Ο πρωινός ύπνος και το χουζούρεμα στο κρεβάτι είναι αδιαμφισβήτητα απολαυστικά. Πολλές φορές σκεφτόμαστε να κλείσουμε το ξυπνητήρι, να κουκουλωθούμε με το πάπλωμα και να αναβάλουμε τη μέρα, χωρίς να μας νοιάζουν οι επιπτώσεις. Αν ξέραμε ότι η πρωινή γυμναστική είναι εξαιρετικά ευεργετική, ίσως σκεφτόμασταν τα πράγματα διαφορετικά και σηκωνόμασταν από το κρεβάτι με μεγαλύτερο κέφι. Αποδεδειγμένα, η πρωινή άσκηση μάς γεμίζει ενέργεια και μας βοηθά να είμαστε πιο παραγωγικοί μέσα στη μέρα. Η αλήθεια είναι πως όταν ξυπνάμε έχουμε τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλη ώρα της μέρας. Αν αξιοποιήσουμε αυτή την ενέργεια, θα καταφέρουμε να την πολλαπλασιάσουμε και να την μεταφέρουμε και στο υπόλοιπο της μέρας μας. Ο εγκέφαλός μας, που είναι μια υπέροχα έξυπνη μηχανή, θα καταγράψει αμέσως την δράση μας το πρωί και θα μας ωθήσει να έχουμε παρόμοια διάθεση μέχρι το βράδυ. Με λίγα λόγια, έχει νόημα να σηκωνόμαστε αμέσως μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι και να σταματήσουμε να πατάμε συνεχώς την αναβολή της αφύπνισης.

Η πολύτιμη πρωινή γυμναστική

Η καθημερινότητα είναι σκληρή μαζί μας και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Η δουλειά μάς κυνηγάει, ο χρόνος δεν φτάνει, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, η πρωινή γυμναστική θα μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση της ζωής και θα μας βοηθήσει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας, να έχουμε καλή διάθεση και να είμαστε πιο αποδοτικοί σε κάθε τι που αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας.

Αν μάλιστα διανύουμε μια περίοδο που νιώθουμε ότι είμαστε ψυχικά, σωματικά και πνευματικά κουρασμένοι, η πρωινή γυμναστική είναι αυτή που θα μας δώσει τη λύση και την απάντηση που ψάχνουμε. Εννοείται ότι με τον όρο «γυμναστική» δεν εννοούμε μόνο την παρουσία μας σε ένα γυμναστήριο αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να κάνουμε ακόμη και μόνοι μας στο σπίτι ή γύρω από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή της μέρας, οι διατάσεις θα βοηθήσουν το σώμα μας να μπει σε λειτουργία και θα ενισχύσουν την ευλυγισία μας.

Μερικοί καλοί λόγοι για να γυμναζόμαστε το πρωί

  • Η αναβλητικότητα είναι η μάστιγα των ανθρώπων που καταπιάνονται με πολλά πράγματα. Επειδή, συχνά, μας είναι δύσκολο να βάλουμε προτεραιότητες σε εκείνα που έχουμε να κάνουμε, συμβαίνει να καθυστερούμε τα πάντα και να μην είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας και ήρεμοι συνολικά στη ζωή μας. Βάζοντας στο καθημερινό μας πρόγραμμα την πρωινή άσκηση, το μυαλό μας επηρεάζεται συνολικά, εξασκείται στην πειθαρχία και μαθαίνει στο να βάζει στόχους και να τους κατακτά. Δεν είναι τυχαίο που είναι πιο πετυχημένοι εκείνοι που ξυπνούν το πρωί. Ο λαός λέει «το πρωινό πουλί πιάνει το σπυρί» και κάτι ξέρει.
  • Η πρωινή γυμναστική βοηθά την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Μετά την άσκηση νιώθουμε έντονη πείνα και αν επιλέξουμε να την ικανοποιήσουμε με ένα θρεπτικό πρωινό που θα μας γεμίσει ενέργεια, θα έχουμε καλύτερη απόδοση στη δουλειά μας και θα αποφύγουμε την κατανάλωση των ανθυγιεινών σνακ που μόνο περιττές θερμίδες προσφέρουν.
  • Το πρωινό ξύπνημα μάς μαθαίνει να κοιμόμαστε πιο νωρίς το βράδυ και αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, καθώς η ανανέωση των κυττάρων μας πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες. Ξυπνάμε νωρίτερα, αφού έχουμε απολαύσει έναν όμορφο ύπνο και νιώθουμε τονωμένοι και έτοιμοι να ζήσουμε μια όμορφη μέρα. Αυτός είναι ο στόχος που βάζει ο εγκέφαλός μας και γι’ αυτόν προγραμματίζει τις λειτουργίες του.
  • Το πρωινό ξύπνημα καθώς και ο ύπνος νωρίς το βράδυ, ρυθμίζουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας, το βιολογικό μας ρολόι, και έτσι λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός μας αλλά και συνολικά όλος ο οργανισμός μας. Ο εγκέφαλός μας ρυθμίζεται καλύτερα, οι ώρες δουλειάς και προσωπικής ζωής οριοθετούνται σωστά και εμείς αισθανόμαστε πιο συστηματικοί και αποτελεσματικοί.
  • Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα και μειώνουν το στρες καθώς και τον σωματικό πόνο. Ένα δώρο της γυμναστικής σε όλους εμάς που τα επίπεδα άγχους έχουν χτυπήσει κόκκινο ενώ η αυτοπεποίθησή μας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
  • Η γυμναστική απομακρύνει τα βακτήρια από τους πνεύμονες γι’ αυτό και έχουμε πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουμε από γρίπη ή να κρυολογήσουμε. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως η άσκηση ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
  • Όταν ασκούμαστε, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι περπατάμε με γοργό βηματισμό, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη, ακόμη και ώρες μετά. Έτσι δουλεύουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και κερδίζουμε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας.
  • Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αρκούν δεκαπέντε λεπτά γρήγορου περπατήματος για να μειωθεί κατά 25% η πιθανότητα να νιώσουμε έντονη θλίψη. Αν θέλουμε, λοιπόν, να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ματαιότητα κατά τη διάρκεια της μέρας και να αρχίσουμε πάλι να βλέπουμε νόημα παντού, καλό θα ήταν να ξυπνάμε νωρίς και να γυμνάζουμε το σώμα μας.
  • Λένε ότι όσοι αθλούνται έχουν καλύτερο δέρμα. Δίκιο έχουν. Όταν η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται στην επιδερμίδα, τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν ευκολότερα στα κύτταρά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο λαμπερό, ελαστικό και γερό δέρμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα μαλλιά μας, που φαίνονται και είναι πιο στιλπνά όταν γυμναζόμαστε.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι, λοιπόν, για να ξυπνάμε έστω μισή ώρα πιο νωρίς και να προσφέρουμε στον εαυτό μας μερικά λεπτά γυμναστικής. Αυτό, σε συνδυασμό με καλή διατροφή και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν τον οργανισμό μας, πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζουν τις αρθρώσεις μας, θα μας οδηγήσουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μας, θα μας κάνουν πιο αισιόδοξους, δυνατούς και αποφασιστικούς και θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας και να είμαστε μεγάλοι νικητές.