Είναι η εποχή με τα ομορφότερα χρώματα, το δροσερό αεράκι, την έναρξη του σχολείου και την επιστροφή σε αυτό των μικρών μας φίλων. Το φθινόπωρο είναι μια όμορφη περίοδος για όλα τα παιδιά και αξίζει να τη ζουν με όλη τη δύναμη και την ενέργειά τους.  Μάλιστα, αν προλάβουμε ορισμένες «κακοτοπιές», θα μπορέσουμε να τους εξασφαλίσουμε υγεία και ασφάλεια, χωρίς να γινόμαστε υπερπροστατευτικοί και να τρέχουμε συνεχώς από πίσω τους. Εξάλλου, μαθαίνοντας στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους, τους δίνουμε τη δυνατότητα να πορευτούν με πιο σίγουρα βήματα στο μέλλον τους.

  • Μαθαίνουμε στα παιδιά πως μπορεί το περπάτημα στα ξερά φύλλα να είναι γοητευτικό και να μοιάζει με παιχνίδι, αλλά τα φύλλα αυτά μπορεί να κρύβουν μέσα τους διάφορα έντομα, να έχει συσσωρευτεί υγρασία και πληθώρα βακτηρίων. Έτσι, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να τα πιάνουμε με τα χέρια ή να κυλιόμαστε πάνω στην επιφάνειά τους.
  • Εξηγούμε στα παιδιά πως το φθινόπωρο ο ήλιος δύει πιο γρήγορα και βραδιάζει νωρίτερα. Έτσι, τους μαθαίνουμε να ανάβουν το φωτάκι του ποδηλάτου νωρίς το απόγευμα όταν βγαίνουν βόλτα στο δρόμο, να προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα όταν περπατούν και να χρησιμοποιούν τα παπούτσια με τους ειδικούς ανακλαστήρες φωτός στη διαδρομή τους για το σπίτι.
  • Αυτή την εποχή κάνουν την εμφάνισή τους πολλές αλλεργίες. Αν το παιδί μας είναι αλλεργικό ή αν υποφέρει από άσθμα, θα ήταν καλό να φροντίσουμε από τώρα για ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο και ασφαλές σπίτι. Ένας οικολογικός, βιολογικός καθαρισμός σε συνεργασία με έναν ιονιστή αέρα θα μας βοηθήσουν να έχουμε το σωστό περιβάλλον για την οικογένειά μας.
  • Το σχολείο δεν δοκιμάζει μόνο τις αντοχές των μικρών μας αλλά και τα μάτια τους. Καλό θα ήταν να μην αμελήσουμε το ετήσιο ραντεβού με τον οφθαλμίατρο για να ελέγξουμε την υγεία των ματιών. Επίσης, καλό θα ήταν να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας να φοράνε γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορούν ή παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Οι ακτίνες του ήλιου παραμένουν επικίνδυνες όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Σημαντικό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί μας την σημασία της υγιεινής διατροφής και να το παρακινούμε να παίρνει μαζί του φαγητό από το σπίτι έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για ό,τι καταναλώνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Παράλληλα, πρέπει να του πούμε να μην ξεχνά να πλένει τα χέρια του πριν και μετά το φαγητό για να μπορεί με ασφάλεια να απολαμβάνει το γεύμα του.
  • Τα εποχιακά φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι πολύ νόστιμα. Ας βεβαιωθούμε ότι το παιδί τρώει μερικές από τις υγιεινές τροφές που αναφέρονται παρακάτω οι οποίες εξασφαλίζουν την καθημερινή λήψη βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, τα κράνμπερι και τα πορτοκάλια περιέχουν γενναίες ποσότητες βιταμίνης C, τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο και ασβέστιο, οι κολοκύθες είναι γεμάτες από βήτα-καροτένιο και οι γλυκοπατάτες είναι ιδανικές για να λαμβάνουμε βιταμίνες Α και Β6 καθώς και κάλιο.
  • Μπορεί η κλισέ, «μαμαδίστικη» προτροπή «ζακέτα να πάρεις» να κρύβει μέσα της απέραντη αγάπη αλλά δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορούμε να συμβουλεύσουμε το παιδί μας να έχει πάντα μαζί του ένα ζεστό ρούχο και να το φοράει μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο. Έτσι, δε θα ιδρώνει όταν παίζει και δε θα απειλείται από κάποιο αιφνίδιο κρύωμα.
  • Εκτός από την σωματική υγεία, τα παιδιά μας οφείλουν να έχουν καλή ψυχολογία και διάθεση. Με σωστή οργάνωση και χωρίς να τα πιέζουμε, μπορούμε να τους μάθουμε να βάζουν προτεραιότητες στις υποχρεώσεις τους, να έχουν ξεκούραστο και χαρούμενο ελεύθερο χρόνο και να μπορούν να χαλαρώνουν όταν χρειάζεται. Έτσι, θα αποφύγουν το στρες που δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην υγεία τους.