Έχουμε την εντύπωση ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή που μπορούμε να τρεφόμαστε με λαχανικά και φρούτα. H αλήθεια είναι πως και ο χειμώνας προσφέρει μεγάλη ποικιλία από λαχανικά με μεγάλη θρεπτική αξία, που αξίζει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

  • Χειμερινό και υπέροχο, το μπρόκολο, μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βρασμένο ή ακόμη και ψητό. Αγαπημένο όλων, το μπρόκολο, έχει αναγνωρισθεί από την επιστημονική κοινότητα, ως ένα από τα λαχανικά με τις πιο πολλές και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, περιέχει καροτενοειδή, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, Κ1, Β1, Β6, Ε, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και πολλά άλλα πολύτιμα συστατικά.
  • Τα τελευταία χρόνια, το kale είναι ένα από τα λαχανικά που έγιναν μόδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα μενού πολλών εστιατορίων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια λαχανίδα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες K, A, B6 & C. Επίσης, περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου και είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών. Το kale τρώγεται ωμό παρόλο που έχει αρκετά σκληρά φύλλα αλλά και σοταρισμένο, σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Επίσης, μπορούμε να το απολαύσουμε στα smoothies μας.
  • Ένα άλλο ζαρζαβατικό, το παστινάκι, έχει άξιους λόγους να πάρει μέρος στις μαγειρικές μας, καθώς περιέχει πολλές, φυτικές ίνες, βιταμίνες C, B και E αλλά σημαντικά ποσότητα καλίου, μαγνησίου και μαγγανίου. Το παστινάκι έχει πολλές ομοιότητες με το καρότο και μπορούμε να το απολαύσουμε, όπως αυτό, δηλαδή να το βράσουμε στις σούπες μας ή να το κάνουμε πουρέ ή να το ψήσουμε στο φούρνο.
  • Τα λαχανάκια Βρυξελλών, που αρχικά αγαπήθηκαν για το μικροσκοπικό τους μέγεθος, έχουν μεγάλη διατροφική αξία και είναι πολλά περισσότερα από κάτι που μοιάζει με petite λάχανο. Πλούσια σε βιταμίνες A, B, C και K, καθώς και άφθονες υγιεινές φυτικές ίνες, ενισχύουν σημαντικά την υγεία και το ανοσοποιητικό μας. απολαμβάνονται βρασμένα και βυθισμένα σε κρεμώδεις σούπες.
  • Τα σέσκουλα είναι εύκολο να τα βρούμε και ακόμη πιο εύκολα να τα απολαύσουμε, αφού ταιριάζουν με όλες τις παραδοσιακές χορτόπιτες, που στη χώρα μας συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τον χειμώνα. Καταπράσινα και εύγευστα, αγαπούν να μας φροντίζουν με βιταμίνες K, A & C. Χαμηλά σε θερμίδες, αποτελούν ιδανική λύση για όλους εκείνους που φροντίζουν να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρους τους.
  • Δεν είναι πράσινα, όπως τα περισσότερα λαχανικά του χειμώνα, αλλά πορτοκαλί και αυτό και μόνο τα κάνει χαριτωμένα. Πέρα, όμως, από την εμφάνισή τους, τα καρότα είναι ανάμεσα στους μεγάλους σταρς της διατροφής μας, καθώς έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, αντιοξειδωτικό και πολύτιμο β-καροτένιο, φυτικές ίνες αλλά και κάλιο, φολικό, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Το καλύτερο είναι ότι απολαμβάνονται ωμά εύκολα, οπότε δε χάνονται στο μαγείρεμα οι πολύτιμες ουσίες του.
  • Ραπανάκια για την όρεξη ή για έναν ισχυρό οργανισμό; Μάλλον και τα δύο, αφού τα τραγανά αυτά λαχανικά, με την ελαφρώς πικρή γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Κ, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Με λίγα λόγια, με τα ραπανάκια δεν έχουμε μόνο ένα εύγευστο σνακ αλλά και ένα μεγάλο σύμμαχο της υγείας μας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ραπανάκια βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.
  • Άλλοι την αγαπούν και άλλοι όχι, αλλά είναι γεγονός ότι η μαραθόριζα είναι στην εποχή της και είναι γεμάτη από θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπλέον, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και έχει ένα μαγικό τρόπο να δίνει προσωπικότητα στις σούπες μας.
  • Το απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους, είτε στην κατσαρόλα μας, είτε στο τηγάνι, είτε στις πίτες μας, και το μεγάλο το πλεονέκτημα είναι η γλυκιά, υπέροχη γεύση του. Το πράσο έχει τον δικό του τρόπο να θωρακίζει την υγεία μας. Γεμάτο από φλαβονοειδή, νιταμίνες Α, Κ, C, μεταλλικά στοιχεία και σίδηρο, δικαίως θεωρείται ένας μεγάλος προστάτης του ανοσοποιητικού μας.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα λαχανικά του χειμώνα που είναι καλό να εντάξουμε στην κουζίνα μας. Εξάλλου, η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται στην ανυπέρβλητη αξία των λαχανικών, που στην Ελλάδα βρίσκουμε σε αφθονία, όλο τον χρόνο. Ας εκμεταλλευτούμε την διατροφική τους δύναμη προς όφελος της υγείας και ευεξίας μας.