Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας συνηθισμένος καρκίνος που προσβάλλει τους νέους άντρες, ηλικίας 15-45 χρονών. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι των όρχεων προέρχονται από τα κύτταρα που εμπλέκονται στην παραγωγή του σπέρματος. Όταν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να θεραπευτεί σε ποσοστό που φθάνει στο 100% αλλά ακόμα και αν αργήσει να γίνει η διάγνωση, το ποσοστό θεραπείας φθάνει σε πολύ μεγάλο νούμερο. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς μετά την θεραπεία μπορούν να διατηρήσουν την σεξουαλική τους ικανότητα αλλά και την αναπαραγωγική.

Παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται πιο συχνά στους λευκούς άντρες από την Βόρεια Ευρώπη και γι αυτό μπορεί να ευθύνονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες.  Άλλοι παράγοντες που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την εμφάνισή του είναι:

  • Η κληρονομικότητα. Οι άντρες που έχουν ιστορικό καρκίνου των όρχεων, σε πατέρα ή αδερφό, πρέπει να εξετάζονται ακόμα πιο εμπεριστατωμένα.
  • Η κρυψορχία. Δηλαδή, να γεννηθεί ένα μωρό χωρίς να έχει κατέβει στο όσχεο ο ένας ή και οι δύο όρχεις. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό να νοσήσει κάποιος αυξάνεται σημαντικά, αν δεν αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς η κρυψορχία.
  • Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπογόνιμοι άντρες νοσούν πιο εύκολα όπως και όσοι νοσούν από AIDS και είναι πιο ευαίσθητοι στις λοιμώξεις .
  • Τέλος, κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι όσοι έχουν γεννηθεί από μητέρες άνω των 35 ετών έχουν πιο πολλές πιθανότητες να νοσήσουν. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μητέρες που έχουν εκτεθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες οιστρογόνων .

 

Τα συμπτώματα της ασθένειας

Συνήθως η ασθένεια γίνεται αντιληπτή από τους ίδιους τους ασθενείς με την μέθοδο της ψηλάφησης. Ουσιαστικά, οι ασθενείς πιάνουν ένα ογκίδιο, σε διάφορα μεγέθη, το οποίο δεν τους προκαλεί πόνο. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι διόγκωση των όρχεων ή αίσθημα βάρος σε αυτόν. Έχουν καταγραφεί, επίσης, περιπτώσεις με πόνους στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην βουβωνική χώρα.  Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, μπορεί να παρουσιαστεί πόνος και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στην πλάτη ή την κοιλιά, απώλεια βάρους ή και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Η διάγνωση

Ο τρόπος για να βρεθεί ένας όγκος είναι πάντα τα υπερηχογράφημα. Για να μπορέσει, όμως, να εξακριβωθεί αν πρόκειται για  καλοήθη ή κακοήθη όγκο, θα πρέπει να γίνει βιοψία που γίνεται με εκτομή ολόκληρου του όρχεως. Η εκτομή είναι απαραίτητη τόσο για να μην εξαπλωθεί η νόσος αλλού όσο για να αποτρέψει την μελλοντική ανάπτυξη ενός άλλου όγκου.

 

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου των όρχεων;

Ο καρκίνος των όρχεων διακρίνεται σε δύο τύπους. Αυτός με τα σεμινώματα και ο μη σεμινωματώδης καρκίνος. Συνεπώς, χρειάζεται διαφορετικά αντιμετώπιση και θεραπεία για τον καθένα αφού έχουν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις και έχει ως στόχο να αφαιρέσει τον καρκίνο. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πολύ, μπορεί να χρειαστεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή και κάποια ακόμα επέμβαση, για να αφαιρεθούν κάποιες καρκινικές μάζες που παρέμειναν στην κοιλιά.

 

Η ζωή μετά

Η αφαίρεση του ενός όρχεως δεν επηρεάζει την σεξουαλική ζωή και την γονιμότητα. Ίσως, αν χρειαστεί να υποβληθείτε  σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία να υπάρξει κάποια δυσλειτουργία αλλά και αυτή τις περισσότερες φορές είναι προσωρινή. Οι γιατροί συνήθως προτείνουν στους ασθενείς να καταθέσουν σπέρμα στις ειδικές τράπεζες για να είναι καλυμμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Μετά, από την θεραπεία του καρκίνου, απαιτείται συχνή εξέταση για πολλά χρόνια έτσι ώστε να προληφθεί η επανεμφάνισή του και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή.