Είναι γεγονός ότι ο μεσημεριανός υπνάκος, που στις προηγούμενες γενιές ήταν πολύ συνηθισμένος, στην εποχή μας θεωρείται πολυτέλεια ή περιττή συνήθεια. Πολλοί, ακόμη και όταν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μερικά λεπτά ξεκούρασης, το αποφεύγουν και προτιμούν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα ή έστω να χαλαρώσουν στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση. Ο μεσημεριανός ύπνος, όμως, είναι εξαιρετικά ωφέλιμος. Ίσως αν γνωρίζαμε πόσο ευεργετικός είναι για τον οργανισμό μας, να επιδιώκαμε να κοιμόμαστε για λίγο το μεσημέρι. Μάλιστα, ο καθηγητής Jim Horne του Πανεπιστημίου Loughborough δημοσίευσε μια μελέτη, στην οποία σημειώνει πως ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος για δύο ύπνους τη μέρα. Έναν πολύωρο το βράδυ και έναν μικρότερο κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό στους ανθρώπους που ξυπνούν ξημερώματα για να εκμεταλλευτούν το φως της μέρας και έχουν έλλειψη βραδινού ύπνου αλλά και σε όσους απολαμβάνουν το μεσημέρι, και πολύ καλά κάνουν, το κυρίως γεύμα τους και νιώθουν τα μάτια τους να κλείνουν. Δεν είναι τυχαίο, πως πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα έχουν συμβεί απογευματινές ώρες γιατί ο οδηγός κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι.

Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμη που θα μας κάνουν οπαδούς της μεσημεριανής σιέστας και αφορούν την υγεία αλλά και την πνευματική διαύγειά μας. Συγκεκριμένα:

  • Ο μεσημεριανός ύπνος μειώνει το στρες και μας βοηθά να έχουμε ευεξία. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο το μεσημέρι, καταφέρνουν να έχουν καλύτερο πρόγραμμα μέσα στη μέρα τους. Όταν ξυπνούν, νιώθουν τονωμένοι και πιο ζωντανοί και έχουν καλύτερη διάθεση. Αν μάλιστα αποφύγουν να πιούν καφέ εκείνη την ώρα, θα καταφέρουν να μην απειληθεί ο βραδινός τους ύπνος με κάποια έκτακτη αυπνία.
  • Ο μεσημεριανός ύπνος, όταν δεν υπερβαίνει τα 30-40’, μας βοηθάει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας και αυξάνει την οξύτητα του πνεύματος. Έτσι, όταν ξυπνάμε είμαστε περισσότερο ικανοί να ασχοληθούμε με την εργασία μας και αποδίδουμε ακόμη καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει αν ασχολούμαστε με χειρωνακτικές εργασίες ή είμαστε οδηγοί μηχανημάτων. Επίσης, η σιέστα ενισχύει τη μνήμη μας και τονώνει τη συγκέντρωσή μας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προτείνεται σε μαθητές αλλά και σε όσους διανύουν περίοδο εξετάσεων. Σε πολλές χώρες, εταιρίες που έχουν έντονο κοινωνικό προφίλ και είναι φιλικές προς τον εργαζόμενο, έχουν δημιουργήσει ειδικά δωμάτια στα οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολαύσουν έναν γρήγορο υπνάκο και στη συνέχεια να επιστρέψουν πιο φρέσκοι και παραγωγικοί στην εργασία τους.
  • Ο γρήγορος ύπνος θα δυναμώσει εξαιρετικά τον οργανισμό μας και θα ενισχύσει τις άμυνές του. Συγκεκριμένα θα βοηθήσει στο να πέσουν τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που συμμετέχει στον έλεγχο της ανοσίας. Με δυνατό ανοσοποιητικό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον χειμώνα και τις ιώσεις του.
  • Έρευνες έχουν δείξει πως ένα επιπλέον μεγάλο όφελος της σιέστας είναι ότι διατηρεί σε φυσιολογικά μεγέθη τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όσοι κάνουν, καθημερινά, δώρο στον εαυτό μας μερικά λεπτά ξεκούρασης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Ο ιδανικός μεσημεριανός ύπνος

Ακόμα και αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και έχετε ανάγκη δύο-τρεις ώρες ύπνου, θα ήταν καλό να περιορίσετε την μεσημεριανή σας σιέστα στο μισάωρο. Όταν πέφτουμε σε βαθύ ύπνο, όπως συμβαίνει το βράδυ, ο εγκέφαλος μπαίνει σε αδράνεια και αρχίζει να απομνημονεύει πληροφορίες εκκρίνοντας ορμόνες. Αν ξυπνήσουμε απότομα και κόψουμε στη μέση αυτή την διαδικασία, ο ύπνος δε θα μας δώσει ξεκούραση αλλά μια αναταραχή που θα μας φέρει κακή διάθεση και γκρίνια. Αντίθετα, προσπαθώντας να κοιμηθούμε μόνο λίγα λεπτά, θα έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε παραπάνω.

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τον μεσημεριανό μας υπνάκο, θα πρέπει να κλείσουμε το τηλέφωνό μας καθώς και την τηλεόραση ή το ράδιο. Θα ήταν καλό να επιλέξουμε ένα σημείο με χαλαρό φωτισμό και να φροντίσουμε το δωμάτιό μας να έχει τη σωστή θερμοκρασία, δηλαδή ούτε πολλή  ζέστη, ούτε και κρύο. Δεν είναι αναγκαίο να κοιμηθούμε στο κρεβάτι μας για να χαλαρώσουμε. Μπορούμε το ίδιο ευχάριστα να κοιμηθούμε σε μια πολυθρόνα που μας βολεύει ή στον καναπέ μας, προσέχοντας πάντα τη θέση του αυχένα μας. Καλό θα ήταν να βάλουμε ξυπνητήρι στα 30’ για να εξασφαλίσουμε το περιορισμένο διάστημα της σιέστας. Κάποια χαλαρή μουσική ή ένας ρυθμός που μας εμπνέει, είναι ό,τι καλύτερο για να είναι ο υπνάκος μας ακόμη πιο ευχάριστος.