχώς γρήγορα, δεν συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει στον προσωπικό μας χρόνο, την υγεία και την ψυχολογία μας. Όσοι βρισκόμαστε στην παραγωγική ηλικία σήμερα, έχουμε μεγαλώσει με τη φιλοσοφία που θέλει να είμαστε επιτυχημένοι μόνο όταν καταφέρνουμε να συνδυάσουμε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, όλοι μας έλεγαν πως μια γυναίκα οφείλει να κάνει καριέρα, να μεγαλώνει παιδιά, να γυμνάζεται, να φροντίζει το σπίτι της, να διατηρεί έντονη κοινωνική ζωή και να έχει φιλανθρωπική δράση. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και για τους άντρες. Όταν μπορούσαν να χωρέσουν όσα γινόταν περισσότερα μέσα σε μια μέρα, ήταν αξιέπαινοι και αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας. Καθώς εμείς τρέχαμε να υπηρετήσουμε αυτά τα πρότυπα, οι εικονικές ανάγκες που μας πλάσαραν με όμορφα, διαφημιστικά μέσα, αυξάνονταν με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς. Ακριβές διακοπές, αλλαγή στην γκαρνταρόμπα κάθε σεζόν, ιδιόκτητα σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, δαπανηρά γεύματα σε εστιατόρια και ένα σωρό άλλες ψεύτικες ανάγκες παρουσιάζονταν μπροστά μας, προκαλώντας μας να τις διεκδικήσουμε και εν τέλει να τις αποκτήσουμε, δουλεύοντας ολοένα και πιο σκληρά. Όλο το σύστημα έχει φτιαχτεί για να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με κάτι. Για να μπορούμε να δουλεύουμε περισσότερο, ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε τρόπους να έχουμε περισσότερο χρόνο. Έτσι, αρχίσαμε να δουλεύουμε στο σπίτι, να έχουμε οικιακούς βοηθούς για τη καθαριότητα μας και παιδαγωγούς για το μεγάλωμα των παιδιών μας, να παίρνουμε έτοιμα γεύματα, να ψωνίζουμε μέσω διαδικτύου και να είμαστε συνεχώς εξαρτημένοι από ένα κινητό, μέσω του οποίου μπορούσαμε να επικοινωνούμε άμεσα και γρήγορα με όλους.

Τι χάσαμε στον δρόμο;

Αν και δύσκολα το αντιλαμβανόμαστε, με τον γρήγορο τρόπο ζωής, χάθηκαν πολλές όμορφες συνήθειες που μας διατηρούσαν ακμαίους και όμορφους, εσωτερικά και εξωτερικά. Ξεχάσαμε πόσο όμορφο είναι να περπατάς και να παρατηρείς την πόλη ή τη φύση, πόσο υπέροχο είναι να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν, πόσο ενδιαφέρουσα είναι η μαγειρική ή η κηπουρική και πόσο αναντικατάστατος είναι ο μεσημεριανός ύπνος ή το μικρό διάλειμμα για φαγητό μέσα στη μέρα. Επίσης, είναι γεγονός ότι συναντιόμαστε όλο και πιο σπάνια με τους φίλους μας, βλέπουμε όλο και λιγότερο τους ηλικιωμένους γονείς μας, πηγαίνουμε βιαστικά διακοπές και δύσκολα απολαμβάνουμε κάτι με την καρδιά μας. Έχουμε πολλά όμορφα αντικείμενα γύρω μας, οι ντουλάπες μας είναι γεμάτες όσο ποτέ άλλοτε, κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του τηλέφωνο ή αυτοκίνητο, παρόλα αυτά δύσκολα μπορούμε να πούμε ότι νιώθουμε πληρότητα, ευτυχία, ευεξία και ηρεμία. Μήπως, τελικά, το κόστος αυτής της γρήγορης ζωής πάρα είναι μεγάλο για να την επιλέγουμε με τόση σιγουριά; Μήπως έχουν  δίκιο εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι παλιότεροι περνούσαν καλύτερα, ακόμη και με λιγότερα;

Τι ακριβώς είναι η ζωή σε αργούς ρυθμούς;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με ένα αυτοκίνητο που προχωράει σε μια εθνική οδό, με μια όμορφη σταθερή ταχύτητα, χωρίς να μένει πίσω αλλά και δίνοντας την ευκαιρία στους επιβάτες του να απολαύσουν τη διαδρομή. Στο slow living έχει μεγάλη σημασία η κάθε στιγμή. Ουσιαστικά, το κίνημα σε παρακινεί να δίνεις σημασία και βαρύτητα σε κάθε στιγμή και να προσπαθείς κάθε τι που γίνεται να λειτουργεί υπέρ σου, να δουλεύει για σένα. Για παράδειγμα, αυτός ο τρόπος ζωής θέλει περισσότερο να περπατάμε και λιγότερο να μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο. Θέλει να βγαίνουμε στην αγορά για ψώνια, να μαγειρεύουμε το φαγητό μας, να διαβάζουμε βιβλία, να πηγαίνουμε πολυήμερες διακοπές, να συμμετέχουμε στην καθημερινότητα των παιδιών μας, των φίλων μας και των συνεργατών μας.  Στο slow living θα θυμηθούμε την ομορφιά που έχει να γράφουμε μια κάρτα εορταστική ή ένα γράμμα και την πολυτέλεια να καθόμαστε σε ένα κυριακάτικο τραπέζι χωρίς άγχος. Θα μάθουμε να παρατηρούμε τα στοιχεία της φύσης, θα φροντίζουμε τον εαυτό μας περισσότερο, θα νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας. Σίγουρα, δε θα καταφέρουμε να βγάζουμε άπειρα λεφτά για να ικανοποιούμε κάθε τρελή επιθυμία μας. Πιθανότατα, θα έχουμε μόνο τα αναγκαία ρούχα και τα παιδιά μας θα παίζουν με καλά παιχνίδια που θα εκτιμούν και θα μοιράζονται και με άλλα παιδιά. Έτσι, σιγά-σιγά, θα συνειδητοποιήσουμε πως η ύλη δεν είναι αυτοσκοπός και υπάρχει μόνο για να μας υπηρετεί και όχι για να μας κάνει να τρέχουμε εμείς πίσω από αυτήν. Ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο, θα έχουμε καταφέρει να βρεθούμε πολλές φορές κοντά σε αγαπημένους μας ανθρώπους, γεμίζοντας αγάπη και ζεστασιά την καρδιά μας.

Τα οφέλη που θα απολαύσουμε

  1. Χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο, περπατάμε και βελτιώνουμε την υγεία μας αλλά και τον μεταβολισμό μας. Επίσης, μαγειρεύουμε μόνοι μας τα γεύματα, οπότε επιλέγουμε καλές πρώτες ύλες και ωφελούμε πολλαπλώς τον οργανισμό μας.
  2. Φροντίζουμε καλύτερα την επιδερμίδα μας αφού κάνουμε αργά και απολαυστικά τη ρουτίνα ομορφιάς μας. Μένουμε ώρα κάτω από το ντους, απολεπίζουμε την επιδερμίδα μας, τρίβοντας όλο το σώμα μας με το σφουγγάρι και έτσι βελτιώνουμε και την κυκλοφορία του αίματος. Το δέρμα μας γίνεται πιο ελαστικό, λαμπερό και λείο.
  3. Μειώνουμε το άγχος στη ζωή μας. Κοιμόμαστε καλύτερα και απολαμβάνουμε περισσότερες ώρες ύπνου. Ξεκουραζόμαστε πραγματικά και αυτό μας δίνει περισσότερη ενέργεια αλλά και διαύγεια. Γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, σε λιγότερο χρόνο.
  4. Αφιερώνουμε χρόνο στις σχέσεις μας και αυτές βελτιώνονται. Ακόμη με περισσότερη προσοχή τους γύρω μας, αλληλοεπιδρούμε, συμμετέχουμε. Χαιρόμαστε τις μεγάλες συζητήσεις και βελτιώνουμε έτσι την ψυχολογία μας αλλά και την ικανότητα μας να παίρνουμε αποφάσεις.
  5. Βάζουμε προτεραιότητες και έτσι είμαστε πιο συνεπείς σε όλα εκείνα που αγαπάμε και θέλουμε στη ζωή μας. Κατανέμουμε τον χρόνο μας σωστά, αποφεύγουμε το στρες και απολαμβάνουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
  6. Γινόμαστε ολοένα πιο χαρούμενοι, πιο ευχάριστοι και πιο ευτυχισμένοι. Έτσι, αντιμετωπίζουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά τα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και τις ψυχικές διαταραχές που απειλούν την ποιότητα της ζωής μας.
  7. Είμαστε πιο ήρεμοι και έτσι δεν αφηνόμαστε στις βλαβερές συνήθειες και τις καταχρήσεις. Έχουμε εμείς τον έλεγχο της ζωής μας, νιώθουμε αυτοπεποίθηση, βάζουμε τους δικούς μας κανόνες, ζούμε όπως επιλέγουμε εμείς να ζήσουμε.

Μπορεί να μην είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να κόψουμε ταχύτητα αλλά με σύστημα και με σωστά βήματα είναι εφικτό να τα καταφέρουμε. Ήδη, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, και δη στις σκανδιναβικές χώρες, το έχουν καταφέρει. Έχει σημασία να ζούμε ποιοτικά, να είμαστε ο εαυτός μας και να τρέφουμε τη ψυχή μας και όχι τη ματαιοδοξία μας. Εξάλλου, αυτοί που κατέκτησαν την μακροζωία ήταν αυτοί που ποτέ δεν βιάζονταν.