Αρκεί να φέρουμε την εικόνα της θάλασσας στο μυαλό μας για να γαληνέψουμε. Τα χρώματά της, ο παφλασμός του κύματος, η αύρα της και η αίσθηση της απεραντοσύνης που μας προσφέρει, μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα, ήρεμα και ολοκληρωμένα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η ευεργετική δράση της θάλασσας αφού αποδεδειγμένα προσφέρει πολλά περισσότερα στην σωματική και ψυχική υγεία μας. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι η θάλασσα μπορεί να μας χαρίσει ακόμη περισσότερα χρόνια ζωής. Ας δούμε τα οφέλη της και ας την χαρούμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτούς τους μήνες που μας δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να την επισκεφτούμε και να ζήσουμε μερικές μέρες κοντά της.

Δεν είναι τυχαίο που οι Βικτωριανοί γιατροί συνταγογραφούσαν εκδρομές κοντά στη θάλασσα και οι Αρχαίοι Έλληνες λουζόντουσαν με νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία για να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια. Η ελεύθερη κολύμβηση, δε, σε ανοιχτή θάλασσα θεωρείται ιδανική από τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, την βελτίωση του ύπνου και την τόνωση της διάθεσης. Ας δούμε τι άλλο καλό μάς επιφυλάσσει η θάλασσα, αυτό το δώρο με το οποίο τόσο γενναιόδωρα έχει προικίσει η φύση τη χώρα μας.

  • Ο θαλάσσιος αέρας είναι φορτισμένος με αρνητικά ιόντα τα οποία αυξάνουν την σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς. Επιπλέον, η επαφή μας με το νερό, το άγγιγμα της άμμου στην παραλία ή η αίσθηση που αφήνουν τα μεγάλα απαλά βότσαλα στο δέρμα μας είναι πολύ χαλαρωτικά. Επιστήμονες θεωρούν ότι από την στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε, δίνουν το μήνυμα της ανάπαυσης στον εγκέφαλό μας. Με το που μπαίνουμε στο νερό, τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα. Η αναπνοή μας αλλάζει ρυθμό, ο ρυθμός της καρδιάς μας γίνεται πιο αργός και το σώμα μας χαλαρώνει. Αν βουτήξουμε για μερικά δευτερόλεπτα, κλείσουμε τα μάτια μας και αφεθούμε μόνο στους ήχους της θάλασσας, θα χαλαρώσουμε ακόμη πιο εύκολα και θα νιώσουμε να συνδεόμαστε με τη θάλασσα, να γινόμαστε ένα με τη φύση. Αυτό θα μπορούσε να καταγραφεί και σαν μοναδική, πνευματική εμπειρία.
  • Ερευνητές έχουν παρατηρήσει πως όταν το βλέμμα αιχμαλωτίζεται από την ομορφιά ενός τοπίου, όπως είναι η θάλασσα, μεγαλώνει η αντιληπτική ικανότητά μας, αποκτούμε μεγαλύτερη διαύγεια και μπορούμε μετά να εστιάσουμε καλύτερα σε όσα πραγματικά αξίζει να μας απασχολούν και μόνο. Μάλιστα, πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει να έχουν τα γραφεία τους στη φύση καθώς είχε παρατηρηθεί ότι όταν οι εργαζόμενοι εργάζονταν μπροστά σε θέα που τους ικανοποιούσε, ήταν πιο παραγωγικοί και λειτουργούσαν καλύτερα σαν ομάδα.
  • Τα σταγονίδια του νερού της θάλασσας περιέχουν μαγνήσιο. Ακόμη και όταν δεν βουτάμε και απλά καθόμαστε στην παραλία, το νερό που φτάνει στο πρόσωπό μας με τον αέρα είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία μας, καθώς το μαγνήσιο υποστηρίζει τη νευρική λειτουργία και τους μύες μας. Επίσης, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τον νευροδιαβιβαστή GABA που μας βοηθάει να έχουμε καλύτερο και πιο ήσυχο ύπνο. Και η κολύμβηση, όμως, ως αερόβια άσκηση, ενισχύει την καλή ποιότητα του ύπνου μας και όσοι συνηθίζουν να κολυμπούν καθημερινά, σπανίως υποφέρουν από αϋπνίες.
  • Ένα ακόμη καλό που μας κάνει το κολύμπι είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Βουτώντας στο κρύο νερό, αυξάνεται το φυσικό επίπεδο των λευκών αιμοσφαιρίων, οι οποίοι καταστρέφουν ιούς και βακτήρια. Γ’ αυτό και όσοι κολυμπάνε καθημερινά, αρρωσταίνουν δυσκολότερα από τους άλλους. Επιπλέον, το κολύμπι κάνει το σώμα μας πιο ανθεκτικό σε στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας. Καθώς κολυμπάμε, το σώμα μας γυμνάζεται και μαθαίνει να αντέχει περισσότερο τις κακουχίες, κάτι που το βοηθά να αντιμετωπίζει γενικότερα τις αντιξοότητες που μπορεί να συμβούν.
  • Το θαλασσινό νερό ωφελεί σημαντικά τη μύτη και τα ιγμόρεια και προσφέρει έναν φυσικό καθαρισμό στην περιοχή που είναι πολύτιμος, ιδιαίτερα σε εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες. Η θάλασσα είναι ακόμη ιδανική για εκείνος που υποφέρουν από χρόνια ιγμορίτιδα καθώς το αλάτι καταπραΰνει σημαντικά τα συμπτώματά της.
  • Πλούσιο σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το κάλιο, το θαλασσινό νερό θεωρείται πραγματικό φάρμακο για τις επιδερμίδες που υποφέρουν από διάφορες παθήσεις όπως έκζεμα ή ψωρίαση. Τα συγκεκριμένα μέταλλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην επούλωση του δερματικού φραγμού. Το δέρμα αποκαθιστά πιο εύκολα τις βλάβες του και γίνεται πιο ελαστικό και υγιές.
  • Η ζωή κοντά στη θάλασσα και η παραμονή μας στην παραλία, μας παρακινεί σε διάφορες δραστηριότητες. Εκτός από την κολύμβηση, όσοι επισκέπτονται συχνά την παραλία, περπατάνε περισσότερο, κάνουν κανό, παίζουν ρακέτες και είναι σε γενικές γραμμές σε κάποια εγρήγορση. Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και βοηθά την καρδιά να λειτουργεί με καλύτερους ρυθμούς. Οι πόνοι στις αρθρώσεις μειώνονται, το περιττό βάρος φεύγει από το σώμα και η ευεξία επιστρέφει μαζί με την αυτοπεποίθηση, για να απογειώσει την καλή μας ψυχολογία και να μας κάνει πιο ευχάριστους στο περιβάλλον μας.
  • Μια πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δείχνει ότι το κολύμπι βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια. Όσοι κολυμπούν καθημερινά έχουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης «Cold Shock», η οποία έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας αλλά και επανορθώνει βλάβες του εγκεφάλου.

Με λίγα λόγια, η θάλασσα μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Θα ήταν ευλογία να καταφέρουμε να βρεθούμε κοντά σε αυτήν και μεγάλη τύχη να εξασφαλίσουμε στιγμές κοντά της.