Ο πόνος στην κοιλιά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί για πολλούς, διαφορετικούς λόγους. Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι μαζί του και συνήθως δεν μας ανησυχεί. Ας εξετάσουμε μερικές πιθανές αιτίες που τον προκαλούν ώστε να αποφασίσουμε  πότε είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούμε περισσότερο και να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι σαν κοιλιακό πόνο ορίζουμε την δυσφορία που αισθανόμαστε στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη λεκάνη και τον θώρακα. Αυτό, φυσικά, περιλαμβάνει και το στομάχι. Συνήθως, πόνο στην κοιλιά αισθανόμαστε από δυσπεψία ή κάποια καταπόνηση στους μύες που βρίσκονται στην περιοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Το πρόβλημα υπάρχει όταν ο πόνος είναι συχνά επαναλαμβανόμενος και οξύς. Τότε, υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάτι πιο σοβαρό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα.  Αν αναλογιστούμε πως στην περιοχή που αναφερόμαστε υπάρχουν, εκτός από το στομάχι, και τα νεφρά, το συκώτι, το έντερο, το πάγκρεας, η σπλήνα, η χοληδόχος κύστη και περνάει η κεντρική αρτηρία της καρδιάς, θα καταλάβουμε πως ένας πόνος μπορεί όντως να είναι κάτι πολύ απλό αλλά μπορεί να είναι και κάτι πολύ πιο σύνθετο που χρειάζεται άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Κοινές αιτίες που προκαλούν κοιλιακό άλγος:

Γαστρεντερίτιδα

Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που έχουμε πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε κάποια βακτήρια ή ιούς και συνήθως υποχωρεί μέσα σε δύο-τρεις μέρες. Αν επιμείνει περισσότερο, υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποια φλεγμονή ή μόλυνση και χρειάζεται περαιτέρω εξέταση για να αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι ναυτία, αίσθηση αηδίας, έμετος, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, φούσκωμα και πυρετός.

Αέρια

Τα αέρια συνήθως εμφανίζονται όταν το λεπτό έντερο προσπαθεί να διασπάσει τις τροφές που ο οργανισμός έχει κάποια δυσανεξία μαζί τους. Η αυξημένη πίεση των αερίων, προκαλεί πόνο, σφίξιμο και συχνά έντονο ρέψιμο. Σε αυτή την περίπτωση, βοηθάει πολύ να ενισχύσουμε τη διαδικασία της χώνεψης με ειδικά, θεραπευτικά σκευάσματα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Προκαλείται από το άγχος και την δυσκολία του οργανισμού να αφομοιώσει διάφορες τροφές. Προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή, που συνήθως συνοδεύεται με φούσκωμα, αέρια, σφίξιμο, ναυτίες και κράμπες. Η περιοχή ανακουφίζεται συνήθως μετά από την κένωση. Διαφορετικά, χρειάζεται θεραπεία.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση προκαλεί πόνο στην περιοχή, που συνήθως συνοδεύεται με αίσθημα καύσου, καθώς τα οξέα ανεβαίνουν προς τον λαιμό. Συνήθως, η παλινδρόμηση συνοδεύεται με φούσκωμα και κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς.

Έμετος

Ανεξάρτητα με την αιτία που προκαλεί τον έμετο, ο πόνος στην περιοχή είναι δεδομένος. Καθώς τα οξέα μεταφέρονται με τον πεπτικό σωλήνα, ερεθίζοντας όλη τη γύρω περιοχή, είναι αναμενόμενο ότι θα πονέσουμε και θα νιώσουμε κάτι σαν κράμπα. Επίσης, η πράξη της έμεσης από μόνη της, σαν διαδικασία, προκαλεί παράλληλο πόνο στους κοιλιακούς μύες και τραντάζεται όλο το σώμα.

Τροφικές δυσανεξίες

Υπάρχουν τρόφιμα που ο οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει, με αποτέλεσμα να διασπώνται με τα βακτήρια του εντέρου και του στομάχου και να προκαλείται έντονος πόνος, ναυτία, φούσκωμα, διάρροια και έμετος. Για να αντιμετωπίσουμε τη δυσανεξία, οφείλουμε να βρούμε τις τροφές που μας πειράζουν με ειδικές εξετάσεις και να τις απομακρύνουμε από την καθημερινή μας διατροφή.

