Είναι η αγαπημένη εποχή όλων μας, περισσότερο γιατί την έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με τις διακοπές αλλά και τις ξέγνοιαστες στιγμές που περνάμε εκτός σπιτιού. Παρόλα αυτά, πολλοί από εμάς αισθάνονται μια περίεργη αδυναμία το καλοκαίρι. Έντονη υπνηλία, διαρκές αίσθημα κούρασης και κακή διάθεση μάς κρατούν μακριά από τις δραστηριότητες που θέλαμε να ζήσουμε και ακόμη πιο μακριά από τους ανθρώπους που είχαμε προγραμματίσει να συναντήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι ανάλογα νιώθουν πολλοί άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, που χάνουν την ενέργεια και τη ζωτικότητά τους αυτή την περίοδο. Αντί να κρυβόμαστε μέσα στο σπίτι μας και να ψάχνουμε αφορμή να χωθούμε κάτω από τα σεντόνια μας, προτείνουμε να δούμε τι μας δημιουργεί αυτή την κατάπτωση, με σκοπό να βρούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Αφυδάτωση

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο ο κίνδυνος της αφυδάτωσης μεγαλώνει. Το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθούμε ενυδατωμένοι. Ακόμη και αν δεν κάνουμε κάποια έντονη δραστηριότητα και καθόμαστε σε ένα γραφείο, το σώμα μας ιδρώνει και χάνει μεγάλο μέρος της υγρασίας του. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν κοιμόμαστε και ξυπνάμε μέσα στη νύχτα ιδρωμένοι. Αν αναλογιστούμε ότι αρκεί μια ήπια αφυδάτωση για να νιώθουμε έντονη κόπωση, ζάλη και αδυναμία, θα καταλάβουμε γιατί είναι απαραίτητο να μην ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό όλη τη μέρα. Επιπλέον, μπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα που περιέχουν πολύ νερό και ενεργειακά ποτά με ηλεκτρολύτες. Το κλασικό κόλπο με το μπουκαλάκι νερό στην τσάντα μας, το αυτοκίνητο αλλά και όπου αλλού βρισκόμαστε, θα μας βοηθήσει να καταναλώνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Θερμική εξάντληση

Είναι η κατάσταση κατά την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τότε, ο οργανισμός μας προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει, να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός μας σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να εξαντλείται. Στη θερμική εξάντληση, χάνουμε πολλά υγρά και άλατα που οφείλουμε να αναπληρώσουμε άμεσα. Ακόμη και αν η θερμοκρασία δεν είναι πάρα πολύ υψηλή, μπορούμε να βρεθούμε σε ανάλογη κατάσταση αν εργαζόμαστε κάτω από τον ήλιο ή αν αθλούμαστε. Η θερμοπληξία είναι το αμέσως βήμα από την εξάντληση αλλά πολύ πιο επικίνδυνη. Για να αποφύγουμε και τις δύο φροντίζουμε να μην παραμένουμε κάτω από τον ήλιο, να φοράμε ανάλαφρα, βαμβακερά υφάσματα σε ανοιχτά χρώματα και να αποφεύγουμε τις κοπιαστικές δραστηριότητες.

Αϋπνίες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να χάνουμε εύκολα τον ύπνο μας το καλοκαίρι. Αρχικά, αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε τη διάθεση να καταφέρουμε πολλά πράγματα μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα να μην κοιμόμαστε σε τακτικές ώρες και να διαταράσσουμε το βιολογικό μας ρολόι. Επίσης, η ζέστη δεν βοηθάει στο να έχουμε καλό και ξεκούραστο ύπνο. Έτσι, συμβαίνει συχνά να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι νωθροί, αδύναμοι και άκεφοι. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει να βάλουμε ένα νέο πρόγραμμα στις ώρες ύπνου μας. Αν είναι εφικτό να κοιμόμαστε 20-30 λεπτά το μεσημέρι, θα ήταν ακόμη καλύτερα. Επιπλέον, πρέπει να αερίζουμε καλά το δωμάτιό μας το πρωί και να το διατηρούμε δροσερό. Ένα ντους με χλιαρό νερό, πριν πέσουμε στο κρεβάτι θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε πιο γρήγορα. Αν τα προβλήματα του ύπνου συνεχιστούν, μπορούμε να αναζητήσουμε τη λύση σε ένα από τα αποτελεσματικά, φυτικά συμπληρώματα διατροφής που καταπολεμούν το άγχος και την αϋπνία .

