Οι γυναίκες έχουμε έναν πανέμορφο, πολύπλοκο οργανισμό που οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά για να μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και να απολαμβάνουμε την καλή λειτουργία του. Μεγαλώνοντας, τα επίπεδα των οιστρογόνων μας, της βασικής γυναικείας ορμόνης, μειώνονται και περνάμε μια μεταβατική περίοδο που μας οδηγεί στην εμμηνόπαυση. Αυτή η περίοδος, που άλλοτε διαρκεί λίγο και άλλοτε μερικά χρόνια, λέγεται περιεμμηνόπαυση και κάνει αισθητή την παρουσία της με κάποια συμπτώματα που συχνά μοιάζουν με αυτά της εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε

Κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση, και την περίοδο πριν από αυτή, με διαφορετικό τρόπο. Συνεπώς υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια απ’ αυτά τα συμπτώματα ή και όλα, σε διαφορετικό βαθμό και με άλλη ένταση.

  • Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζει εξάψεις αυτή την περίοδο της ζωής τους είναι πολύ μεγάλο. Συνήθως νιώθουμε να κοκκινίζουμε και να θερμαίνεται το πρόσωπο, ο λαιμός και το στήθος μας, ενώ είναι πιθανόν να ιδρώνουμε πολύ και να νιώθουμε πιο έντονους τους χτύπους της καρδιάς μας. Το ίδιο μπορεί να μας συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μάλιστα, κάποιες γυναίκες ιδρώνουν τόσο πολύ, που αναγκάζονται να αλλάξουν μαξιλάρι ή ακόμη και κλινοσκεπάσματα μια και δυο φορές μέσα στο ίδιο βράδυ.

  • Αύξηση του βάρους και συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, οι πρωτεΐνες αναγκάζουν τα λιπώδη κύτταρα να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος. Ταυτόχρονα, επιβραδύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού μας και καίμε λιγότερο λίπος. Επίσης, μεγαλώνοντας ασκούμαστε όλο και λιγότερο και τρώμε χωρίς ενοχές. Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, θα καταλάβουμε γιατί συμβαίνει να βάζουμε βάρος κατά την περιεμμηνόπαυση και να δυσκολευόμαστε να το χάσουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι, κατά μέσο όρο,  παίρνουμε ενάμιση κιλό τον χρόνο μέχρι να φτάσουμε στην εμμηνόπαυση. Καλό θα ήταν, φυσικά, να προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε, καθώς η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να μας δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιακές παθήσεις ή ακόμη και διαβήτη.

  • Έντονη κυκλοθυμία, θλίψη και άγχος

Η αλλαγή ρυθμού στην παραγωγή οιστρογόνων, φέρνει αλλαγές στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τη διάθεσή μας. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές στον ύπνο μας, που και αυτό παίζει ρόλο στην ψυχολογία μας. Η περίοδος αυτή δεν είναι απλή για καμιά γυναίκα. Κάτι φεύγει και κάτι νέο παίρνει τη θέση του. Χρειάζεται δύναμη ψυχής και ψυχραιμία για να μάθουμε τον νέο εαυτό μας και να συνηθίσουμε την συνύπαρξη μαζί του.

  • Τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια

Είναι ένα κοινό σύμπτωμα και για την εμφάνισή του παίζουν ρόλο και πάλι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Όταν μειώνονται στον οργανισμό μας αυτά τα δύο, τα ανδρογόνα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο. Έτσι, ενώ παρατηρούμε έντονη τριχόπτωση και ατονία στα μαλλιά μας, βλέπουμε τις τρίχες στην περιοχή του προσώπου να αυξάνονται. Για τα νύχια, παίζει ρόλο η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, που αποδεδειγμένα μειώνεται κατά μεγάλο ποσοστό, όταν μεγαλώνουμε. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε εύθραυστη βάση στα νύχια μας και σχηματισμό έντονων ραβδώσεων στην επιφάνειά τους.

  • Σεξουαλική Δυσλειτουργία, Θέματα Επιθυμίας

Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον κόλπο μας, καθώς η μείωση των γυναικείων ορμονών επιφέρει την γνωστή αιδοιοκολπική ατροφία, που σε απλά λόγια εμφανίζεται με έντονη ξηρότητα, κολπικό σφίξιμο, επώδυνη επαφή και πολλές φορές αιμορραγία ή έστω παρουσία αίματος. Παράλληλα, νιώθουμε την λίμπιντό μας πεσμένη και αυτό επιδεινώνεται όταν έχουμε πάρει βάρος και δεν αισθανόμαστε άνετα με το σώμα μας. Έτσι, φτάνουμε πιο δύσκολα σε οργασμό και κλονίζεται η σχέση μας με το σεξ.

  • Κίνδυνος οστικής απώλειας και οστεοπόρωσης

Κάτι ακόμη σημαντικό που προκαλείται από την μείωση των οιστρογόνων και συμβαίνει την περίοδο αυτή είναι η μείωση οστικής μάζας που μας καθιστά επιρρεπείς στα κατάγματα και τους πόνους των οστών. Κατά συνέπεια, νιώθουμε το σώμα μας πιο εύθραυστο και χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικές σε κάθε κίνησή μας.

  • Ξηρότητα στην επιδερμίδα

Πιο λεπτή η επιδερμίδα, πιο εύθραυστη, πιο ξηρή και σαφέστατα λιγότερο ελαστική και πιο χαλαρωμένη. Η επιδερμίδα μας αυτή την περίοδο της ζωής μας χάνει τη μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου, άρα δεν συγκρατεί την υγρασία που χρειάζεται. Οι ρυτίδες συμβαίνουν πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αν και οι δυσκολίες της εμμηνόπαυσης και της περιόδου πριν από αυτήν είναι πολλές, δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Ο γιατρός μας είναι σε θέση να μας προτείνει λύσεις και θεραπείες που θα μας βοηθήσουν.

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής, φυτικής προέλευσης, που μιμούνται τον τρόπο δράσης των οιστρογόνων και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των έντονων συμπτωμάτων. Επίσης, κολπικές κρέμες ανακουφίζουν από την ξηρότητα και αποκαθιστούν την ενυδάτωση του κολπικού βλεννογόνου. Τέλος, ήπια φυτικά σκευάσματα δίνουν λύση στις αϋπνίες που τυχόν μας ταλαιπωρούν. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού και του φαρμακοποιού για να σας καθοδηγήσουν σχετικά.

Αν πάλι η κακή διάθεση επιμένει μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιο ψυχολόγο και να μοιραστούμε τα συναισθήματα που μας έχουν γεννηθεί. Οι γυναίκες δεν είναι μόνο δυναμικές, αλλά δυνατές. Ξέρουν να προχωρούν και να αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία και αλλαγή. Η περιεμμηνόπαυση αλλά και η εμμηνόπαυση δεν θα μας καταβάλουν. Ας έχουμε πίστη στον εαυτό μας και θέληση για τη ζωή.