Όλοι περιμένουμε τις διακοπές με ανυπομονησία και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε όσα χρειάζονται για να εξασφαλίσουμε όμορφες, ήσυχες ημέρες. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να τα προβλέψουμε όλα, αφού πάντα υπάρχει η περίπτωση να συμβεί κάτι αιφνιδίως. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα υγείας που είθισται να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών, και καλό θα ήταν να είμαστε ενημερωμένοι γι’ αυτά, έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία.

Οι δυσάρεστες ουρολοιμώξεις

Τα μπάνια στη θάλασσα αλλά και την πισίνα, καθώς και η πολύωρη παραμονή του μαγιό στο σώμα μας, προκαλούν συχνά ουρολοίμωξη. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που περνά στα ούρα προκαλώντας τσούξιμο στην περιοχή, μείωση των ούρων, συχνοουρία, σκούρο χρώμα στα ούρα και πυρετό. Για να διαγνωσθεί με ακρίβεια η ουρολοίμωξη θα πρέπει να γίνει καλλιέργεια ούρων, και για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί χορήγηση αντιβίωσης.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι, αφού τα τρόφιμα είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και αλλοιώνονται πιο εύκολα, είτε είναι μαγειρεμένα, είτε ωμά. Η γαστεντερίτιδα θα κάνει την εμφάνισή της με πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη, εμετό και διάρροια. Πολλές φορές κρατά αρκετές μέρες, γι’ αυτό απαιτείται και άμεση αντιμετώπισή της. Για να μειώσουμε τα συμπτώματά της και να την αφήσουμε πίσω μας, θα χρειαστεί να κάνουμε ειδική δίαιτα με ελαφριά διατροφή και να πάρουμε ηλεκτρολύτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αντιβίωση ή άλλη φαρμακευτική αγωγή.

Ωτίτιδα

Συνηθίζουν να το λένε «το αυτί του κολυμβητή» και είναι μια τύπου ωτίτιδα που δημιουργείται όταν με τις βουτιές εισέρχεται νερό στο εσωτερικό του αυτιού και φυλακίζεται με το κερί. Τα συμπτώματά της είναι οξύς πόνος στο ένα ή και τα δύο αυτιά, φαγούρα, ελάττωση της ακοής, έκκριση υγρού και πυρετός. Για να προλάβουμε την εμφάνισή της, αφαιρούμε το νερό από το αυτί μας μετά από κάθε βουτιά γέρνοντας το κεφάλι μας προς τη μία πλευρά, εφαρμόζουμε ωτικές σταγόνες και αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας. Με αντιφλεγμονώδη ή αντιβίωση, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε την ωτίτιδα.

Θερμοπληξία

Η πολύωρη παραμονή μας στην παραλία ή στις βόλτες στην εξοχή μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία με αποτέλεσμα να ανεβαίνει σε πολύ υψηλούς βαθμούς η θερμοκρασία του σώματός μας. Για να προλάβουμε την θερμοπληξία, αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ έντονος, φοράμε ελαφριά ρούχα από οργανικά υφάσματα και πλατύγυρα καπέλα, και πίνουμε συνεχώς νερό και άλλα υγρά που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλκοόλ και καφεΐνη. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι ναυτία, ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, σύγχυση, πυρετός και λιποθυμία. Ένα δροσερό μπάνιο και μερικές κρύες κομπρέσες βοηθούν αποτελεσματικά στην άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κολπίτιδα

Η ευαίσθητη περιοχή των γυναικών είναι ακόμη πιο ευάλωτη το καλοκαίρι. Η μυκητιασική κολπίτιδα δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της όταν υπάρχει έντονη ζέστη και υγρασία, όπως συμβαίνει όταν το μαγιό στεγνώνει πάνω στο σώμα μας. Για να την αντιμετωπίσουμε θα χρειαστούμε ειδικά κολπικά υπόθετα. Αν τα συμπτώματά της, κνησμός και υγρά στην περιοχή, δεν υποχωρήσουν θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο μας. Αν θέλουμε να την προλάβουμε καλό είναι να βγάζουμε το βρεγμένο μαγιό μας μετά την θάλασσα ή την πισίνα και να φοράμε μαλακά, βαμβακερά εσώρουχα.

Επιπεφυκίτιδα

Τα μάτια μας είναι γενικώς πολύ ευαίσθητα και επηρεάζονται πολύ τόσο από την ζέστη όσο και από την σκόνη και το αλάτι της θάλασσας. Επίσης, το καλοκαίρι με τον κλιματισμό στους εσωτερικούς χώρους, εμφανίζεται οφθαλμική ξηρότητα. Αποτέλεσμα αυτών, είναι οι επιπεφυκίτιδες που τις πιο πολλές φορές ταλαιπωρούν τα παιδιά. Τα συμπτώματά τους είναι η φαγούρα, το κοκκίνισμα και οι τσίμπλες, και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Για ελαφριές περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσουν τα επιθέματα με χαμομήλι, αρκεί το χαμομηλόνερο να αλλάζεται μετά από κάθε εφαρμογή της γάζας και να μην παραμένει σε κάποιο μπολ ή ποτήρι, γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος συγκέντρωσης μικροβίων. Αποτελεσματικά είναι και τα κολλύρια με αντιβίωση ή κορτιζόνη.