Υπάρχουν ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς κανένα σύμπτωμα. Έρχονται αθόρυβα και μας αιφνιδιάζουν και αυτό  είναι αρκετά σοβαρό γιατί δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουμε από τα πρώτα βήματά τους. Από την άλλη, υπάρχουν ασθένειες που εμφανίζουν αρχικά κάποια σημάδια που αν τα προσέξουμε, ίσως μπορέσουμε να τις προλάβουμε πριν αρχίσουν να γίνονται απειλητικές και επικίνδυνες για την υγεία μας. Συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε μερικά συμπτώματα που δεν πρέπει να προσπεράσουμε με ευκολία, όχι για να αγχωθούμε ή να γίνουμε υποχόνδριοι αλλά για να είμαστε υποψιασμένοι και έτοιμοι να προασπιστούμε την υγεία μας:

Πόνος στο στήθος

Παρατηρούμε με προσοχή τους πόνους στην συγκεκριμένη περιοχή. Δίνουμε μεγάλη σημασία γιατί μπορεί να είναι από κάτι πολύ απλό, όπως ένα μυϊκό πρόβλημα, μέχρι κάτι πολύ σοβαρό, όπως κάποια πάθηση της καρδιάς ή ακόμη και καρδιακή προσβολή. Οπότε, από τη στιγμή που νιώσουμε το τσίμπημα, ενημερώνουμε τον γιατρό μας για την έντασή του, την συχνότητα εμφάνισής του αλλά και την διάρκειά του. Αν ο πόνος επιμένει παραπάνω από δύο μέρες, θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό και να κάνουμε τις εξετάσεις που θα μας συστήσει.

Πόνος στην κοιλιά

Και σε αυτή την περιοχή, ο πόνος μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πονάμε από ένα περαστικό κρύωμα ή να έχουμε φάει κάτι δυσάρεστο για το στομάχι μας. Αυτό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι αν ο πόνος συνοδεύεται και από προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημά μας. Σε αυτή την περίπτωση και αν ο πόνος είναι χρόνιος, καλό θα ήταν να κάνουμε άμεσα εξετάσεις που θα μας ενημερώσουν για την κατάσταση του εντέρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει περίπτωση, ο πόνος στην κοιλιά να κρύβει κάτι σοβαρότερο.

Απώλεια βάρους ή όρεξης

Η απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι κάτι ακόμη που πρέπει να μας προβληματίσει. Μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα του θυροειδούς αδένα, στον διαβήτη ή ακόμη και σε καρδιακή ανεπάρκεια. Πολλοί τύποι καρκίνου έχουν, επίσης, σαν βασικό τους σύμπτωμα την απώλεια βάρους. Το ίδιο και η κατάθλιψη. Αν παρατηρήσουμε πως χάνουμε βάρος ενώ δεν έχουμε αλλάξει κάτι σημαντικό στην διατροφή μας ή στις καθημερινές συνήθειες, καλό θα ήταν να προχωρήσουμε άμεσα σε μια σειρά από εξετάσεις που θα μας συστήσει ο γιατρός μας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε αν δεν έχουμε όρεξη για δύο ή τρεις μέρες αλλά μόνο στην περίπτωση που το σύμπτωμα αυτό επιμένει για μέρες και μας οδηγεί σιγά-σιγά και στην απώλεια βάρους.

Πρήξιμο στα άκρα

Αν παρατηρήσουμε ότι ένα ή και τα δύο μας πόδια είναι ορατά πρησμένα και εφόσον είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει συμβεί κάποιος τραυματισμός που έχει προκαλέσει το πρήξιμο, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε τον γιατρό μας και να προχωρήσουμε σε εξετάσεις. Το πρήξιμο οφείλεται σε υγρό που συσσωρεύεται στο σώμα και υπάρχουν τρεις σοβαρές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την καρδιακή, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, που είναι εξαιρετικά σοβαρές ασθένειες και χρειάζονται άμεσα θεραπευτική αντιμετώπιση.

Δυσκολία στην κατάποση

Συνήθως, δυσκολευόμαστε να καταπιούμε όταν έχουμε κρυώσει ή έχουν πρηστεί οι αμυγδαλές μας. Αν, όμως, δεν συμβαίνει τίποτα απ’ αυτά τα δύο, το πρόβλημα στην κατάποση μπορεί να είναι προμήνυμα για κάτι πιο σοβαρό. Μια επίσκεψη στον γιατρό, θα μας λύσει κάθε απορία και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε, με τον τρόπο που πρέπει, το πρόβλημα.

Κόπωση ή αδυναμία

Με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε νιώθουμε μια φυσιολογική κόπωση και πότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και χρειάζεται η επέμβαση γιατρού. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, όταν αισθανόμαστε αδυναμία, είναι να προσπαθήσουμε για μερικές μέρες να ξεκουραστούμε καλά, να τρεφόμαστε σωστά και να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν η κόπωση συνεχίζεται ακόμη και μετά από αυτό το διάστημα, τότε καλό θα ήταν να ελέγξουμε τον διαβήτη και την καρδιά μας. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξουμε αν ο ύπνος μας είναι σωστός ή υπάρχει άπνοια ύπνου.

Δυσκολία στην αναπνοή

Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε σωστά αν είμαστε ταραγμένοι ή έχουμε υποβάλει τον εαυτό μας σε κάποια σκληρή μορφή άσκησης. Αν, όμως, η δυσκολία στην αναπνοή εμφανίζεται χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο, τότε η επίσκεψη στον γιατρό είναι επιβεβλημένη ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά ή τους πνεύμονες. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, το άσθμα, η πνευμονική εμβολή ή κάποιο οίδημα στους πνεύμονες, είναι συνήθεις αιτίες που προκαλούν ανάλογα συμπτώματα.

Συμπτώματα στο δέρμα μας

Ακόμη και η επιδερμίδα μας μπορεί να μας χτυπήσει το καμπανάκι για την κατάσταση της υγείας μας. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσουμε πως το δέρμα μας έχει αρχίσει να κιτρινίζει, μπορεί να έχουμε κάποιο πρόβλημα στο ήπαρ μας. Επίσης, αν εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα, υπάρχει περίπτωση να έχει αναπτυχθεί κάποια μόλυνση ή κάποιο οίδημα. Με εξανθήματα και ερυθήματα εμφανίζονται, επίσης, πολλές αλλεργίες που οφείλουμε να ελέγξουμε. Ιδιαίτερα παρατηρητικοί οφείλουμε να είμαστε και με τους σπίλους και τις ελιές του δέρματος. Οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάστασή τους, καλό θα ήταν να ελεγχθεί από τον δερματολόγο για να είμαστε σίγουροι ότι δεν κρύβει πίσω της κάτι πιο σοβαρό και επικίνδυνο.

Εκτός, όμως, από τα συμπτώματα που μας δίνει το σώμα μας, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μας δίνει ο εαυτός μας αλλά και η ψυχολογία μας. Οι απότομες αλλαγές στην διάθεσή μας, η θλίψη, το έντονο στρες, τα νεύρα, η έλλειψή συγκέντρωσης ή απώλεια μνήμης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αφήνουν αδιάφορους. Κάθε ανορθόδοξή συμπεριφορά κρύβει μια αιτία που πρέπει να ανακαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε. Μην ξεχνάμε πως οι ασθένειες του μυαλού είναι το ίδιο σοβαρές με αυτές που έχει να αντιμετωπίσει το σώμα μας. Πολλές φορές, μάλιστα, αλληλοεπιδρούν και επηρεάζονται σοβαρά μεταξύ τους. Μόνο αν έχουμε συνολική υγεία και ευεξία, μπορούμε να είμαστε απόλυτα ήσυχοι. Αγαπάμε τον εαυτό μας και ακούμε καθημερινά τι έχει να μας πει. Εκεί, βρίσκεται το μυστικό της πρόληψης και της θεραπείας.