Οι έντονοι καθημερινοί ρυθμοί, το άγχος, τα προβλήματα αλλά και οι υπέρ-δραστήριες μέρες που ζούμε όλοι μας, μας δημιουργούν μια συνεχή αίσθηση κόπωσης. Πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας, να είμαστε παραγωγικοί ή να καταφέρουμε τους στόχους μας. Άλλες στιγμές αισθανόμαστε ότι ξεχνάμε εύκολα ή δεν μπορούμε να απομνημονεύσουμε ακόμη και την πιο μικρή πληροφορία. Το μυαλό μας κουράζεται με τον ίδιο τρόπο που κουράζεται και το σώμα μας, απλά το σώμα μας αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα ότι είναι καταπονημένο γιατί νιώθουμε τις αρθρώσεις μας να πονάνε, το κεφάλι μας να έχει βαρύνει και τα πόδια μας να μη μας κρατάνε. Τόσο το σώμα όσο και το μυαλό χρειάζονται ξεκούραση. Ο καλός ύπνος αλλά και κάποιες δραστηριότητες, όπως η άσκηση σε χαμηλούς ρυθμούς, η ανάγνωση ενός βιβλίου, η απόλαυση της αγαπημένης μας μουσικής και η συζήτηση με φίλους, θα μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι, χαλαροί και ευδιάθετοι.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για ξεκούραστο μυαλό και σώμα που αντέχει την έντονη καταπόνηση, είναι η καλή διατροφή. Η έλλειψη κάποιων στοιχείων, όπως της γλυκόζης, του μαγνησίου, του σιδήρου, του φολικού οξέος ή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορούν να επιφέρουν έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη, κακή διάθεση και μόνιμη αίσθηση κόπωσης. Παρακάτω, θα σας παραθέσουμε μια λίστα με τρόφιμα που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή για να έχετε πνευματική διαύγεια και ευεξία. Γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο αλλά και πολύ δαπανηρό να μαγειρεύετε καθημερινά τα ιδανικά γεύματα, σας θυμίζουμε ότι τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας μπορεί να τα λαμβάνει με συμπληρώματα διατροφής. Αν, μάλιστα, ανακαλύψετε ότι έχετε σημαντική έλλειψη κάποιων στοιχείων, τα συμπληρώματα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε άμεσα την κατάσταση και θα επαναφέρουν γρήγορα τις ισορροπίες του οργανισμού σας.

Ας δούμε τώρα ποιες τροφές είναι αυτές που αγαπά πιο πολύ ο εγκέφαλός μας και ποιες θα μας βοηθήσουν να είμαστε δημιουργικοί και να νιώθουμε όμορφα κάθε μέρα:

  • Η γλυκόζη που λαμβάνουμε από τους υδατάνθρακες είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά που έχει ανάγκη το μυαλό μας. Μπορεί να έχουν δαιμονοποιηθεί τα μακαρόνια, το ψωμί ή οι πατάτες αλλά μικρές ποσότητες από υδατάνθρακες είναι απαραίτητες σε κάθε γεύμα μας, αν θέλουμε το μυαλό μας να δουλεύει ρολόι. Φυσικά, τη γλυκόζη μπορούμε να τη λαμβάνουμε και από τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Τα ψάρια που είναι λιπαρά και πλούσια σε ωμέγα3 είναι, επίσης, σημαντικά για την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων μας. Καταναλώνοντας σκουμπρί, σολομό, τόνο ή σαρδέλες ενισχύουμε τους νευρώνες αλλά και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό μας. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ακόμη τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που θα μας προστατέψει από την κατάθλιψη.
  • Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, τα βατόμουρα είναι αντιοξειδωτικά και ικανά να ενισχύσουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Παρέα με τις φράουλες που περιέχουν κουερσετίνη, τα δύο αυτά φρούτα, ενισχύουν την μνήμη, την ικανότητα μάθησης και την παραγωγικότητα.
  • Γεμάτη φλαβονοειδή, η μαύρη σοκολάτα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και την καλή λειτουργία των νευρώνων στα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ικανότητα μάθησης και την απομνημόνευση. Έτσι, έχει σημαντικά οφέλη για το μυαλό μας. Ιδανικά, μπορούμε να τη λαμβάνουμε με το πρωινό μας γεύμα.
  • Ο πασατέμπος περιέχει μεγάλες ποσότητες από ψευδάργυρο που ενισχύει τη σκέψη και βοηθά τη μνήμη. Δεν χρειάζεται να τον καταναλώνουμε ψημένο και αλατισμένο, αφού μπορούμε να τον απολαύσουμε αποξηραμένο μέσα στο γιαούρτι ή τις σαλάτες μας.
  • Οι σπόροι της κολοκύθας, το chia και ο λιναρόσπορος βοηθούν σημαντικά στην παραγωγή σερετονίνης που είναι πολύτιμη για την αίσθηση ευεξίας και την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Κ που ενδυναμώνει την πνευματική διαύγεια. Ακόμη είναι σημαντική πηγή για τις γλυκοσινολάτες, θειούχες ενώσεις που υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα και αποτρέπουν την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών.
  • Το κοτόπουλο περιέχει σε μεγάλες ποσότητες τυροσίνη που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες μας βοηθούν να είμαστε δραστήριοι, να μην χάνουμε την προσοχή μας και να έχουμε ακονισμένο μυαλό.
  • Το αγνό ελαιόλαδο έχει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας και παράλληλα περιέχει ολεοκανθάλη που ενισχύει τη μνήμη, τη νοητική λειτουργία και την επικοινωνία των κυττάρων.
  • Τα καρύδια είναι ακόμη ένας πολύτιμος καρπός που μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά. Αποδεδειγμένα περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από το αλτσχάιμερ και την άνοια.
  • Είναι νόστιμο, αρωματικό και εύκολο να το βρεις τον χειμώνα. Το σπανάκι, πλούσιο σε σίδηρο, θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην εργασία μας και να έχουμε οξυμένο μυαλό. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β9, Κ και Ε για να διατηρεί τον εγκέφαλό μας νεανικό και εύστροφο.
  • Το μήλο με την αντιοξειδωτική κουερσετίνη τονώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα και μας βοηθά στην μελέτη και την δημιουργικότητά μας.
  • Η μαύρη σταφίδα, που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην πατρίδα μας, είναι ένα πολύτιμο super food. Εκτός από βιταμίνη C, περιέχει γάμα-λινολενικό οξύ, ένα φυσικό αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό που θα προάγει την ευεξία μας.
  • Τέλος, καλό θα ήταν να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικής βιταμίνης C. Μπορούμε να τη βρούμε στα εσπεριδοειδή, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πιπεριές και το ακτινίδιο.

Πίνοντας αρκετά νερό και πράσινο τσάι καθημερινά και φροντίζοντας να κάνουμε θετικές, αισιόδοξες σκέψεις, θα καταφέρουμε να δουλεύουμε ευχάριστα, να παράγουμε έργο και να πέφτουμε το βράδυ για ύπνο με ήσυχο κεφάλι.