Δυσκοιλιότητα

Τα περιττώματα που συσσωρεύονται στο έντερο, μπορούν να προκαλέσουν πίεση στην περιοχή και έντονο πόνο. Η δυσκοιλιότητα προκαλείται από τη χρήση κάποιων σκευασμάτων, από περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, από την λιγοστή λήψη φυτικών ινών και υγρών στη διατροφή μας και από το επίμονο, έντονο άγχος. Με φυσικά σκευάσματα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Στομαχικά ή πεπτικά έλκη

Οι πιο κοινές αιτίες του πεπτικού έλκους είναι τα βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και η υπερβολική ή συνεχής χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Όταν δεν θεραπεύουμε τα συγκεκριμένα έλκη, υποφέρουμε από έντονους και επίμονους πόνους, φούσκωμα στη κοιλιά και δυσπεψίες.

Κολιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια φλεγμονή στο λεπτό έντερο που εμφανίζεται με έντονο πόνο και δυσφορία στην περιοχή. Κολιοκάκη έχουν όσοι υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη που συνήθως βρίσκεται στα δημητριακά. Παράλληλα με το άλγος μπορούν να εμφανιστεί φούσκωμα και διάρροια. Αποφεύγοντας τα τρόφιμα με γλουτένη, αντιμετωπίζουμε τη φλεγμονή και αφήνουμε πίσω μας τον πόνο.

Ταλαιπωρημένοι μύες

Μερικές φορές υπερβάλλουμε στην άσκηση και τραυματίζουμε τους μύες μας, με αποτέλεσμα να πονάμε έντονα στην περιοχή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν κάνουμε απότομα μια κίνηση ή σηκώσουμε μεγάλο βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και ο πόνος θα υποχωρήσει σιγά-σιγά.

Κράμπες περιόδου ή ενδομητρίωση

Η έμμηνος ρύση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο στην κοιλιά. Φούσκωμα, αέρια, κράμπες, δυσκοιλιότητα είναι μερικά ακόμη συμπτώματα, που εμφανίζονται έντονα όταν περιμένουμε περίοδο ή όταν έχουμε περίοδο. Στην ενδομητρίωση τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και έντονα. Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που αναπτύσσεται φυσιολογικά στη μήτρα αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στην περιοχή της πυέλου. Χρειάζεται παρακολούθηση, σωστή διάγνωση και θεραπεία για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφείλονται σε βακτήρια, προκαλώντας μολύνσεις στην ουροδόχου κύστη ή κυστίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πίεση και φούσκωμα στην περιοχή. Επίσης, τα ούρα μας είναι θολά, έχουν έντονη οσμή και η διούρηση γίνεται με πόνο.

 

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες, πολλές αιτίες που μας προκαλούν πόνο στην κοιλιά, όπως η νεφρική λοίμωξη, οι πέτρες στα νεφρά και την χολή, η ηπατίτιδα, η σκωληκοειδίτιδα,  η δηλητηρίαση, η ύπαρξη κάποιας κύστης, οι καρδιακές παθήσεις ή κάποιες παρασιτικές λοιμώξεις.

Αν ο πόνος μας είναι ξαφνικός, οξύς και δεν μπορούμε να τον ανεχθούμε, πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε τον γιατρό μας ή κάποιο νοσοκομείο. Επίσης, συμπτώματα όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, επίμονες διαταραχές στις κινήσεις του εντέρου, μικρή αιμορραγία από το ορθό (πρωκτικό) ή αίμα στα κόπρανα, σημάδια ουρολοίμωξης, αδυναμία ούρησης, ανεξέλεγκτος έμετος και έντονος πόνος στο στήθος που επεκτείνεται στην κοιλιά, πρέπει να μας ενεργοποιήσουν άμεσα. Μπορεί ένας πόνος στην κοιλιά να είναι αθώος και να αντιμετωπίζεται εύκολα αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί και να κρύβει κάτι ακόμη από πίσω του, που θέλει μεγαλύτερη έρευνα και συστηματική αντιμετώπιση.