Είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός  μας, παρ’ όλα αυτά πολλές φορές ξεχνάμε την φροντίδα του. Και, όμως, αν ξέραμε ότι το συκώτι μας συμμετέχει σε παραπάνω από 400 λειτουργίες του οργανισμού μας, θα ήμασταν σίγουρα πιο προστατευτικοί με αυτό. Ας διαβάσουμε μαζί  προσεκτικά τους κινδύνους που παραμονεύουν και τι πρέπει να αποφεύγουμε για να είμαστε ακόμα πιο εύρωστοι και δυνατοί κάθε μέρα:

  • Μια συνηθισμένη ασθένεια από την οποία μπορεί να προσβληθούμε είναι η ηπατίτιδα Α η οποία μπορεί να εμφανιστεί λόγω κάποιων ιογενών λοιμώξεων και να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, ειδικά αν υποφέρουμε παράλληλα από κάποια χρόνια ασθένεια. Με ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και το νερό που πίνουμε, θα έχουμε πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουμε.  Για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγουμε τα μύδια όταν δεν ξέρουμε την προέλευσή τους, να πλένουμε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά και να μην πίνουμε νερό αν αμφιβάλλουμε για την καθαρότητά του.
  • Εξαιρετικά επιβαρυντικό για να το συκώτι είναι το αλκοόλ σε καθημερινή βάση καθώς γίνεται πολύ τοξικό και μετά από χρόνια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κίρρωση του ήπατος η οποία είναι μη αναστρέψιμη. Αν πίνουμε αλκοόλ με μέτρο και φυσικά όχι καθημερινά, θα προστατεύουμε και το συκώτι και την ψυχολογία μας.
  • Πολλές τοξικές ουσίες έχουν κατηγορηθεί για τα προβλήματα που προκαλούν στο συκώτι γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν δουλεύουμε με spray ή άλλα επικίνδυνα υλικά και να φοράμε πάντα ειδικές μάσκες και ρούχα. Σημαντικό, επίσης, είναι να αερίζονται καλά οι χώροι εργασίας και να ανανεώνεται ο αέρας στους κλειστούς, υπόγειους χώρους.
  • Επικίνδυνη είναι και η αλόγιστη χρήση κάποιων φαρμάκων αφού η χρόνια χορήγηση μπορεί να είναι επιβαρυντική γι’ αυτό το πολύτιμο όργανό μας. Καλό είναι να μην λαμβάνουμε μόνοι μας φάρμακα και να ενημερώνουμε τον γιατρό μας όταν κάνουμε ατασθαλίες. Οι βιοχημικές εξετάσεις που θα υποδείξει ο γιατρός θα περιγράψουν την κατάσταση που βρίσκεται το συκώτι μας.
  • Επίσης, μετρημένοι και προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε και με τα συμπληρώματα διατροφής. Δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε συμπληρώματα και βιταμίνες από άγνωστες πηγές και, μάλιστα, χωρίς τη συναίνεση του γιατρού ή του φαρμακοποιού.
  • Οι διάφορες μορφές ηπατίτιδας μεταδίδονται με τα υγρά του σώματος και με το αίμα. Όσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τους ερωτικούς μας συντρόφους και να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό άλλο τόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν επιλέγουμε εκείνον που θα μας κάνει ένα πεντικιούρ ή θα μας τρυπήσει τα αυτιά ή θα μας κάνει ένα tattoo. Γενικά, η χρήση βελόνας πρέπει να ‘’χτυπάει’’ κατευθείαν τα κόκκινα καμπανάκια και να εντείνει την προσοχή μας. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β είναι η ιδανική επιλογή για όσους από εμάς δουλεύουν σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου.
  • Ο οργανισμός έχει την τάση να αποθηκεύει λίπος και για να έχει αποθέματα ενέργειας και για να αντιμετωπίσει το κρύο. Ένα από τα σημεία που αποθηκεύεται το λίπος είναι το συκώτι. Και αυτό δεν βοηθάει στην καλή λειτουργία του ήπατος. Οι άνθρωποι με τάση παχυσαρκίας και με αυξημένα λιποκύτταρα οφείλουν να δίνουν μεγάλη προσοχή στην διατροφή τους. Οι σάλτσες, τα τηγανιτά, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και ό,τι άλλο λιπαρό και βαρύ θα πρέπει να αποφεύγεται για να μην συσσωρεύεται λίπος ανάμεσα στα ηπατικά κύτταρα. Η άσκηση και η προσεγμένη διατροφή συμβάλλουν στην υγεία του συκωτιού μας.

 

Photo by Todd Quackenbush on Unsplash