Τα τσιμπήματα από έντομα συμβαίνουν συνήθως την άνοιξη ή το καλοκαίρι αλλά είναι γεγονός ότι αυτό τον χειμώνα εμφανίστηκαν πολλά ανάλογα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες, τα έντομα που ονομάζονται υμενόπτερα και υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία ολόγυρά μας. Αν συμβεί να σας τσιμπήσει κάποιο υμενόπτερο, θα πρέπει να είστε ψύχραιμοι. Επειδή το ποσοστό σοβαρών αλλεργιών που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα τσιμπήματα είναι δεν είναι αμελητέο, καλό θα ήταν να το χειριστείτε σωστά για να προλάβετε δυσάρεστες εξελίξεις. Το πιο πιθανό είναι να μην είστε αλλεργικοί και να έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο το πρήξιμο και τον πόνο. Οφείλετε, όμως, να είστε σίγουροι γι’ αυτό και εμείς θα σας μάθουμε να διακρίνετε τα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα,

Α. το τσίμπημα σας προκαλεί πόνο, μικρό οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή

Β. το τσίμπημα σας δημιουργεί πόνο και οίδημα που δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο σημείο αλλά εξαπλώνεται σε μεγαλύτερη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας, καθώς συμβαίνει να προκαλούν μεγάλο πρήξιμο, τα εν λόγω τσιμπήματα, το οποίο υποχωρεί μετά από δύο εικοσιτετράωρα.

Γ. το τσίμπημα σας δημιουργεί έντονο πόνο, κοκκινίλα, φαγούρα, εξάνθημα και έντονο κνησμό, συμπτώματα τα οποία μαρτυρούν ότι υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Δ. το τσίμπημα εκτός από πόνο, οίδημα και κνησμό προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στην περιοχή του προσώπου, ταχυπαλμία, βραχνάδα στη φωνή, πόνο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και διάρροια, ζάλη ή απώλεια συνείδησης, συμπτώματα που φανερώνουν μια έντονη αλλεργική αντίδραση και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση με κάθε δυνατό τρόπο.

Τα υμενόπτερα σε γενικές γραμμές δεν είναι επιθετικά και περισσότερο τσιμπούν από άμυνα παρά από κάποια επιθετική διάθεση. Μάλιστα, η μέλισσα αφού τσιμπήσει, αφήνει το κεντρί στην επιδερμίδα και πεθαίνει. Το πιο επικίνδυνο έντομο της συγκεκριμένης οικογένειας είναι ο σκούρκος, που γενικά δείχνει μεγάλη επιθετικότητα.

Τι κάνουμε όταν συμβεί το τσίμπημα

Αρχικά, πρέπει να δούμε αν υπάρχει κεντρί. Στην περίπτωση που μας έχει τσιμπήσει μέλισσα, μέσα στην επιδερμίδα θα έχει μείνει το κεντρί με το σακουλάκι του δηλητηρίου που οφείλουμε να βγάλουμε άμεσα, πιέζοντας απαλά με τα νύχια μας ή ένα άλλο αντικείμενο με λεία επιφάνεια όπως το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Δεν πρέπει να κάνουμε απότομες κινήσεις και να πιέσουμε υπερβολικά το κεντρί γιατί έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να γίνει έγχυση του δηλητηρίου και να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή. Αφού αφαιρέσουμε το κεντρί, θα καθαρίσουμε καλά το σημείο, θα βάλουμε αντισηπτικό και θα το φροντίσουμε με κάποια καταπραϋντική ή αντιισταμινική ή κορτιζονούχα κρέμα. Αν ο πόνος και το οίδημα επιμένουν, μια παγοκύστη θα μας ανακουφίσει αποτελεσματικά. Παράλληλα, σε εμμένον οίδημα και πόνο, προτείνεται να πάρουμε κάποιο αντιισταμινικό και κάποιο αναλγητικό.

Αν διακρίνουμε από τα συμπτώματα ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και αν, μάλιστα, μας έχει ξανασυμβεί ανάλογο τσίμπημα και είχαμε αλλεργική αντίδραση, τότε το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι μια ένεση αδρεναλίνης και να καλέσουμε ασθενοφόρο. Ακόμη και αν κάνουμε την ένεση γιατί έχουμε προβλέψει να την κουβαλάμε πάντα μαζί μας, η εξέταση από γιατρό είναι αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα πράγματα που καλό θα ήταν να θυμηθούμε να το κάνουμε άμεσα μετά το τσίμπημα, ειδικά αν μας έχει συμβεί στο χέρι, είναι να αφαιρέσουμε τα δαχτυλίδια ή άλλα κοσμήματα που πιέζουν τα δάχτυλα και τους καρπούς μας.

Μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα από υμενόπτερα;

Γενικά, είναι δύσκολο την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού να αποφύγουμε την συνάντηση με κάποια έντομα. Δεν χρειάζεται, όμως, να τα προκαλούμε. Αποφεύγουμε τα σημεία που βλέπουμε ότι έχουν κάνει τις φωλιές τους και είμαστε προσεκτικοί όταν προσεγγίζουμε πέτρινους τοίχους και φουντωτούς θάμνους. Αν πρόκειται να πάμε πεζοπορία στην εξοχή, καλό θα ήταν να φοράμε μακρύ παντελόνι και ανάλαφρο, βαμβακερό μακρυμάνικο μπλουζάκι. Επίσης, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα φαγητά, τα γλυκά και τα φρούτα προσελκύουν όλα τα υμενόπτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έντονα αρώματα ή τα ρούχα με τα μεγάλα εμπριμέ και τα έντονα χρώματα. Επίσης, αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και σίγουροι, καλό θα ήταν να έχουμε τοποθετήσει στο σπίτι μας σίτες, να χρησιμοποιούμε φυτικά εντομοαπωθητικά και να αποφεύγουμε τα φυτά με λουλούδια στους εσωτερικούς χώρους.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι η ύπαρξη ενός μικρού φαρμακείου, στο αυτοκίνητο ή την τσάντα των διακοπών μας, με όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων ή άλλων μικρών ατυχημάτων, θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερη ξενοιασιά και θα μας γλιτώσει από άδικα τρεχάματα. Ελάτε, να βρούμε μαζί τα προϊόντα που θα αντιμετωπίσουν τις μικρές απειλές της φύσης που όλοι αγαπάμε.