Επίμονες αλλεργίες

Το καλοκαίρι αυτό έφτασε με περίεργο τρόπο και η περίοδος που έχουν έξαρση οι αλλεργίες επιμηκύνθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα προβλήματα σε όσους υποφέρουν από την γύρη, την σκόνη αλλά και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες που αυτή την εποχή είναι πιο διαδεδομένες. Αυτές οι αλλεργίες, λοιπόν, είναι δυνατόν να μας προκαλούν κόπωση, υπνηλία, συμφόρηση και γενικά μια δυσάρεστη κατάσταση που δύσκολα μπορούμε να την διαχειριστούμε. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αναζητήσουμε τις συμβουλές του γιατρού μας και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του. Με ειδική θεραπεία και προσεγμένο τρόπο ζωής, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα συμπτώματα και να έχουμε καλύτερες μέρες.

Κακή διατροφή

Αν και το καλοκαίρι είναι η εποχή που μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα ευεργετικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, συχνά αμελούμε να τρώμε σωστά και προτιμούμε τα εύκολα, έτοιμα γεύματα, τα παγωτά, τα αναψυκτικά, τους κρύους καφέδες και το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει γιατί συνηθίζουμε να περνάμε εκτός σπιτιού τις περισσότερες ώρες της μέρας και έτσι εύκολα σπάμε το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούμε τις άλλες εποχές. Έτσι, δεν λαμβάνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας και νιώθουμε να έχουμε όλο και λιγότερη ενέργεια. Για να μη συμβεί αυτό φροντίζουμε να τρώμε καθημερινά ένα πλούσιο πρωινό και επιλέγουμε φρέσκες σαλάτες και φρούτα για τα γεύματά της μέρας. Τα δημητριακά αλλά και οι άπαχες πρωτεΐνες θα συμβάλλουν και αυτά στην ισορροπημένη διατροφή μας. Αν βρούμε δυσκολία στην πρόληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε, τότε θα μας φανούν πολύτιμα τα συμπληρώματα διατροφής που θα μας προτείνει ο υπεύθυνος υγείας μας.

Έλλειψη βιταμίνης D

Αν και ζούμε στη χώρα με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χρόνου, οι πρακτικές προστασίας μας από τον ήλιο και τη θερμότητα, έχουν περιορίσει την έκθεσή μας στον ήλιο με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη της βιταμίνης D που συντίθεται με το ηλιακό φως. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε έντονη κόπωση, αδυναμία και μελαγχολία. Ο γιατρός μας θα προτείνει τα κατάλληλα συμπληρώματα για την περίπτωσή μας και έτσι θα επανέλθει ο οργανισμός μας σε ισορροπία.

Έντονο στρες

Αν και είναι η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου, το άγχος μας το καλοκαίρι απογειώνεται δραματικά. Γι’ αυτό συνδράμουν τα αυστηρά deadlines που υπάρχουν έτσι ώστε να προλάβουμε τις διακοπές μας, οι δυσκολίες στα οικονομικά μας, οι ανασφάλειες λόγω της εξωτερικής εμφάνισής μας ή ακόμη και η καθημερινή κούραση που δεν μας επιτρέπει να είμαστε όσο κοινωνικοί θα θέλαμε. Κάνοντας καθημερινά κάποια μορφή άσκησης και στοχεύοντας στην αυτοβελτίωση με διάφορες πρακτικές, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες του άγχους, να εργαζόμαστε πιο παραγωγικά και, εν τέλει, να αποκτήσουμε την ευεξία μας.

Κατανοώντας τους λόγους που αισθανόμαστε κούραση και αδυναμία, θα μπορέσουμε εύκολα να τους ξεπεράσουμε και να βρούμε τους ρυθμούς που θέλουμε και αυτή την εποχή. Το καλοκαίρι είναι υπέροχο και αξίζει να το ζούμε με τον καλύτερο εαυτό μας.