Δεν είναι μεταδοτική, δεν είναι θεραπεύσιμη αλλά μπορούμε να την ελέγξουμε, να την διαχειριστούμε σωστά και να μειώσουμε σημαντικά τα συμπτώματά της. Η ψωρίαση, την σύγχρονη εποχή, είναι μια αυτοάνοση, κοινή ασθένεια.

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί την ταχεία συσσώρευση των κυττάρων του δέρματός μας, που εμφανίζονται σαν λέπια πάνω στο δέρμα. Συχνά, γύρω από τα λέπια, υπάρχει φλεγμονή και ερυθρότητα. Τα λέπια αναπτύσσονται συνήθως στις αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα μας όπως τα χέρια, τα πόδια, τον λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής ή το πρόσωπο. Πιο σπάνια, θα βρούμε ψωρίαση στα νύχια, το στόμα και την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ψωρίασης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τον τύπο της ψωρίασης. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ψωρίασης κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονώδεις κηλίδες δέρματος που εμφανίζονται κόκκινες σε ανοιχτόχρωμο δέρμα και καφέ ή μοβ στο σκούρο δέρμα
  • Υπόλευκα-ασημένια λέπια που πέφτουν από το δέρμα.
  • Έντονη ξηρότητα που δημιουργεί ραγίσματα.
  • Αίσθημα κνησμού και καψίματος

Μερικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα εάν έχουν έναν λιγότερο κοινό τύπο ψωρίασης. Σε γενικές γραμμές, όμως, έτσι θα καταλάβουμε ότι υποφέρουμε από ψωρίαση. Στην έξαρσή της αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν μέρες ή εβδομάδες και στη συνέχεια να μειωθούν αισθητά ή να εξαφανιστούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ψωρίαση δεν θα επανέλθει, αλλά για ένα χρονικό διάστημα θα μας αφήσει στην ησυχία μας.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μεταδοθεί με το άγγιγμα ή με όποιον άλλον τρόπο. Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει στους λόγους που την προκαλούν. Μετά από έρευνες που έχουν κρατήσει δεκάδες χρόνια, πιστεύετε ότι η εμφάνισή της οφείλεται ή σε γενετικούς παράγοντες ή στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης του σώματός μας εναντίον του εαυτού του. Στην περίπτωση της ψωρίασης, τα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως Τ κύτταρα επιτίθενται κατά λάθος στα κύτταρα του δέρματός μας.

Γενετικοί παράγοντες

Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν γονίδια που τους καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξουν ψωρίαση. Αν έχουμε ένα άμεσο μέλος της οικογένειας με ψωρίαση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την εμφανίσουμε και εμείς.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες πρόκλησης ψωρίασης περιλαμβάνουν το στρες, την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, τις αμυχές, τα κοψίματα ή τα ηλιακά εγκαύματα. Υπάρχει η περίπτωση να εμφανιστεί ψωρίαση και από την χρήση κάποιων σκευασμάτων.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ψωρίαση.

Η ψωρίαση δεν έχει θεραπεία. Υπάρχουν όμως σκευάσματα, αλοιφές και κρέμες, που μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και τα λέπια και να επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Οι τοπικές θεραπείες ψωρίασης περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, τοπικά ρετινοειδή, ανάλογα βιταμίνης D και σαλικυλικό οξύ.

Η σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι εξίσου σημαντική, τόσο την περίοδο της έξαρσης, όσο και την περίοδο της ύφεσης. Υπάρχουν πλέον εξειδικευμένα προϊόντα ενυδάτωσης, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε διαρκώς, και κυρίως την εποχή της ύφεσης, βοηθώντας έτσι στην επιμήκυνση αυτού του σταδίου και στην καθυστέρηση επανέναρξης των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Στο φαρμακείο μας, είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να σας καθοδηγήσουμε και να σας προτείνουμε λύσεις σχετικά.

Ψωρίαση και διατροφή

Η διατροφή δεν θα θεραπεύσει την ψωρίαση, αλλά η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Μάλιστα, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, τα οποία βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα, όπως τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά. Είναι επίσης σημαντικό να αυξήσουμε την πρόσληψη άπαχων πρωτεϊνών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες. Οι φυτικές πηγές ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών, των σπόρων λιναριού και της σόγιας, είναι επίσης χρήσιμες πηγές.

Καλό θα ήταν, ακόμη, να αποφύγουμε τα τρόφιμα που την πυροδοτούν όπως το κόκκινο κρέας, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα έτοιμα σνακ και, φυσικά, το αλκοόλ.

Στρες και ψωρίαση

Το άγχος μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την ψωρίαση. Μαθαίνοντας να το διαχειριζόμαστε σωστά, θα έχουμε πολλαπλά οφέλη. Πώς γίνεται να μειώσουμε, όμως, το άγχος; Για κάθε άνθρωπο, η αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων είναι διαφορετική. Μπορεί να μας βοηθήσει η γυμναστική, η γιόγκα, ο διαλογισμός, η ανάγνωση βιβλίων, η μουσική ή οι χαλαρές συναντήσεις με φίλους.

Επειδή συχνά η ψωρίαση προκαλεί συμπτώματα θλίψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, θα ήταν σοφό να ζητούσαμε την υποστήριξη κάποιου ψυχολόγου ή ψυχοθεραπευτή. Εξάλλου, τα αυτοάνοσα νοσήματα ενεργοποιούνται άμεσα όταν έχουμε κακή ψυχολογία. Με κάθε τρόπο, οφείλουμε στον εαυτό μας να νιώθουμε καλά και να έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση.